Veranda sau terasa închisă mai pe înţelesul tuturor poate fi o parte foarte frumoasă şi funcţională a casei tale, dacă te decizi să o construieşti.
Veranda închisă este perfectă pentru zilele când vrei să te fereşti de soare, de ploaie sau pur şi simplu vrei să te relaxezi într-o camera mult mai luminoasă şi mai aerisită decât restul casei.
Ce trebuie să ştiu despre verandă?
Înainte de a te apuca de construit, consultă o persoană specializată care te-ar putea ajuta cu o schiţă care să conţină toate detaliile de care ai nevoie, pentru a evita erorile şi asigură-te că respecţi prevederile legale pentru construcţie.
Conform Legii 50, ai nevoie de autorizaţie de construcţie şi poţi fi sancţionat dacă te abaţi de la aceste reguli.
Din ce o construiesc?
Veranda poate fi construită din lemn sau aluminiu, poate fi deschisă parţial sau închisă, depinde de spaţiul de care dispui, de buget şi desigur, de preferinţe.
Indiferent de materialul ales, veranda trebuie să fie în ton cu restul casei, cu arhitectura acesteia, pentru a da impresia de unitate.
Poate avea acoperişul din tablă, ţigle care protejează împotriva căldurii şi a soarelui, din geamuri sau din plăci de policarbonat, dacă vrei să ai parte de foarte multă lumină.
Cum amenajez veranda?
Pentru că este un spaţiu aditional casei, te sfătuim să-l decorezi cât mai simplu, minimalist, în funcţie de dorinţele pentru care a fost construit.
Dacă va fi locul în care vei sta cu musafirii la un pahar de vin sau la un grătar, iţi sugerăm să alegi o masă extensibilă cu scaune pliabile, pentru a mai economisi spaţiu.
Un televizor poate anima atmosfera într-o verandă, mai ales pentru domnii care preferă să privească meciurile de fotbal acasă, cu prietenii.
Vrei să ai parte de o oază de linişte, să poţi sta la poveşti până dimineaţa cu prietenele tale, să citeşti sau să savurezi un film?
O sofa vintage şi câteva fotolii puf îţi vor asigura tot confortul.
Nu uita de măsuţa de cafea şi de un radio la care poţi asculta ştirile sau muzica preferată.
Iluminatul şi căldura
Corpurile de iluminat sunt şi ele foarte importante în vederea amenajării unei verande. Lumina galbenă este cea mai potrivită pentru că este o culoare caldă, relaxantă pentru ochi.
Plantele joacă şi ele un rol mare în decorarea unei verande. Alege plantele voluminoase, gen arbuşti, care nu necesită foarte multă îngrijire.
Nu uita să asiguri inclusiv o sursă de căldură pentru lunile reci ale anului. Ar fi păcat să nu vă puteţi bucura de verandă în aceleaşi condiţii ca şi vara.
Un calorifer, chiar şi electric vă poate ajuta să păstraţi o temperatură constantă şi evitaţi apariţia igrasiei sau îngheţarea plantelor decorative.