5 trucuri pentru decorarea unui apartament mic

Atunci când doreşti să faci schimbări în apartament, ţi-ar plăcea să incluzi toate obiectele care îţi plac şi care ar influenţa designul întregii încăperi. Cu toate acestea, în momentul în care locuieşti într-un apartament mic, aşa cum sunt şi apartamentele din blocurile vechi, întâmpini o adevărată provocare. Amenajarea unui apartament mic nu este dificilă, însă trebuie să ţii cont de dimensiunile camerelor şi de trucuri utile, care să te ajute să decorezi simplu şi eficient fiecare colţisor. Află trucurile de care poţi ţine cont în decorarea unui apartament de dimensiuni reduse, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine.

Foloseşte obiecte de mobilier suspendate

Primul pas în amenajarea unui apartament mic constă în folosirea corectă a suprafeţelor pereţilor şi optarea pentru obiecte de mobilier suspendate. Aceste obiecte de mobilier suspendate pot fi alese atât pentru dormitor şi living, cât şi pentru baie şi bucătărie, oferind senzaţia unui spaţiu mărit. Atâta timp cât foloseşti inteligent lungimea pereţilor şi alegi dulapuri sau corpuri suspendate, vei reuşi să eliberezi pardoseala şi să eviţi efectul unui spaţiu înghesuit. Totodată, într-un apartament mic se potrivesc de minune şi corpurile de mobilă multifuncţionale sau rabatabile. Pentru a te bucura de un dormitor cu spaţiu generos, poţi alege o canapea-pat, pe care să o închizi în timpul zilei şi să o deschizi atunci când te odihneşti. Aceste tipuri de paturi rabatabile sunt ideale pentru a mări spaţiul de care dispui, pe timp de zi. În plus, o masă rabatabilă îţi va veni în ajutor atunci când vrei să iei o mică gustare sau în momentele în care ai musafiri şi vrei să serveşti masa.

Alege culori deschise şi pastelate

Atunci când vrei să amenajezi un spaţiu mic, trebuie să acorzi o atenţie deosebită alegerii finisajelor. Astfel, specialiştii în design interior recomandă culorile deschise şi pastelate, în momentul în care alegi gresia, faianţa sau vopseaua pentru dormitor şi living. Nuanţele pe care le poţi găsi în magazinele de specialitate sunt numeroase şi sunt potrivite pentru orice tip de încăpere de dimensiuni mici. Optează pentru roz pal, alb, galben sau albastru pastelat, astfel încât să nu încarci camera, oferind senzaţia de spaţiu mărit. Evită culorile închise de verde, negru sau roşu, nuanţe care ar trebui eliminate din start dintre opţiunile tale. Dacă îţi doreşti, totuşi, o pată de culoare, alege obiecte de decor sau mobilier în nuanţe vesele: perne colorate, fotolii şi canapele cu un imprimeu deosebit sau draperii în culori mai închise.

Găseşte spaţii neconvenţionale de depozitare

Pentru a amenaja cu succes un apartament mic, este indicat să găseşti utilitate oricărui loc nefolosit din casă, improvizând cât mai multe spaţii de depozitare. Astfel, ocupă-te de identificarea spaţiilor în care ai putea să depozitezi cu succes obiectele preferate. Colţurile camerelor din apartament pot fi transformate în spaţii de citit, folosind un fotoliu de tip puf şi un lampadar de dimensiuni reduse, în timp ce mobila de colţ se va integra la fel de bine în spaţiul pe care îl ai la dispoziţie: un dulap de haine, un birou sau o oglindă pot fi doar câteva dintre soluţii. În plus, poţi alege să achiziţionezi diverse cutii, coşuri sau rafturi, cu ajutorul cărora poţi depozita cărţi, decoraţiuni sau documente, economisind spaţiu. Din momentul în care nu vei mai avea lucruri împrăştiate în tot apartamentul, vei avea ocazia să priveşti totul din altă perspectivă.

Maximizează eficient spaţiul din baie

În proiectul de amenajare a băii, este indicat să optezi pentru puţine piese de mobilier, compartimentate inteligent. Renunţă la mobilierul din lemn masiv, dacă spaţiul nu îţi permite şi alege un mobilier format din mai multe piese, compartimentate cât mai practic, cu multe sertare. Acest lucru îţi va da ocazia să organizezi lucrurile din baie, în funcţie de nevoile şi dorinţele tale. În ceea ce priveşte locul tău de relaxare, pune accent pe maximizarea spaţiului – renunţă la cadă în detrimentul unor cabine de duş, cu ajutorul cărora vei economisi un spaţiu generos din baie. Formele cabinelor de duş nu reprezintă doar un factor de optimizare a spaţiului, ci şi unul estetic: modelele rotunde, dreptunghiulare sau pătrate îţi oferă şansa de a folosi spaţiul rămas cât mai eficient cu putinţă. Te poţi îndrepta către alegerea unor variante compacte sau poţi opta pentru variantele moderne ale cabinelor de dus, de tip Walk-in. Vei găsi o gamă variată de produse, de toate dimensiunile, formele şi culorile, în funcţie de producător, pentru a-ţi amenaja baia aşa cum îţi doreşti.

Optează pentru obiecte decorative care oferă senzaţia unui spaţiu generos

Dacă îţi doreşti să creezi iluzia optică a unui spaţiu generos, este indicat să alegi draperii sau perdele în nuanţe deschise, confecţionate din materiale fluide, care vor îndepărta senzaţia de spaţiu sufocant într-un apartament mic. Mai mult, specialiştii în design interior pun accentul pe integrarea obiectelor de decor într-o singură culoare sau cu dungi late, poziţionate vertical, aşa cum sunt fotoliile, patul sau canapeaua. În ceea ce priveşte covorul, alege modele drepunghiulare sau rotunde, care nu acoperă toată podeaua, pentru a nu încărca spaţiul. Poziţionează covorul central şi vei vedea cum aspectul camerelor tale va fi mult îmbunătăţit. În acest sens, se recomandă şi integrarea oglinzilor, cu scopul de a crea iluzia unui spaţiu mai mare. Poţi alege să amplasezi oglinzi pe uşile dressingului sau pe peretele opus ferestrei, pentru ca acestea să se oglindească în ea. Efectul va fi unul de spaţiu aerisit, luminos şi mare, pe care cu siguranţă ţi-l doreşti pentru apartamentul tău.

Pentru a decora un apartament mic, trebuie să ţii cont de câteva trucuri utile, care să îţi transforme spaţiul într-unul mai funcţional şi mai eficient. Alege culori deschise pentru camerele tale, renunţă la cada din baie în detrimentul unei cabine de duş şi foloseşte cât mai inteligent pereţii camerei pentru a crea spaţii de depozitare. Toate acestea îţi vor transforma apartamentul, în care abia vei aştepta să ajungi, zi de zi.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/apartment-room-house-2094699/

Lasă un Comentariu...

*