Pungile biodegradabile ca soluție pentru diminuarea deșeurilor

Deșeurile reprezintă o problemă cu impact social și ecologic foarte negativ. Un număr mare de persoane consideră că o modalitate de a aborda această problemă este utilizarea de materiale biodegradabile, cum ar fi pungile biodegradabile, ambalajele, precum și nenumărate alte ustensile, recipiente și chiar căni și caserole.

Această modalitate poate părea la prima vedere a fi foarte ecologică, dar este cu adevărat mai eficientă pentru mediul înconjurător? Specialiștii, grupurile de mediu, ecologiștii și organizațiile pentru apărarea mediului sunt de părere că gunoaiele reprezintă o problemă fundamentală a comportamentului iresponsabil, care trebuie abordată prin schimbarea atitudinilor oamenilor, nu prin schimbarea produselor pe care le folosim și aruncăm.

Mai mult decât atât, impunerea utilizării unor produse biodegradabile poate agrava problema deșeurilor, făcând oamenii să creadă că este în regulă să arunce resurse valoroase cum ar fi materialele plastice, bioplastice, biodegradabile și compostabile. De exemplu, o pungă de plastic biodegradabilă, aruncată la o margine de drum, va avea nevoie de câțiva ani de zile pentru a dispărea, nu de câteva zile, așa cum cred unele persoane. Chiar și coaja unei banane – când este aruncată – are nevoie de 1-3 ani înainte de biodegradare.

Mai mult, materialele plastice biodegradabile necesită condiții specifice de biodegradare corespunzătoare (microorganisme, temperatură și umiditate) și, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot fi mai dăunătoare pentru mediu decât materialele plastice convenționale.

Ce sunt materialele plastice biodegradabile?

Materialele plastice biodegradabile sunt materiale plastice care pot fi defalcate în microorganisme (bacterii sau ciuperci) în apă, dioxid de carbon (CO2) și unele materiale biologice. Este important de menționat că materialele plastice biodegradabile nu sunt neapărat făcute din bio-material (adică din plante). Materiale plastice biodegradabile sunt fabricate din ulei în același mod ca și materialele plastice convenționale, de aceea este indicat să optați întotdeauna pentru materiale biodegradabile și compostabile, realizate din surse vegetale, precum cartofi, grâu sau porumb.

Cât de eficiente sunt materialele biodegradabile?

Prin urmare, multe persoane ajung să se întrebe dacă până la urmă materialele biodegradabile sunt eficiente ori nu. În principiu, materialele plastice sunt evaluate pentru capacitatea lor de a realiza produse puternice și durabile (de exemplu în depozitarea alimentelor, transport și construcții). Biodegradabilitatea ar trebui, prin urmare, să fie considerată o funcționalitate suplimentară atunci când o întrebuințare cere o modalitate ieftină de a elimina produsul după ce și-a îndeplinit funcția (de exemplu, pentru ambalare, protejarea alimentelor și păstrarea lor în stare proaspătă).

Exemple de produse biodegradabile utile sunt pungi biodegradabile, ambalajele produselor alimentare și non-alimentare, folii de mulcire necesare în agricultură, precum și microdispozitive medicamentoase, așa cum sunt suturile medicale care se descompun în interiorul corpului.

Biodegradabilitatea este o proprietate materială care depinde mult de circumstanțele mediului biologic. Deși este mult mai eficient să folosim pungi biodegradabile compostabile, specialiștii susțin că este o greșeală să ne concentrăm pe găsirea unor modalități de a face produsele mai ușor de aruncat în numele ajutorării mediului.

Materialele plastice biodegradabile sunt materiale utile, dar trebuie utilizate cu responsabilitate, așa că reutilizarea lor ori de câte ori este cu putință și eliminarea lor corectă sunt măsuri mai eficiente pentru protejarea mediului. Într-un final, cel mai bun mod de a ajuta la salvarea planetei este de a economisi energie și de a îmbunătăți modalitățile de reciclare și recuperare a tuturor materialelor plastice.

Lasă un Comentariu...

*