5 trucuri de amenajare a spațiilor mici

O casă mică și vise mărețe? Apelează la cele 5 trucuri de amenajare a spațiilor mici, astfel încât locuința ta să fie pe măsura dorințelor tale.

Conform statisticilor, în țară, spațiul mediu de locuit este de doar 14 metri pătrați per locuitor. Datele mai arată și că peste 70% dintre români aleg locuințele de mici dimensiuni. În aceste condiții, 5 trucuri de amenajare a spațiilor mici sunt mai mult decât binevenite. Află în continuare cum poți să-ți transformi locuința într-un spațiu primitor și aerisit, în ciuda metrajului disponibil.

  1. Alege piese de mobilier compacte, cu un design ergonomic. Un spațiu mic nu ar trebui aglomerat cu piese de mobilier masive. Pentru a fi sigur(ă) că toate lucrurile tale își vor găsi un loc ferit de privirile celor care-ți trec pragul, alege piese de mobilier compacte, minimaliste, cu un design ergonomic. Dulapurile suspensate sau cele până în tavan îți vor oferi un loc generos pentru depozitare, fără a-ți fura din spațiu. Și pentru că una din încăperile cel mai greu de amenajat din locuințele mici este, cu siguranță, bucătăria, nu ezita să apelezi la sfaturile date de designeri pentru bucătării moderne, informându-te cum depozitezi eficient vasele, tacâmurile și proviziile, fără a știrbi din farmecul încăperii.
  2. Adaugă oglinzi. Oglinzile sunt un truc utilizat de ani buni de arhitecți și designeri. O simplă oglindă, sau mai multe, fac spațiul să pară, instantaneu, de două ori mai mare decât este în realitate! În plus, ele oferă adâncime încăperii, ceea ce participă, de asemenea, la modificarea modului în care percepem lucrurile. Trucul se potrivește de minune pentru holurile înguste și camere, dar mai ales pentru băi mici.
  3. Evită un design încărcat. Stai departe de dungi, carouri sau imprimeuri îndrăznețe. Asemenea modele nu vor face decât să creeze o senzație de haos în spațiile mici. Când mergi la cumpărături data viitoare, indiferent că alegi o draperie, o canapea, lenjeria de pat sau covorul dintr-o cameră, nu uita de această regulă. Optează pentru modele uni, într-o singură culoare, de dorit deschisă. Același lucru este valabil și când vine vorba de mobilier. Specialiștii susțin că cea mai bună alegere, pentru spațiile mici, o constituie modelele minimaliste, în nuanțe naturale.
  4. Alege același tip de pardoseală pentru întreaga încăpere. În loc să optezi pentru diferite tipuri de pardoseală, care să fragmenteze casa în spații și mai mici, cel mai bine ar fi să alegi un singur tip, care va asigura un sentiment de unitate. Te gândești la parchet, care este cel mai popular și mai rezistent tip de pardoseală, dar știi că n-ar putea face față umezelii din baie? Poți apela la un truc vizual. Pe piață există gresie cu aspect de lemn, tip parchet, perfectă pentru a păstra unitatea, atât de necesară spațiilor mici. Astfel, vei avea o pardoseală uniformă, potrivită pentru fiecare încăpere în parte.
  5. Vopsește pereții în alb. Pe lângă faptul că albul mărește vizual spațiul, el oferă, simultan, senzația de curățenie. Designerii susțin, totuși, că dacă o încăpere are parte de foarte multă lumină naturală, ar trebui să eviți o nuanță de alb strălucitor, pentru că efectul final n-ar fi cel dorit. Dimpotrivă, ar fi destul de deranjant pentru ochi. De cealaltă parte, spațiile întunecate pot fi reabilitate prin vopsirea pereților în alb și adăugarea unor corpuri de iluminat. În cazul ultimei opțiuni, este indicat să alegi un alb strălucitor și corpuri de iluminat suspendate, dispuse lateral pe pereți.

Lasă un Comentariu...

*