Iluminat baie – opțiuni de amenajare și sfaturi practice

Iluminat baie – când vorbim de o amenajare baie ca la carte, trebuie să acordăm o atenție deosebită fiecărui detaliu sau produs de design interior. Prin urmare, trebuie să avem în vedere atât fucționalitatea spațiului, cât și designul interior. În acest articol vă vom oferi cîteva informații prețioase despre cum să alegeți sursele de lumină ambientală în baie și de ce să optați pentru oglinzi inteligente cu iluminat inclus pentru o baie modernă și în același timp smart.

O lumină adecvată va face întotdeauna spațiul din baie complet funcțional și relaxant în același timp. Unul dintre cele mai potrivite și folosite sisteme de iluminat este cel cu lumină tip LED în primul rând datorită versatilității și eficienței lui. În acest articol vom parcurge împreună pașii de bază pentru montarea sistemelor de iluminat în baie și vă oferim totodată câteva idei despre cum să folosiți lumina ambientală în spațiul de baie. Iată ce trebuie avut în vedere:

Planificare

 Înainte de a începe instalarea sistemelor de iluminat, este important să aveți un plan clar în ceea ce privește  locul în care le veți monta. Totodată, poziționarea lor trebuie să ofere o lumină uniformă și eficientă în întreaga baie.  Cel mai bine este să creați  un design pe hârtie sau să folosiți aplicații 2D de design interior deoarece vă vor ajuta să vizualizați cum va arăta baia după montare.

Selectarea sistemelor de iluminat potrivite

Există o varietate de surse de iluminat disponibile pe piață, de la modele cu becuri incandescente la cele cu LED-uri. Îți recomandăm să le alegi pe cele de tip LED datorită eficienței lor energetice și a duratei lungi de viață. De asemenea, asigură-te că sunt compatibile cu mediul umed din baie.

Localizare și marcaj

Utilizează un creion și o bandă de măsurare pentru a marca locurile în care vei monta sursele de lumină, pe perete sau pe tavan. Asigură-te că spațiul dintre ele este uniform pentru a asigura o lumină echilibrată în întreaga baie.

Folosește un șablon pentru a marca cu precizie locurile în care trebuie să faci găuri pentru sistemele de iluminat. Folosește un burghiu potrivit pentru a face găuri în tavan sau la nivelul peretelui. Asigură-te că lucrezi cu atenție pentru a evita deteriorarea tavanului sau a cablurilor electrice din spatele acestuia.

Instalarea sistemelor de lumină

Fixează sistemele de lumină corespunzător, fără cabluri la vedere. Asigură-te că le fixezi foarte bine pentru a evita mișcările sau căderile ulterioare. Leagă firele electrice conform instrucțiunilor furnizate de producător și asigură-te că sunt bine izolate.

Testare și ajustare

 După ce ai instalat sursa de lumină, verifică încă o dată pentru a te asigura că funcționează corect. Ajustează direcția și unghiul de lumină, dacă este necesar, pentru a obține cel mai bun rezultat.

Finisare și curățare

După ce ai finalizat instalarea, curăță orice urme de praf sau murdărie și finisează aspectul general al peretelui. Asigură-te că toate firele electrice sunt bine ascunse și izolate pentru a evita  potențiale probleme de siguranță.

Lumina ambientală este  „responsabilă” pentru crearea unei atmosfere generale plăcute și pentru eliminarea oricărei senzații de întuneric sau spațiu închis, cu atât mai mult dacă vorbim de băi înguste. Acest lucru poate fi realizat prin folosirea diferitelor surse de lumină, precum spoturi de tavan, aplice, sau chiar lumânări aromate.

Iată câteva modalități prin care poți utiliza lumina ambientală în baie:

Spoturi de tavan difuze

 Montarea unor spoturi de tavan cu surse de lumină difuză îți va oferi o lumină uniformă în întreaga baie, iar acest lucru va crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

Aplice de perete decorative

Aplicele de perete vor adăuga un element decorativ în orice amenajare baie, în timp ce oferă o lumină ambientală moale și plăcută. Poziționate strategic, acestea vor crea accente interesante și vor amplifica senzația de spațiu.

Lumânări parfumate

Nimic nu creează o atmosferă mai intimă și relaxantă decât lumina caldă a unei lumânări parfumate. Alege lumânări cu arome delicate, precum lavandă sau vanilie.

Lumină subtilă în jurul oglinzii

Montarea unor benzi de lumină LED în jurul oglinzii va crea o lumină subtilă și plăcută în timp ce te machiezi sau te pregătești dimineața.

Totodată, utilizarea unor surse de lumină reglabile îți  oferă flexibilitate în ajustarea intensității luminii în funcție de activitatea sau de starea de spirit. Astfel, poți crea un mediu relaxant și confortabil în funcție de preferințele tale.

În concluzie, montarea unor sisteme de iluminat potrivite pentru spațiul din baie vă va oferi  nu doar o bună  funcționalitate, ci și un design aparte  în orice amenajare baie. Pe de altă parte, un iluminat baie ambiental înseamnă un plus de confort și stare de bine ori de câte ori veți folosi baia, iar acest lucru înseamnă confort și răsfăț cât cuprinde.

Lasă un Comentariu...

*