3 soluții pentru clădiri fără ascensor

Deși ascensorul este unul dintre cele mai practice și interesante mecanisme inventate vreodată, foarte comun pentru oamenii moderni, încă sunt numeroase clădiri unde acesta lipsește cu desăvârșire. Pe lângă faptul că oferă acces mai ușor la etajele superioare, instalarea unui lift îmbunătățește calitatea vieții, face deplasarea mult mai confortabilă și crește valoarea imobilului. În plus, este de mare ajutor pentru cei care au probleme de mobilitate. Iată ce soluții există pentru construcțiile fără lift:

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-lux-design-interior-interior-1581727/

 

1.  Ascensor în spațiul disponibil dintre scări

Fie că este vorba de clădiri comerciale, de birouri, industriale sau rezidențiale, liftul oferă un transport rapid, confortabil și în siguranță. Chiar dacă pentru unii oameni pare un lucru extrem de firesc, la începutul secolului al XX-lea era considerat un sistem de lux, de aceea multe dintre imobilele din acea perioadă nu dispun de un asemenea echipament.

Din fericire, în prezent există soluții pentru clădiri fără ascensor, iar una dintre ele presupune montarea în interior, în locul dintre scări. Dacă este suficient spațiu pentru a instala aici liftul și structura metalică modulară, nu va fi nevoie de reducerea dimensiunii scărilor.

În cazul în care casa scării nu permite instalarea ascensorului, atunci se poate obține spațiul necesar prin modificarea dimensiunii treptelor și/sau modificarea balustradelor. În general, pentru puțurile instalate în zona dintre scări se folosesc materiale precum sticla ori structurile modulare metalice.

2.  Ascensor într-un loc independent de casa scării

În imobilele vechi, cu mai multe etaje, se poate să nu se permită instalarea un lift în spațiul dintre scări. Este posibil ca legislația locală să nu permită micșorarea scării deoarece a fost stabilită o lățime minimă admisă ori locul nu există sau nu deloc generos. Oricare ar fi motivul, se poate lua în considerare instalarea liftului într-o parte independentă de casa scării.

Pentru un loc separat este necesar să se spargă podeaua de la fiecare etaj al clădirii astfel încât să se poată crea un spațiu nou, necesar pentru amplasarea puțului. Această soluție reprezintă o variantă ideală în special pentru palierele spațioase, dar cu o casă a scărilor mică.

3.  Ascensor în exteriorul clădirii

Dacă nu este posibilă instalarea mecanismului în interiorul imobilului sau nu se dorește acest lucru, se poate opta pentru montarea liftului în exterior. Astfel, sunt disponibile mai multe opțiuni:

  • Montarea ascensorului lipit de fațada exterioară a clădirii – în această situație se va obține o ieșire separată, variantele de instalare a puțului fiind în curtea interioară a construcției, dacă există, sau într-o curte exterioară privată. De asemenea, puțul se poate instala și în spațiul public din exterior ce aparține autorității locale, doar că va fi nevoie de acordul Primăriei sau Consiliului Local.
  • Montarea ascensorului adiacent ușii de la intrare, cu baza puțului lipită de cadrul acesteia – există posibilitatea instalării mecanismului pe peretele exterior cu acces la palierul clădirii sau adiacent ușii, cu refacerea scării de la intrare, în limitele prevăzute de legislația în vigoare.

Instalarea unui lift în exterior este posibilă prin integrarea în proiect a structurilor metalice modulare rezistente la intemperii și alegerea unor finisaje și a unui design care să se potrivească stilului arhitectural.

 

Ascensoarele nu sunt instalații dedicate doar clădirilor foarte înalte. Acestea ar trebui să se găsească în orice tip de construcție publică sau privată, care are cel puțin un etaj, pentru a facilita accesul tuturor persoanelor în întreaga clădire indiferent de starea sa de mobilitate. Companiile specializate oferă soluții flexibile și posibilități de instalare a unui mecanism de ridicare în orice clădire, îmbunătățind semnificativ deplasarea între etaje.

 

Lasă un Comentariu...

*