Vrei să-ți amenajezi singur grădina? Iată câteva sfaturi de care să ții cont

Amenajarea grădinii poate fi o provocare, dar cu siguranță este și o mare bucurie, pentru că acest spațiu va deveni locul tău preferat de relaxare alături de cei dragi. O curte amenajată inspirat îți va oferi tot ce ai nevoie pentru o petrecere cu prietenii, clipe de intimitate în familie sau – de ce nu? – se poate transforma în biroul tău de acasă.

Sursa foto: https://elis.ro/blog/arh-dragos-isacescu-despre-stilul-de-amenajare-iberic/

Pentru a obține însă acest rezultat, trebuie să știi cum să amenajezi grădina, astfel încât să valorifici cât mai bine spațiul. Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi ușor de aplicat, pe care îți recomandăm să le încerci și tu dacă vrei să-ți amenajezi singur curtea.

Montează un gard cu aspect deosebit

Gardul nu trebuie să fie o simplă împrejmuire a curții tale, având ca scop numai delimitarea proprietății și ținerea la distanță a intrușilor. Dacă știi cum să alegi modelul potrivit, gardul poate deveni un important element de decor, iar asta contează, pentru că este primul lucru pe care îl vor vedea oaspeții tăi. În funcție de preferințe, poți alege un gard din lemn, din beton sau fier forjat, ori o combinație de fier forjat și blocheți din beton.

Dacă vrei cât mai mult spațiu verde, poți planta în zona gardurilor plante agățătoare și arbuști, care vor crește frumos și vor acoperi împrejmuirea, oferindu-ți mai multă intimitate. Nu uita nici de copaci, pe care ar fi bine să-i plantezi tot în apropierea gardului, ca să te bucuri de cât mai multă umbră și răcoare în zilele toride de vară.

Plantează flori și arbori rezistenți

În funcție de zona în care locuiești, ar fi bine să alegi pentru grădina ta plante care rezistă bine la condițiile meteo, sunt ușor de îngrijit și nu trebuie ținute iarna în casă. Spre exemplu, dacă locuiești la munte, este indicat să plantezi mai mult conifere (atât copaci, cât și arbuști tuia) și plante veșnic verzi, dar și flori alpine (brumărele, floarea miresei, săpunariță, clopoței etc).

Plantează pomii și arbuștii în zona gardului și de-a lungul aleilor pavate, ca să delimiteze frumos zona. Florile le poți pune în răsaduri concentrate într-o anumită zonă sau în ghivece ori în jardiniere. Nu uita că alegerea trebuie să țină cont și de stilul de amenajare pe care ți-l dorești pentru grădina ta (stil rustic, mediteranean sau modern).

Pavează aleile cu materiale rezistente

Un alt aspect important la care trebuie să te gândești este amenajarea aleilor pavate, a terasei și locului de parcare. Desigur, poți să apelezi la meșteri specialiști în amenajarea acestor alei sau poți realiza totul singur, caz în care ai nevoie de un ghid pentru pavarea curții.

Poți folosi diferite materiale pentru pavaje, dar noi îți recomandăm dalele din beton vibropresat. Aceste pavele sunt foarte rezistente în timp, ușor de montat și de întreținut și sunt disponibile într-o gamă foarte variată de forme, modele și culori, ușor de integrat în stilul de design pe care ți-l dorești în curte.

Dacă te-ai decis să montezi singur pavelele, atunci trebuie să respecți pașii necesari, pentru ca lucrarea ta să aibă aspectul dorit și să reziste în timp:

  1. Pregătește solul: sapă în zona pe care vrei să o pavezi, până la o adâncime de 25-30 cm, cu o pantă de cel puțin 1.5%, pentru scurgerea apei. La final, compactează bine zona.
  2. Toarnă substratul: Pavelele trebuie puse peste un pat de pietriș și nisip de aproximativ 20 cm, care constituie stratul suport. După ce ai turnat stratul, compactează-l din nou.
  3. Montează pavelele: începe dintr-un colț și continuă pe lățimea aleii. Pavelele din margini pot fi tăiate, dacă este necesar, pentru a se încadra perfect în dimensiunile stabilite de tine.
  4. Umple rosturile: pentru a umple rosturile dintre pavele vei folosi nisip. Trebuie doar să torni nisipul peste pavele și apoi să-l mături, astfel încât să umple spațiile dintre dale. Compactează încă o dată aleea pavată și gata!

Prin urmare, nu este deloc complicat să-ți amenajezi singur grădina. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de sfaturile noastre și să te pui pe treabă!

 

Lasă un Comentariu...

*