Alegerea ferestrelor

Fereastra unei case este cea care finalizează aspectul acesteia, care-i dă deschidere şi reprezintă cea mai importantă cale de acces a luminii naturale şi a aerului.

Pe lângă aceste proprietăţi, o fereastră este extrem de importantă deoarece este culoarul prin care se realizează transferul exterior-interior şi invers, deci poate fi o cale de pierdere a căldurii, o sursă de infiltrare a umidităţii sau o sursă de raze ultra-violete. Prin montarea unor ferestre de calitate înţelegem să asigurăm izolaţia casei, să nu permitem transferul de aer din interior spre exterior şi invers, să anulăm posibilitatea infiltrării umezelei, să furnizăm cantitatea optimă de lumină naturală şi, în poziţie deschisă, ventilaţia încăperilor.

Acum majoritatea ferestrelor sunt construite din geam termopan şi  tâmplărie PVC, lemn sau aluminiu. Pentru a avea ferestre de calitate şi durabile trebuie să ţinem cont de următoarele aspecte.

Foarte importantă este grosimea peretelui de plastic, respectiv lemn sau aluminiu al tâmplăriei.  Aceasta ar trebui să fie de 3, 4 mm, pentru ca întregul sistem să fie unul cu o funcţionare optimă. De asemenea este important numărul camerelor de aer aflate în interiorul acestui perete. Acestea pot fi de la 3 până la 7. Cu cât sunt mai multe, cu atât calitatea ferestrei este mai bună. Tot aici se află profilul metalic, armătura, care ar trebui să aibă o grosime de minim 1,2 mm şi maxim 3 mm. Profilul metalic trebuie să existe pe tot perimetrul tâmplăriei, fără nicio întrerupere.

Alegerea ferestrelor

Picture 1 of 10

Pe lângă tâmplărie este extrem de importantă sticla. Geamul poate fi realizat din 2 sau 3 foi de sticlă. Între foile de sticlă este inserat un gaz cu rol fonoizolant şi termoizolant. Puteţi opta pentru ce tip de geam doriţi: normal,  mat, fumuriu, reflexiv, cu emisii reduse.

Nu mai puţin importantă este feroneria, sistemul de închidere şi securitate. Dacă aici se întâmpină probleme, atunci aerul va pătrunde cu uşurinţă, favorizând pierderi mari de temperatură şi chiar infiltrarea umezelii.

Piaţa de specialitate oferă o gamă largă de produse, dându-vă posibilitatea de a alege culoarea favorită pentru tâmplărie. Tot în funcţie de dorințele şi nevoile dumneavoastră veţi alege tipul de deschidere pentru fiecare fereastră în parte, adaptat specificului camerelor în care se instalează. Ferestrele pot fi fixe, oscilo-batante, glisante, oscilo-culisante, armonice sau se pot deschide vertical.

Proprietăţile ferestrelor sunt sporite prin adăugarea unor elemente pe exterior precum obloanele orizontale, rulourile, copertinele, sau pe interior, draperii, jaluzele, obloane de interior.

Chiar dacă ferestrele sunt de cea mai bună calitate şi întrunesc toate condiţiile pentru a fi un produs satisfăcător, dacă montarea acestora nu se face corect, atunci proprietăţile acestora nu vor mai fi active. De regulă firmele care produc geamurile termopan se ocupă şi de montare, lucrul cel mai indicat de urmat.

About cosmina.florescu

One Response to “Alegerea ferestrelor”

Read below or add a comment...

  1. stan adina says:

    Buna ziua,

    Blocul in care locuiesc din cartierul Titan a fost anvelopat de curand, geamurile termopan au aerisire (aereco). Nemultumirea mea este ca in dormitor eu nu pot sa dorm in liniste: zgomot de masini, de vant sau de alt gen. Rolul termopanului este de izolare fonica si termica dar eu am zgomot si pierd caldura prin fantele aerisirii care are doua pozitii: mai mult aer care intra sau mai putin. Pana la urma din disperare am dat-o jos pe cea din interior si am acopert-o cu scotch. Ce ar trebui sa fac sa ma bucur de acest geam termopan?

    Multumesc anticipat!

Lasă un Comentariu...

*