Pregătirea mâncării este o artă! O artă a simţurilor, a gusturilor şi a detaliilor fine.
Să faci curăţenie după ce ai gătit este o corvoadă, mai ales dacă eşti o persoană mai neatentă din fire şi „dai cu mâncarea pe toţi pereţii”.
Pentru a evita munca zilnică şi pentru a menţine curăţenia în bucătărie, te sfătuim să încerci câteva dintre ideile de mai jos.
Foloseşte un bol pentru resturile de mâncare
Un bol în care să poţi arunca alimentele , cojile de la legume sau resturile de care nu mai ai nevoie poate fi extrem de folositor.
În felul acesta scapi de drumul până la coşul de gunoi (pentru o igiena mai bună, recomandăm poziţionarea coşului de gunoi în balcon sau în afara mobilierului de bucătărie) şi economiseşti timp pentru a te putea concentra pe alte activităţi culinare.
Pune vasele murdare in chiuvetă
Uneori, din prea multa grabă, lăsăm vasele sau tacâmurile murdare direct pe blat sau masă.
Ne luam cu alte treburi şi uităm de ele sau în cel mai rau caz ni se face lene şi le lăsăm pentru a doua zi.
Toţi facem asta uneori, însă mai bine incercăm să ne mobilizam, nu de alta, dar vasele murdare atrag insectele şi peste noapte lasă un miros urât.
Aruncă alimentele stricate la timp
Frigiderul se poate transforma într-un mic mediu prielnic bateriilor dacă nu aruncăm mâncarea expirată sau cea pe care nu o mai mâncăm la timp.
Mirosul neplăcut din frigider poate fi eliminat dacă îl speli cu produse de curăţenie, insă cea mai bună şi cea mai ieftină soluţie rămâne oţetul.
Amestecă puţină apă cu oţet şi şterge cu o cârpă fiecare compartiment al frigiderului, după care lasă-l câteva minute să se zvânte.
Spală coşul de gunoi periodic
Chiar dacă duci gunoiul zilnic asta nu inseamnă că in coş nu rămâne mizerie, miros neplăcut sau chiar zeamă de la alimente.
Îţi recomandăm să speli măcar o dată pe săptămâna coşul de gunoi, cu produse de curăţenie dezinfectante sau pur şi simplu cu detergent de vase.
Şterge masa după fiecare utilizare
Dacă ştergi masa cu laveta după fiecare utilizare, nu numai că menţii un nivel de curăţenie, dar eviţi şi apariţia furnicilor sau a gândacilor de bucătărie care sunt foarte atraşi de firimituri sau resturi de mâncare lăsate descoperite.
Spală aragazul zilnic
Dacă găteşti zilnic, indicat ar fi să speli şi aragazul tot zilnic.
Mizeria şi grăsimile care se depun pe suprafaţa aragazului se şterg foarte uşor dacă sunt îndepartate imediat.
Cu cât sunt lăsate mai mult, cu atât mai rău se întăresc, pătează suprafaţa aragazului şi rămân urme.
Curăţă-l întotdeauna cu produse speciale pentru aragaz şi cu o lavetă moale, în niciun caz cu buretele de sârmă.
Spală aparatele electrocasnice şi tigăile după ce le foloseşti
Aparatul de făcut sandwich-urile, mixerul, tigăile şi tăvile se vor păstra pentru mai mult timp în stare bună dacă sunt spălate după fiecare utilizare.
Curăţă cuptorul după ce găteşti pentru a evita mirosurile neplăcute şi depunerea grăsimilor.