Ce sunt bordurile și care este rolul lor?

Printre cele mai importante elemente constructive pentru amenajări exterioare se numără bordurile, utilizate la delimitarea de alei, parcări, spații pietonale, curți, grădini, drumuri și căi de acces spre clădiri publice, ansambluri rezidențiale, locuințe particulare ș.a. Iată care sunt caracteristicile bordurilor și ce tipuri de borduri se folosesc la realizarea diferitelor proiecte peisagistice și edilitare.

                                                                 Sursa foto: Elis Pavaje

Ce sunt bordurile

Bordurile reprezintă elemente pentru delimitare, protecție, degajare sau decorare și   au diferite întrebuințări în proiecte publice sau particulare. Bordurile pot fi realizate din granit, piatră cubică andezit sau beton vibropresat și au diferite forme și culori, în funcție de  amenajările exterioare în care sunt incluse.

Există mai multe tipuri de borduri, după dimensiuni, formă și utilizare: borduri carosabile, borduri rezidențiale, borduri industriale, borduri stradale, borduri pietonale, borduri cilindrice, borduri decorative, borduri palisade ș.a.

Care este rolul bordurilor

Bordurile au rol funcțional și estetic, ajută la delimitare, protecție, semnalizare, dar și la decorarea spațiilor exterioare, evidențierea amenajărilor peisagistice și înfrumusețarea curților, grădinilor și teraselor. În funcție de forma și înălțimea lor, pot să aibă rol decorativ și se încadrează armonios în diferite amenajări în stil tradițional, rustic, clasic, nordic, iberic ș.a.

Sunt elemente ce separă drumurile de trotuare, aleile de spațiile verzi și zonele pentru parcare de străzile cu circulație rutieră. Bordurile ajută la scurgerea către canale și rigole a apelor pluviale și a zăpezii topite.

Bordurile delimitează trotuarele pietonale de căile de rulare pentru autovehicule, marchează pistele pentru bicicliști și benzile dedicate autobuzelor. Sunt utilizate pentru evidențierea locurilor de parcare și pentru separarea sensurilor de mers pe drumurile publice.

Cum se aleg bordurile potrivite pentru amenajări exterioare

Alegerea bordurilor se face în funcție de caracteristicile proiectului constructiv pentru amenajări exterioare. Se iau în calcul caracteristici fizice şi mecanice, precum rezistenţa caracteristică la încovoiere, absorbţia de apă, rezistenţa la îngheţ și dezgheţ, rezistenţa la uzură, siguranţa în caz de accident, siguranţa la alunecare. Există standarde de referinţă, care trebuie respectate, pentru asigurarea calității și fiabilității.

Aceste caracteristici determină tipul de material din care vor fi realizate bordurile. De exemplu, gama de borduri carosabile de la Elis.ro este recomandată pentru lucrări de trafic intens, amenajări de spații largi și zone urbane.

Sunt realizate din beton vibropresat, așa că au avantajul că nu prezintă muchii vii, precum bordurile din piatră naturală și astfel protejează cauciucurile în cazul atingerilor bruște și al coliziunilor.

Culorile și texturile sunt și ele criterii de alegere pentru borduri, ca să se încadreze armonios în ansamblul vizual și să contribuie la realizarea unui aspect plăcut. De asemenea, se iau în calcul tehnologia de montaj și modul în care pot fi înlocuite bucățile deteriorate.

În acest sens se recomandă borduri din beton vibropresat, deoarece sunt disponibile într-o gamă cromatică mai bogată decât celelalte materiale. Elementele constructive sunt perfect simetrice, deoarece rezultă din procesul de turnare, nu prezintă defecțiuni, diferențe de volum sau culoare.

În plus, nu sunt structuri monolit, deci reparațiile pot fi efectuate cu ușurință, prin lucrări simple, doar în zonele afectate, fără să fie necesare intervenții de amploare, asupra întregului tronson. Acest detaliu este foarte important în utilizarea pe termen lung a bordurilor, mai ales în condiții de trafic intens.

Alegerea celor mai bune borduri se face după stabilirea detaliilor despre dimensiunile proiectului, utilizarea spațiilor și stilul de amenajare. 

 

Lasă un Comentariu...

*