Mâncărurile libaneze nu ar fi mai la fel de grozave fără utilizarea mai multor ierburi și condimente puternice. Mulți dintre noi iubim preparatele cu specific libanez, tocmai pentru că sunt pline de gust și de arome care se dezvăluie una după alta, făcând din mesele noastre adevărate momente de răsfăț și de bucurie. Iată că ierburile și condimentele sunt cele care transformă mâncărurile libaneze în preparate magice, care țin de saț, care oferă corpului toți nutrienții de care are nevoie și care desfată papilele gustative așa cum puține alte mâncăruri o pot face.
Folosite cu multă pricepere în preparate pe bază de carne, în salate și în mâncăruri vegetariene, condimentele libaneze și ierburile aromatice, precum cimbrul sălbatic, pătrunjelul sau menta sunt vedetele multora dintre cele mai apreciate mâncăruri cu specific libanez. Răsfoiți meniul propus de zaitoone.ro și veți vedea că fiecare preparat autentic libanez este îmbogățit de condimente și ierburi aromatice.
Za’atar
Za’atar proaspăt este unul dintre cele mai utilizate condimente din Liban și chiar i se atribuie numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă în vremurile biblice, era un remediu pentru lepră, mai târziu i s-au atribuit proprietăți de combatere a cancerului. În continuare, se consideră că za’atar contribuie la performanța creierului, fiind considerat un super aliment. Vibrant, puternic și aromat, za’atar este un amestec delicios de cimbru sălbatic, oregano, măghiran și semințe de susan ușor prăjite. Rezultatul este un amalgam versatil de plante medicinale, folosit într-o varietate de preparate libaneze. În bucătăriile Libanului, uleiul de măsline este infuzat cu za’atar și servit ca atare pe pâine proaspătă. Majoritatea tipurilor de carne se vor lăsa la marinat în za’atar, iar unele dintre cele mai populare preparate libaneze, printre care și humus sau labhne vor fi ușor condimentate cu za’atar. Pentru o experiență culinară cu adevărat autentică, compoziția de falafel se condimentează cu za’atar.
Pătrunjel
Această plantă aromatică pe care o găsim și în grădinile noastre și pe care o folosim pentru aromatizarea multor preparate, este ingredientul central al taboulehului – unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Liban. Pentru o salată tabbouleh plină de arome, pătrunjelul este tocat cu grijă și amestecat cu bulgur sau quinoa, roșii, ceapă, suc de lămâie și ulei. Există două soiuri principale de pătrunjel, și anume pătrunjel cu frunza creață și pătrunjel plat. Acesta din urmă are o aromă mai intensă, mai ales când adăugați în mâncare și puțină tulpină, nu doar frunze. Pătrunjelul este, de asemenea, o garnitură excelentă pentru carne, salate și sosuri. Data viitoare când doriți să pregătiți acasă un preparat cu specific libanez, tocați mărunt câteva frunze și presărați-le peste mâncare. Iar dacă nu aveți timp să gătiți acasă, dar bucătăria libaneză se numără printre preferate, atunci optați pentru un preparat sănătos, delicios și autentic de pe zaitoone.ro sau efectuați o rezervare.
Mentă
Menta este un ingredient important în multe feluri de preparate libaneze, deși prezența sa este un pic mai subtilă în comparație cu cea a pătrunjelului sau a za’atarului. Este folosită în în cantități moderate în sosuri, în marinade, în iaurtul cu castraveți și în salate precum tabbouleh sau fattoush. Frunzele întregi de mentă sunt, de asemenea, o un adaos excelent la multe mâncăruri, inclusiv la shawarma, deoarece prospețimea mentei reușește să echilibreze aromele și texturile cărnoase și mai grase. Există numeroase specii de mentă, inclusiv cu aromă de ananas, de căpșuni, de ciocolată sau de mere, însă menta obișnuită este alegerea preferată în bucătăria libaneză, deoarece este fermă și mai puțin amară decât celelalte specii.