Cum să tai lemnele pentru foc

Un șemineu clasic care te trimite în trecutul marilor scriitori romantici, o sobă moștenită de la bunici pe care ai recondiționat-o și o folosești din nostalgie sau chiar o centrală care îți încălzește toată casa. Oricare ar fi motivul, va trebuie să găsești un algoritm eficient, sigur și rapid prin care să tai buștenii în lemne potrivite pentru foc.

Taie lemnele cu toporul

Toporul rămâne indispensabil într-o gospodărie unde lemnul este un combustibil esențial, însă dacă ai nevoie de un stoc mai important de lemne nu ar strica să iei în considerare și alte ustensile ceva mai moderne.

Folosește un despicător de lemne

Despicătorul de lemne electric, de exemplu, poate să fie extrem de util mai ales la pregătirea stivei. Orice fel de esență ar fi, este un combustibil solid care îți va oferi maximum de randament, dacă este uscat bine înainte de a fi pus pe foc. Folosește acest utilaj mai ales dacă ai cumpărat bușteni și vrei să îi lași o perioadă la uscat, dar și dacă discuți despre o cantitate care să merite o investiție cât 5 drujbe ușoare.

Odată ce pregătirea a fost realizată, indiferent cum te decizi să o faci, trebuie să iei în calcul tăierea propriu-zisă a lemnelor. Dacă încălzirea casei se face printr-o centrală unică, indiferent dacă este sau nu pe gazeificare, ar trebui să fii conștient că un toporul s-ar putea să te încetinească.

Pune drujba în funcțiune

Drujbele moderne sunt extrem de eficiente, dar și silențioase. În funcție de magnitudinea tăierilor, vei alege puterea motorului, dar și tipul de alimentare – benzină sau curent electric. Combustibilul fosil are un randament superior și, deci, va hrăni un motor pe măsură. Dacă totuși ai o cantitate mai mică de lemne, atunci poți la fel de bine să folosești una electrică.

Depinde însă ce tai. Buștenii se vor tăia cu un fierăstrău electric cu lanț. Vei tăia ușor toate ramurile din jurul trunchiului, folosind un model cu tăiere de 40 de cm. Motivele sunt simple: putere, viteză de tăiere și o greutate mică a aparatului. Ce trebuie să nu omiți este strângerea lanțului, fiindcă dacă nu este, poate să se încălzească prea tare și să se dilate. 

Există și varianta unei drujbe pe benzină, ceea ce îți va oferi mai multă putere și timp câștigat. În situația asta, ar fi recomandat să alegi modalitatea de tăiere pornind de la o lungime medie a buștenilor tăiate de 40 cm, aceasta fiind și lungimea cel mai des întâlnită la sobă, centrală și șemineu.

Așează bucata de copac pe orizontală pe orice fel de suport ai la îndemână, capră, paleți de lemn sau alt buștean mai mare. Apoi poziționează lanțul perpendicular pe axul bușteanului. Asta te va ajuta să tai din fiecare capăt câte o porțiune prin care să scapi de eventualele crăpături prezente în structura lui.

Așează bușteanul perpendicular pe sol și taie-l în poziția asta. Tăind de-a lungul fibrei vei trasa în ordinea firească a copacului și vei evita producerea unei cantități prea mari de rumeguș.

Există un aspect foarte important în ceea ce privește folosirea unui instrument mecanic. Ia o pauză din când în când și verifică uleiul pentru lanț, asigură-te că ungerea este cea corectă. Altfel, poți risca defecțiuni nedorite. Pentru a face asta în cel mai simplu mod nu trebuie decât să pornești drujba și să o ții câteva secunde deasupra unei hârtii pentru a verifica textura picăturilor de ulei. Dacă este fină, înseamnă că te-ai asigurat că fierăstrăul este folosit în condiții adecvate.

Siguranța în timpul operațiunii este extrem de importantă. Un minimum echipament de protecție este deja implicit. Cască, ochelari, mânuși, pantalon lungi sunt toate elemente fără de care nu ar trebui să înceapă o acțiune de tăiere a lemnelor pentru iarnă.

Sursă foto: pixabay.com

Lasă un Comentariu...

*