Cum îţi poţi da seama dacă ai nevoie de anvelope noi?

Înainte de a pleca la un drum lung cu vechile anvelope, dar şi înainte de a scoate banii din buzunar pentru a achiziţiona un set nou de anvelope, cel mai bine este să evaluaţi câteva aspecte-cheie care dau de gol starea unei anvelope.

În general, uzura benzii de rulare, expunerea la diferite condiţii şi vârsta anvelopei sunt factorii decisivi când vine vorba de achiziţionarea unor anvelope noi.

Uzura benzii de rulare

 Majoritatea persoanelor sunt de părere că uzura maximă admisă a anvelopei este de 1,6 mm. Dacă vom continua să folosim anvelopele deşi sunt mai uzate decât acest indicator, există şanse ca maşina să răspundă prost în condiţii meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploaie sau zăpadă. Există două modalităţi prin care puteţi măsura corect adâncimea benzii de rulare a anvelopei. În primul rând, puteţi achiziţiona un indicator al uzurii dintr-un magazin specializat sau puteţi utiliza o monedă. Mai precis, poziţionaţi o monedă între canelurile anvelopei, iar dacă o foarte mică suprafaţă din monedă este acoperită, înseamnă că anvelopa mai rezistă la uzură. Cel mai important motiv pentru care trebuie să verificaţi uzura benzii de rulare are legătură cu propria siguranţă. Atunci când anvelopele nu sunt încă uzate, puteţi să vă  bucuraţi de o călătorie liniştită, lipsită de stres şi incidente. În plus, dacă veţi conduce în ciuda faptului că anvelopele sunt uzate, existe şanse mari să deterioraţi prematur ale părţi ale maşinii.

Expunerea la condiţii meteorologice

 Expunerea la căldură, în special temperaturi foarte ridicate, şi la razele ultraviolete ale soarelui pot provoca modificări structurale ale anvelopei. Singura condiţie în care expunerea la aceste condiţii nu reprezintă un motiv de îngrijorare ar fi dacă locuiţi într-o regiune cu climat moderat. În schimb, dacă obişnuiţi să conduceţi într-o zonă caracterizată de temperaturi ridicate, ar trebui să examinaţi cu regularitate starea anvelopelor. Fisurile, urmele, scurgerile, blisterele, crăpăturile sunt toate semne că anvelopele nu mai prezintă siguranţă la drum. Orice fisură, crăpătură sau bulă poate duce la un incident brusc în timp ce conduceţi, rezultând în vătămarea dumneavoastră şi a pasagerilor. Dacă depistaţi eventuale urme sau neregularităţi, cel mai indicat este să vă prezentaţi cu maşina la un mecanic.

Vibraţii îngrijorătoare

 În timpul conducerii, o anumită cantitate de vibraţii este inevitabilă. Cu toate acestea, dacă vibraţiile sunt prea puternice, este posibil ca anvelopele să nu fie aliniate corespunzător, să fie dezechilibrate sau să prezinte anumite probleme interne. Din nou, cel mai bine este să discutaţi cu un mecanic şi să nu porniţi niciodată la drum lung dacă simţiţi prea multă vibraţie în timp ce conduceţi.

Vârsta anvelopei

Câţi ani au anvelopele dumneavoastră? Indiferent de uzura benzii de rulare, producătorii de autovehicule recomandă să înlocuiţi anvelopele la şase ani. Totuşi, majoritatea producătorilor de anvelope, vă recomandă să înlocuiţi anvelopele la 10 ani. Prin urmare, înainte de schimbarea anvelopelor, verificaţi recomandările producătorului privind anvelopele specifice.

În prezent, există numeroase tipuri de anvelope de calitate, de la anvelope ieftine până la anvelope de înaltă performanţă. Unii şoferi îşi dictează alegerile în funcţie de cele mai renumite mărci, în timp ce alţi şoferi aleg noul set de anvelope în funcţie de autovehicul, de buget şi de stilul de conducere. În cele din urmă, siguranţa dumneavoastră şi a tuturor persoanelor care vă însoţesc în călătorii trebuie să fie o prioritate.

 

Lasă un Comentariu...

*