Bucătărie sustenabilă – ce alimente ar trebui să folosim?

În ultimul timp, auzim pretutindeni cât de important este să consumăm alimente sustenabile, care să nu dăuneze mediului înconjurător, care și așa este mai bolnav ca oricând. Totuși, pentru cei care sunt începători în ceea ce privește alimentele sustenabile, poate fi dificil să selecteze cele mai potrivite ingrediente pentru prepararea meselor. Totuși, intenția de a mânca alimente sustenabile este minunată și, oricând există voință, există și o cale.

În rândurile care urmează, vă vom prezenta un ghid al alimentelor sustenabile pe care le puteți folosi pentru a găti o cină sănătoasă și ecologică. Același ghid vă poate inspira alegerile, dacă obișnuiți să luați masa în oraș. În zilele cu program încărcat, puteți opta pentru un restaurant cu specific mediteranean, acolo unde aveți cele mai multe șanse să serviți o gamă variată de gustări și feluri principale gătite cu alimente sustenabile. Pentru acasă, cel mai indicat este să începeți cu un element principal, și anume peștele, căci peștele este un aliment sustenabil, mai ales dacă furnizorii respectă sezonul de captură.

Iată ce alimente puteți pune în coșul de cumpărături dacă doriți să pregătiți acasă mese sănătoase și ecologice:

Pește. Peștele din surse sustenabile este primul pas spre o cină prietenoasă cu mediul înconjurător. Cel mai indicat este să cumpărați pește proaspăt de sezon sau pește ambalat și certificat de marile organizații din industrie, precum Global Aquaculture Alliance sau Oceanwise. Somonul este o alegere excelentă dacă doriți să puneți pe masă un pește sustenabil și delicios. Are un gust ușor care completează în mod natural multe arome. În general, somonul certificat este crescut în condiții foarte bune, precum apă curată, curenți naturali și cu hrană primară pe bază de legume. Oricât ar părea de surprinzător, este mai bine să cumpărați pește și fructe de mare sustenabile care sunt importate decât pește și fructe de mare locale, dar nesustenabile. La rândul său, peștele furajer, adică pește mic care este adesea pradă pentru peștii mai mari, este, de asemenea, o opțiune durabilă. Câteva exemple sunt hering, sardine și hamsii. Este bine să cercetați înainte de a cumpăra pește pentru a lua o decizie educată și în folosul mediului.

Ulei de măsline. Indiferent dacă preferați un pește gratinat sau îl ungeți cu un dressing delicios înainte de a-l coace în cuptor, probabil că veți dori să folosiți ulei. Uleiul de măsline extra virgin este o opțiune populară datorită mirosului ușor și gustului blând. Este produs fără procesare termică, dezodorizare sau solvenți chimici care sunt folosiți în cazul altor tipuri de uleiuri. Bucătarii profesioniști folosesc ulei de măsline extra virgin la orice, de la sosuri, dressinguri și până la mâncărurile sotate. Din punct de vedere al mediului, măslinele sunt considerate o cultură cu impact scăzut, adică copacii continuă să producă multe fructe chiar și pe vreme uscată și în climat arid.

Ceapă. Cele mai delicioase mâncăruri conțin ceapă, iar dacă tocați ceapă, cu siguranță lăcrimați. Asta se întâmplă pentru că mirosul cepei este dat de compușii de sulf care ajută la ținerea insectelor la distanță. Drept urmare, fermierii nu trebuie să pulverizeze pesticide peste culturile de ceapă, ceea ce este minunat atât pentru noi, consumatorii, cât și pentru planetă.

Fasole, mazăre și linte. Fasolea, mazărea și lintea sunt garnituri excelente pentru pește. Aceste alimente aparțin familiei leguminoase și sunt bune pentru sol, adică preiau azotul inutilizabil din aer și îl „fixează”, transformându-l în nutrienți suplimentari. Dacă cultivăm mai multe leguminoase, avem nevoie de mai puține îngrășăminte artificiale pe bază de combustibil fosil. Leguminoasele, precum fasolea și lintea, conține, de asemenea, multă proteină.

În cele din urmă, frunzoasele sunt și ele alimente sustenabile. Din nou, peștele merge bine cu fruzele de salată, cu spanac sau kale. Aceste frunzoase sunt printre cele mai recomandate de specialiștii în nutriție și, în plus, sunt și sustenabile. Cresc rapid și abundent în aproape orice climat.

Dacă doriți să începeți să mâncați alimente durabile, unul dintre cele mai bune moduri este să alegeți o proteină sustenabilă și să pregătiți o masă completă în jurul acesteia. Peștele este o opțiune excelentă, dar mai avem și alte alimente la fel de delicioase pe care le putem folosi pentru a găti o masă sănătoasă și prietenoasă cu mediul înconjurător.

 


Lasă un Comentariu...

*