Am tot vorbit despre amenajări de case, despre cum designul ales trebuie să fie în concordanță cu personalitatea ta, cum piesele de mobilier trebuie să se integreze în „povestea” pe care ai ales-o pentru căminul tău. Am vorbit despre bucătărie, living, dormitor, despre ce design să alegi sau ce stil se potrivește fiecărei încăperi. Dar cum rămâne cu baia? Arta de amenajări băi rămâne de multe ori la urmă atunci când te aflii într-un proces de renovare. De aceea, și alegerea designului băii trebuie luat în serios!
Chiar de locuim la casă sau la apartament, o baie poate fi amenajată foarte ușor folosind inspirație și materiale potrivite. De obicei, interioarele se decorează în concordanță cu restul casei (cum am mai spus), în cazul băii stilul se transpune. Dacă ai ales un stil modern pentru a-ți decora locuința, nu uita, că și baia va trebui amenajată în acest stil, sau cel puțin să se integreze în stilul ales pentru restul căminului. Ce-i drept, investiția pentru astfel de amenajări poate costa mult, dar cu siguranță există și variante mai accesibile. Dacă vorbim despre amenajări băi, designul trebuie ales ținând cont de funcționalitatea acestuia, dar în același timp, să se creeze senzația de spațiu. O primă regulă ar fi că elementele nu trebuie așezate fix la intrarea în baie, chiar lângă ușă, deoarece acestea ar da senzația de aglomerat. Și culorile contează! Culorile pereților trebuie să fie în culori deschise, astfel se va crea senzația de spațiu. Dacă ai o baie dreptunghiulară, cu o lățime mică, cea mai bună variantă ar fi să renunți la cabina de duș.
Amenajări băi mici
Am tot vorbit despre amenajări băi, dar ce ne facem dacă spațiul nu ne oferă prea multe variante? Spațiul este unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să ținem cont. Cu cât există mai mult spațiu, cu atât baia poate fi mai utilă. Dar și băile mici pot fi amenajate modern și confortabil, mai ales dacă elementele folosite și piesele de mobilier sunt puse în locul potrivit.
Amenajarea unei băi mici e ca un joc de puzzel. Materialele alese trebuie să aibă o nuanță cât mai frumoasă, dar să fie deschisă, cabina de duș trebuie să fie comodă și suficient de încăpătoare pentru toți membrii familiei, dar și destul de mică cât să nu ocupe întreaga baie. WC-ul și chiuveta trebuie să fie și ele încadrate în acest design: suficient de mari cât să fie utile, dar suficient de mici cât să nu ocupe tot spațiul.
Designul trebuie să fie în perfectă armonie cu funcționalitatea băii. Deseori, pentru amenajări băi mari se alege un stil minimalist sau în culori cât mai închise. De aceea, băile mici dau mai mult senzația de confort față de cele mari. În baia ta mică îți poți pune amprenta personală alegând culori vii și luminoase. Un truct recomandat de specialiști este montarea unei oglinzi mari, cu scopul de a mări vizual spațiul. La fel de important este și iluminatul! O încăpere întunecată va părea mult mai mică decât este în realitate. Se poate monta un corp de iluminat pe tavan și unul deasupra oglinzii, pentru iluminatul local.
Spațiul de depozitare este o altă problemă de care ne lovim la băile mici. Cu cât reușim să ne organizăm locurile în care să depozităm prosoapele, produsele cosmetice și tot felul de obiecte de igienă personală, cu atât baia va părea mai spațioasă. De aceea, atunci când porniți procesul de amenajări băi, folosiți rafturi și etajere montate pe pereți pentru a câștiga spațiu la nivelul pardoselii.