Laboratorul foto, la tine acasă

Dacă eşti pasionat de fotografie, poţi alege să-ţi achiziţionezi o imprimantă foto. Astfel, îţi vei transfera  amintirile din telefon  sau din altă sursă, pe un suport fizic durabil, scutind mersul la un laborator foto. Este cea mai accesibilă cale  prin care poţi  printa fotografii  pe hârtie. Dacă alegi  imprimanta potrivită, rezultatul poate chiar egala o fotografie developată într-un studio profesionist.

Pasionat de fotografie

Există două tipuri de imprimate foto din care poţi alege, cele  cu jet de creneală – inkjet sau cele  cu sublimarea cernelei – dye sublimation.

Imprimantele cu jet de cerneală au capacitatea de a printa atât text, cât şi fotografii, însă pentru fotografii este obligatoriu să foloseşti  hârtie fotografică  şi  cartuşe speciale, astfel încât imaginile  să fie de calitate. Achiziţionând tot ceea ce este necesar la capitolul toner imprimantă, vei reuşi să printezi fotografii, oricând vei dori sau vei  avea nevoie. Acest tip de imprimată printează  pe format de hârtie mediu şi mare – A3, A4.

Imprimantele cu sublimarea cernelei sunt modelele specializate, care au capacitatea de a oferi o calitate deosebită a fotografiei. Funcţionează pe un principiu tehnologic de sublimare complex, printând pe rând câte un strat din fiecare culoare şi finalizând cu un strat transparent care are rolul de a conferi aspectul lucios. Această categorie  de imprimantă foto, o poţi folosi doar  pentru printarea fotografiilor, nu şi pentru text.

Ce tip de imprimantă  foto alegi

Dacă doreşti  o imprimantă care să poată printa atât text, cât şi fotografii, atunci îţi vei achiziţiona  o imprimantă foto cu jet de cerneală. Poţi folosi drept suport  hârtie de diferite dimensiuni, poţi schimba  cartuşele, iar  preţul  imprimantei şi ale consumabilelor este accesibil.

Dacă însă îţi doreşti  o imprimantă care să redea cu fidelitate o imagine, atunci vei achiziţiona imprimantă foto cu sublimarea cernelei.

Pentru acest tip de imprimantă, vei  folosi doar  hârtie specială pentru fotografii. De regulă, se optează pentru modelele care printează pe formatul mic  standard 15×10 centimetri.

Rezoluţia unei imprimante foto este exprimată în dpi, respectiv numărul de puncte individuale  care pot fi imprimate pe un inch, adică pe 2,45 centimetri. Când îţi cumperi o imprimantă foto, vei viza o rezoluţie de minim 300 dpi.

Având în vedere faptul că printatarea unei fotografii presupune acoperirea întregii suprafeţe, spre deosebire de text care presupune mai puţină cerneală, vei alege cartuşele astfel încât să asigure un număr cât mai mare de foi printate. De asemenea, vei achiziţiona  hârtie fotografică compatibilă modelului imprimantei, iar criteriul după care o vei  alege este cel al greutăţii maxime de hârtie acceptată de imprimantă, respectiv grame pe metrul pătrat, informaţii furnizate de manualul de utilizare. Dacă nu vei  alege hârtia compatibilă, există riscul ca rolele imprimantei să alunece sau să nu  poată pune hârtia în mişcare, rezultatul fiind blocarea imprimantei.

Imprimanta foto îţi oferă posibilitatea conectării wireles, de a imprima direct de pe carduri de memorie şi stick-uri,  existând şi modele performante  care au capacitatea de a imprima de la distanţă prin accesarea anumitor aplicaţii. De asemena, există imprimante foto portabile care sunt dotate cu un ecran LCD, util în   previzualizarea fotografiilor.

Astfel, dacă eşti pasionat de fotografii şi doreşti să scoţi pe  suport  fizic toate amintirile,  imprimantele foto reprezintă o variantă foarte bună, oferindu-ţi posibilitatea printării fotografiilor la un nivel calitativ foarte înalt.

Lasă un Comentariu...

*