7 sfaturi simple pentru o bucătărie mereu curată

Pentru majoritatea oamenilor, indiferent că vorbim despre femei sau despre bărbați, bucătăria este cea mai intens folosită încăpere din locuință.

Tocmai din acest considerent, chiar dacă gătiți în fiecare seară sau doar pregătiți delicatese în weekend, dezordinea în bucătărie poate apărea destul de repede. Și asta deoarece, fiecare servește o cafea dimineața, fiecare merge la frigider după o gustărică sau după o băutură rece și fiecare are nevoie de ceva din bucătărie, zi de zi, chiar și de un pahar cu apă. Iar atunci când vine vorba despre curățenia din bucătărie dar și despre igienizare ei, este important să înțelegem că bucătăria necesită atenție zilnică. Ignorarea curățării sau lăsarea suprafețelor murdare pot conduce la o sarcină ulterioară mult mai grea, la depunerea murdăriei, la întărirea grăsimilor sau la dezvoltarea bacteriilor, respectiv la alocarea unui timp îndelungat pentru curățare.

Pentru a evita toate acestea, există modalități simple de a vă menține bucătăria curată și igienizată, inclusiv atunci când se gătește zilnic.

Așadar, iată 7 sfaturi pentru a vă ajuta să vă mențineți bucătăria mereu curată:

  1. Spălați suprafețele cu apă caldă și detergent, după fiecare utilizare. Nu uitați de blaturi, dulapuri, electrocasnice și chiar pereți. Utilizați o lavetă din microfibră sau un burete umed pentru a șterge blaturile și mesele după fiecare utilizare. Acest lucru împiedică acumularea de grăsime sau reziduuri care, în timp, pot atrage murdăria și bacteriile. 
  2. Acordați o mare atenție podelelor. Este important să măturați sau să aspirați podelele zilnic, în special dacă în bucătărie este trafic mare de persoane sau dacă s-a gătit în mod intens. Pentru rezultate excepționale, puteți utiliza un aspirator profesional prevăzut cu filtre HEPA, care ajută la reținerea prafului și a bacteriilor, fără a fi dispersate în aer, în timpul procesului de aspirare. Având în vedere faptul că acest proces trebuie făcut zilnic, se poate să fie de mare folos să folosiți aspiratoare verticale. Acestea pot să fie fără cablu, cu acumulator, astfel încât pot fi puse mereu la îndemână și utilizate ori de câte ori este nevoie. În acest mod, veți evita transportul firimiturilor în celelalte camere, deoarece ele vor fi aspirate imediat. La final de zi, nu uitați să spălați podelele cu mopul, utilizând detergenți profesionali speciali concepuți pentru suprafața pe care o aveți, pentru a vă asigura că bacteriile sunt eliminate iar posibilul praf rămas după aspirare este îndepărtat.
  3. Dezinfectați blaturile și accesoriile pentru tăiat și alte suprafețe de pregătire a alimentelor după fiecare utilizare, pentru a evita contaminarea încrucișată.
  4. Spățați vasele imediat ce se murdăresc. În acest mod, puteți preveni nu doar acumularea vaselor murdare, care arată inestetic în bucătărie, dar și dezvoltarea bacteriilor și întărirea resturilor alimentare de pe vase. (care știm cât sunt de greu de îndepărtat).
  5. Profitați de tot timpul petrecut în bucătărie. Nu este nevoie să „lăsați armele jos” până când fierbe apa pentru paste. În acest timp prețios, puteți pune la punct vasele care s-au uscat, puteți șterge blaturile utilizate sau puteți spăla vasele care au rămas. Acest timp alocat curățeniei poate aduce un aport semnificativ la menținerea bucătăriei curate, chiar în timp ce gătiți.
  6. Nu ignorați chiuveta. Având în vedere că toate grăsimile și resturile alimentare trec prin această instalație igienică odată ce vasele sunt spălate, este recomandat ca și chiuveta la rândul ei să fie spălată. O chiuvetă plină cu apă murdară și grăsime nu doar că este inestetică dar poate crea un miros neplăcut și persistent în bucătărie, ceea ce nu este de dorit.
  7. Reacționați rapid la scurgeri. Indiferent că sunt scurgeri de apă, de ulei sau de alimente, este recomandat să fie îndepărtate imediat. În acest mod, evitați depunerile de alte alimente peste acele scurgeri, evitați acele „urme” inestetice pe toată podeaua bucătăriei și bineînțeles, evitați apariția acelor suprafețe lipicioase și deranjante.

Pentru a vă bucura de o bucătărie mereu curată dar și igienizată, spălați și dezinfectați regulat suprafețele, păstrați podelele curate și urmați sfaturile de mai sus pentru a preveni acumularea murdăriei. Dacă doriți să vă asigurați că bucătăria este mereu în cea mai bună formă, nu uitați să faceți curățenie mai profundă în mod regulat, să igienizați toate electrocasnicele, să spălați geamurile și toate suprafețele din interiorul și exteriorul mobilierului. Astfel, veți putea găti mese delicioase și sănătoase fără griji legate de igienă, iar cafeaua de dimineață va avea o altă aromă atunci când este pregătită și savurată într-un loc curat și aranjat.

Lasă un Comentariu...

*