Faptul că orice grădină are nevoie de alei este atât o constatare de ordin pratic, cât și decorativ. În primul rând aleile sunt utile pentru a traversa grădina în zilele ploioase, când iarba va fi udă, sau în timpul iernii, când grădina va fi acoperită de zăpadă. Din punct de vedere decorativ, aleile oferă un plus de diversitate, contribuind semnificativ la estetica peisajului.
Aleile pot fi realizate dintr-o multitudine de materiale, precum piatra, prundișul, cărămida, etc. Însă, unul dintre materialele tot mai apreciate datorită calităților de natură practică, dar și a varietății de modele disponibile, este betonul amprentat. Acesta va oferi personalitate grădinii și cu siguranță va impresiona persoanele care îți vor vizita grădina.
Betonul amprentat este un material ideal pentru pavarea aleilor și se realizează prin amprentarea suprafeței betonului proaspăt turnat. Mai exact, după turnarea betonului se va aplica un praf colorant, care va crea aspectul dorit al suprafeței. Modelul poate imita parchetul, piatra de munte sau de râu, cărămida, gresia etc. Următorul pas va fi amprentarea propriu-zisă, unde se vor folosi matrițe speciale. Apoi, suprafața aleii va fi acoperită cu un lac cu rol de protecție, care va asigura și luciul specific.
Durata realizării unei lucrări este destul de scurtă, materialul având totodată o rezistență crescută. În compoziția betonului folosit se adaugă un amestec de fibre elastice, care îi crește rezistența la fisuri, în timp. În plus, betonul amprentat mai are o serie de calități care îl recomandă.
Aleile din beton amprentat, comparativ cu cele din beton simplu, nu crapă în condiții de îngheț sau caniculă. De asemenea, comparativ cu aleile din bitum, nu se deformează în timp, nu se lasă și nu face valuri. Apoi, o comparație între aleile cu pietriș și cele din beton amprentat, scoate la iveală un alt avantaj a acestora din urmă. Betonul amprentat nu se împrăștie prin toată grădina.
Totodată betonul amprentat nu are nevoie de îngrijire specială, fiind ușor de întreținut. În cazul în care la un moment dat este necesar să curățați aleea, acest lucru poate fi făcut prin utilizarea apei cu detergent. Datorită protecției de la suprafața betonului amprentat, murdăria nu va pătrunde în profunzime.
În ceea ce privește rezistența în timp, îngrijit în mod corespunzător materialul poate rezista zeci de ani. Datorită conținutului său, nu se formează fisuri odatăcu trecerea timpului. Pentru realizare aleilor din beton amprentat nu se folosește beton clasic, ci o formulă îmbunătățită.
Din punct de vedere decorativ, după cum am menționat mai sus, betonul amprentat este disponibil într-o mare varietate de modele, texturi și culori, care pot satisface orice preferințe.
Costul de realizare a aleilor cu beton amprentat este unul relativ redus, accesibil. Comparativ cu alte variante, acest tip de material se situează pe loc fruntaș din punct de vedere al economiei privind investiția financiară.
Aleile din beton amprentat se pot realiza pe orice suprafață care permite turnarea betonului.
Prin urmare, dacă ai în gând reamenajarea grădinii, ia în calcul această opțiune.
În unele țări, precum Marea Britanie, această metodă de realizare a aleilor este cea mai răspândită și apreciată.
Folosiți imaginle de mai jos ca sursă de inspirație pentru propria grădină.
Sursa foto: www.concretenetwork.com