Bougainvillea – paradisul stradal din Nafplio

Când vorbesc de Grecia, îmi vin în minte tot felul de imagini spectaculoase: marea şi ale ei culori care parcă se desprind dintr-un tablou fantastic, superbele plaje, în special cele sălbatice, dar şi o mulţime de specii de flori, care îmbracă peisajul şi îl transformă într-un mic colţ de rai.

Pe lângă celebrul leandru care străbate străduţele insulelor greceşti, am descoperit încă o plantă extraordinară, cu un nume simpatic care parcă ma duce cu gândul la bungalow-urile din ţările exotice: bougainvillea.

Bougainvillea este o plantă originară din zona Braziliei, însă dacă ajungeţi să vizitaţi Nafplio, o să aveţi senzaţia că de fapt si de drept aici îşi are rădăcinile.

Nafplio este considerat de majoritatea grecilor cel mai frumos oraş elen, care impresionează prin arhitectura simplă, clădiri vechi şi taverne tradiţionale, îmbrăcate în mare parte de bougainvillea.

Deşi este un oraş mic, vizitatorii sunt atraşi de simplitatea şi istoria ce stă la baza lui. Oraşul a fost capitala primei Republici elene şi a Regatului Greciei, lucru pe care îl poţi afla chiar de pe panoul de la intrarea din oraş.

Oriunde îţi arunci privirea, vei vedea cum arbuştii de bougainvillea completează peisajul: de la balcoanele caselor, până la tradiţionalele taverne de la colţ de stradă.

Bougainvillea 1

Picture 1 of 5

Această plantă tropicală nu necesită foarte multă îngijire: ea are nevoie de lumină naturală ( minim opt ore pe zi ) şi de foarte puţină apă.

Pentru a creşte în înălţime mai uşor, grecii au aşezat aceste plante pe pereţii caselor sau pe suporţi speciali şi nu au gândit rău deloc. Albul pereţilor in combinaţie cu marmura specifică străduţelor greceşti si florile de bougainvillea fac un decor minunat pentru orice turist pasionat de fotografie şi nu numai.

La noi în ţară este destul de greu să creştem această plantă datorită temperaturilor scăzute din timpul iernii, insă dacă arbustul este crescut în ghiveci şi ţinut în interior, nu are nevoie decât de lumină.

I se mai spune şi floarea de hârtie şi o poţi găsi în diverse culori:

  • Alb
  • Roşu
  • Portocaliu
  • Roz inchis

Bougainvillea este o plantă decorativă ideală pentru:

  • Grădini
  • Garduri
  • Ziduri si pereţi inestetici
  • Bolte naturale

Pusă pe spaliere sau suporţi speciali, care îi susţin greutatea, planta ia o formă frumoasă şi se poate utiliza inclusiv pentru a crea umbră desupra unei terase sau a unui foişor.

Daca aveţi drum prin Grecia, vă recomand cu încredere să vizitaţi oraşul Nafplio de unde vă puteţi inspira cel mai bine şi de unde puteţi obţine cele mai bune informaţii despre aceste plante minunate direct de la localnicii prietenoşi si dornici de stat la poveşti.


Lasă un Comentariu...

*