Irigarea grădinilor cu flori

Odată cu venirea anotimpului cald, cei care locuiesc la curte încep să-şi amenajeze curtea, astfel încât aceasta să se transforme într-o oază de culoare şi bucurie.

Iubitorii de flori vor demara procesul de amenajare al grădinii cu flori, alegând dintre cele mai variate specii, forme şi culori.

Arşiţa verii specifică ţării nostre impune luarea unor măsuri, pentru ca plantele sădite şi îngrijite cu atâta trudă să poată încânta cu frumuseţea lor. Ca măsură iniţială ce se impune atunci când planificăm ca grădina să ne bucure în fiecare vară, este plantarea unor copaci ce ar putea umbri puţin florile pe perioadele toride.

Pe lângă îngrăşăminte, tratarea solului, curăţarea şi dezinfectarea zonei, o mare atenţie trebuie acordată irigării florilor pe timpul verii.

Udarea acestora se va face doar dimineaţa devreme sau seara târziu. Contactul cu apa rece atâta timp cât florile sunt încinse de soare, poate face mult rău plantelor, ajungânde-se chiar la pierderea acestora.

Modalităţi de irigare sunt multe, iar alegerea acestora se va face în funcţie de suprafaţă ce urmează a fi udată, de tipul de plante, de formaţiunea pământului din curte şi, nu în ultimul rând, în funcţie de buget.

Cea mai simplă şi ieftină modalitate de udare este cea cu stropitoarea sau furtunul. Însă şi în cazul furtunului se va ataşa un capăt tip stropitoare, astfel încât florile să nu fie agresate de un jet puternic de apă. Sunt flori care necesită udare doar la rădăcină şi flori care pot suporta jetul de apă tip ploaie.

 

Pentru uşurarea muncii, atunci când grădina are o suprafaţă mai mare, se poate apela la instalarea sistemelor de irigare prin picurare, aspersiune sau chiar la un sistem de irigare subteran.

Irigarea prin aspersiune asigură o udare uniformă, însă acestea implică instalarea unui întreg sistem şi un consum mai mare de apă. Sistemul poate fi pornit manual, sau se poate opta pentru un sistem automat, cu senzori de ploaie, ce va porni în funcţie de programările stabilite.

Sistemul de irigare cu picurător implică montarea unei reţele de ţevi şi asigură udarea fiecărei plante direct la rădăcină. Acest sistem permite folosirea ţevilor şi pentru direcţionarea  îngrăşămintelor către plante.

Irigarea cu ajutorul sistemului subteran este asemănătoare ca şi proces irigării cu picurător, însă ţevile sunt amplasate în pământ. Plantele sunt udate direct la rădăcină, iar pierderile de apă sunt foarte mici.

Pentru pasionaţii de grădinărit, importanţa irigării este majoră. Din acest motiv, fiecare îşi va alege tipul de irigare care pare a se potrivi cel mai bine micului paradis din grădină şi care poate fi suportat din punct de vedere financiar.

 

 

About cosmina.florescu

Lasă un Comentariu...

*