Sfaturi utile pentru alegerea gresiei și faianței din baie

Gresia și faianța sunt elemente de decor prin care se obține atât o estetică excelentă, cât și o mulțime de beneficii legate de confortul fizic. În ultimii ani, orice amenajarea locuință implică și prezența acestor elemente, atât în interior, cât și în exterior.

Indiferent că vorbim despre gresie de interior sau despre gresie de exterior, avantajele pe care le oferă sunt foarte bine conturate:

  • O hidroizolare foarte bună;
  • Capacitatea de a oferi o termoizolare;
  • Posibilitatea de igienizare rapidă.

Ce este, de fapt, gresia?

Toată lumea a văzut o bucată de gresie, însă puțini sunt cei care știu cu exactitate ce este acest produs. Gresia este, de fapt, nisip cimentat pe care s-au aplicat mai multe tratamente speciale care ii confera rezistență și aspect plăcut. Tocmai de aceea, pe piață există o mulțime de variante de gresie și o mulțime de culori. Acest material poate să înlocuiască cu succes parchetul prin plăci de gresie tip parchet.

Gresia este folosită foarte des în țarile sudice, cum ar fi Italia, Portugalia și Grecia, însă este folosită ceva mai rar în țările nordice, unde este întâlnită strict în baie și bucătărie.

Ceea ce este bine de știut este faptul că gresia și faianța sunt, de fapt, același material, însă sunt folosite cu scopuri diferite: gresia pentru pardoseală și faianța pentru pereți.

De ce trebuie să se țină cont la alegerea gresiei și faianței?

Primul lucru de care trebuie să se țină cont este destinația produsului. Acesta poate să fie pentru interior sau pentru exterior. Ulterior, sunt o mulțime de elemente care pot să decidă calitatea materialului și în același timp, flexibilitatea de care dă dovadă:

  • Nuanța plăcilor. Trebuie să te asiguri că în momentul în care cumperi mai multe plăci de gresie, toate au același marcaj în cea ce privește nuanța și calitatea. Este posibil ca aceeași nuanță să difere puțin de la cutie la cutie, tocmai de aceea, atunci când sunt folosite mai multe cutii de gresie este bine să fie amestecate.
  • Tipul de adezivi și chituri folosiți. Pe cât este de importantă gresia, pe atât sunt de importante materialele folosite la montarea ei. Acestea trebuie să fie de o calitate extrem de bună, pentru a asigura o prindere durabilă și proprietăți foarte buna.
  • Tipul gresiei. Acesta se evidențiază în funcție de modul în care este produsă gresia. Procedeul de coacere oferă gresia smălțuită și gresia nesmălțuită. Prima se obține prin dublă coacere în timp ce a doua variantă se obține printr-o coacere simplă.
  • Gradul de rezistență. Rezistența este și ea extrem de importantă. Aceasta poate să fie diferențiată în mai multe clase, denumite PEI. Acestea sunt numerotate de la I la V și evidențiază gresie destinată traficului redus sau gresie destinată traficului intens.
  • Atât atunci când se achiziționează gresie, cât și atunci când se achiziționează faianță, trebuie să se țină cont de aspect. Acesta poate să fie foarte variat, de la placă la placă, putând să se evidențieze prin culoare, structură sau mărime.

O încăpere placată cu gresie și faianță poate să fie o încăpere care să denote curățenie și eleganță. Tocmai de aceea, aceste două materiale sunt aproape obligatorii în baie și bucătărie și pot să ofere o mulțime de avantaje și în restul încăperilor din casă.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

Lasă un Comentariu...

*