Frigiderul este destinat păstrării alimentelor în stare bună pentru consum, scopul iniţial fiind protejarea sănătăţii noastre, printr-o alimentaţie optimă în care sunt incluse produse proaspete, nealterate.
Pentru ca frigiderul să poată păstra toate proprietăţile alimentelor depozitate în el, trebuie respectate câteva reguli esenţiale, altfel vom obţine exact opusul scopului iniţial, produse infestate, alterate, extrem de periculoase consumului uman, provenite dintr-un frigider devenit sursă de bacterii şi mucegai.
In primul rând trebuie avut grijă ca igienizarea frigiderului să se efectueze regulat, la maxim două săptămâni, cu produse ce nu pun în pericol alimentele. Se întrerupe alimentarea cu energie a frigiderului, se transferă toate alimentele în genţi sau pungi termorezistente şi se începe curăţarea aparatului. Părţile detaşabile, gen sertare, rafturi, cutii de legume, suporturi pentru ouă se scot şi se spală bine. Pentru spălarea acestor părţi se poate folosi puţin detergent de vase, însă se va acorda o mare atenţie limpezirii şi uscării acestora. Interiorul frigiderului se şterge cu substanţe nontoxice şi se limpezeşte foarte bine. Ca alternativă a substanţelor special destinate întreţinerii frigiderului se pot prepara în casă amestecuri ce au acelaşi rezultat, nereprezentând niciun risc pentru alimente.
O lingură de bicarbonat de sodiu amestecată cu 500 ml apă, sau oţet combinat cu apă în cantităţi egale, sunt amestecuri ce vă vor fi de mare folos în curăţarea frigiderului. Dacă în frigider s-a instalat un miros neplăcut, atunci îl puteţi înlătura cu o lămâie tăiată pe jumătate şi lăsată în frigider sau cu un bol în care puneţi câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Depozitaţi bolul în frigider,iar mirosurile vor dispărea.
Însă pentru ca starea alimentelor din frigider să se păstreze nealterată, sunt şi alte reguli. Temperatura frigiderului se va menţine constantă, se va evita deschiderea uşii frecvent sau pentru mult timp, nu se vor pune decât produse reci în frigider pentru a nu creşte temperatura în interior.
Fructele şi legumele vor fi spălate şi uscate înainte de a fi puse în frigider. Se vor respecta destinaţiile spaţiilor de depozitare pentru fiecare compartiment. Vasele în care se depozitează mâncare gătită vor fi neapărat acoperite.
Carnea crudă va fi introdusă în frigider bine ambalată şi doar în compartimentul special destinat pentru produse de acest tip. Ouăle nu se vor pune în frigider decât după ce vor fi spălate.
Toate produsele depozitate în frigider vor fi ambalate în pungi sau puse în casolete şi acoperite.
Prin respectarea acestor reguli simple se va diminua riscul dezvoltării bacteriilor precum salmonela, listeria sau E.coli. Dacă frigiderul va deveni un depozit pentru bacterii, atunci alimentele vor fi infestate iar starea sănătăţii consumatorilor periclitată.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising.
Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.
Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă.
Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.