Cum plantam seminte de spanac si ce soiuri sunt indicate?

Spanacul poate fi fie semanat direct in gradina, fie pornit din seminte in interior. Pentru cea mai mica munca si cea mai mare comoditate, rasadurile pot fi achizitionate si de la o pepiniera primavara.

Pentru a oferi spanacului un avantaj, plantati semintele in amestec steril de pornire a semintelor in interior cu aproximativ sase saptamani inainte de ultima data de inghet estimata. Semintele vor germina la una sau doua saptamani mai tarziu in sol care se afla intre 60 si 68 de grade. Daca cresteti intr-o camera care ramane racoroasa, luati in considerare utilizarea unui covoras care porneste seminte care va creste temperatura solului.

 

Spanacul este tolerant la inghet, asa ca poate intra in pamant cu mult inaintea multor alte culturi. Cand rasadurile de spanac au doua frunze adevarate si cand au mai ramas patru sau mai putine saptamani pana la ultima data la inghet, rasadurile pot fi transplantate in aer liber.

 

Semintele pot fi plantate in aer liber de indata ce solul este lucrabil in primavara – cu aproximativ sase saptamani inainte de ultimul inghet asteptat – si vor germina pe masura ce zilele sunt calde.

 

Pentru a germina semintele mai rapid si mai fiabil, exista un proces numit „amorsare”. Cu o saptamana inainte de a insamanta semintele de spanac in interior sau in exterior, inmuiati semintele in apa la temperatura camerei peste noapte sau pana la 24 de ore. Apoi, puneti semintele pe un prosop de hartie pentru a le usca la aer timp de una sau doua zile. Odata ce semintele par uscate, puneti-le intr-un recipient ermetic si depozitati recipientul intr-un loc racoros. Semintele vor fi absorbit si retinut suficienta apa pentru a stimula primele etape de germinare. Asteptati cel putin cinci zile, dar nu mai mult de sapte si semanati semintele.

 

Semintele de spanac amorsate vor germina atat mai repede, cat si mai uniform: in aproximativ cinci zile, rasadurile asemanatoare ierbii vor aparea.

 

Semintele de spanac se pastreaza pana la trei ani. Daca aveti indoieli cu privire la varsta sau viabilitatea semintelor de spanac, amorsati si semanati cateva seminte devreme pentru a testa lotul. Daca semintele de testat nu germineaza, este timpul pentru un nou pachet.

 

Pentru o recolta constanta timp de cateva saptamani, o strategie buna este sa plantati o noua recolta la fiecare 10 zile. Fiecare cultura poate fi insamantata direct sau puteti esalona plantarile atat pentru seminte, cat si pentru rasaduri. Continuati aceste plantari succesive pana cand este timpul pentru culturile de vara. Cand vine sfarsitul verii, porniti din nou pentru culturile de toamna.

 

Spanacul creste bine intr-o mare varietate de soluri, dar, ca majoritatea culturilor, se descurca cel mai bine atunci cand solul este bine modificat cu multa materie organica, in special compost. Intervalul ideal de pH pentru spanac, la fel ca multe culturi de legume obisnuite, este de 6,5 pana la 7,0. Un test de sol va poate spune daca sunteti aproape de tinta si, daca nu, ce amendamente pot fi adaugate solului.

 

Spanacul va creste cel mai bine in plin soare – sase pana la opt ore de lumina solara directa – sau umbra partiala.

 

Cultivarea spanacului din seminte poate fi o provocare pentru incepatori, dar de fapt este foarte usor! Secretul este sa stii cum si cand sa o faci.

 

Spanacul este o leguma rapida, cu intretinere redusa, care este de fapt foarte usor de cultivat din seminte. Dar timpul este totul!

 

Cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii este sa semene semintele prea tarziu, doar pentru a vedea cum plantele se ridica imediat. O alta greseala comuna este folosirea unei metode gresite pentru pornirea semintelor de spanac.

 

Daca ati incercat vreodata sa incepeti spanacul din seminte, atunci probabil ca stiti de prima mana cat de dificil poate fi.

 

Dar nu va faceti griji, odata ce invatati secretele succesului, veti avea o gradina plina cu aceste verdeturi delicioase!

 

Cea mai buna parte este ca aceste instructiuni functioneaza indiferent de tipul de seminte de spanac pe care doriti sa le cresteti.

 

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca exista mai multe soiuri de seminte de spanac pe care le poti cultiva.

 

Unele au arome si texturi usor diferite, in timp ce altele sunt cu suruburi lente sau au frunze mai mari.

 

Cateva dintre soiurile mele sunt NIGHTHAWK F1 , FALCON F1  Lavewa , BALLET F1  si Matador .

 

Spanacul nu-i place sa fie transplantat, iar acest lucru il poate declansa sa iasa prematur. Deci, cel mai bine este sa semanati direct semintele, decat sa le incepeti in interior sau sa le plantati iarna.

 

Cand sunt plantate in solul potrivit, semintele de spanac germineaza foarte repede. Dureaza doar aproximativ 5-10 zile pentru ca rasadurile sa inceapa sa rasara.

 

Daca solul este prea cald sau prea umed, va inhiba germinatia. Deci, daca semintele tale de spanac nu cresc, atunci ar putea fi prea cald sau umed pentru ele. Unul dintre motivele pentru care este atat de redusa intretinerea este ca, deoarece primavara este de obicei rece si umed, rareori trebuie sa-mi fac griji cu privire la udarea plantelor mele de spanac.

 

Spanacul ii place multa apa, dar nu ii place solul umed sau saturat. Asigurati-va ca semanati semintele intr-un loc din gradina  care are sol cu drenaj rapid si nu lasati niciodata sa se usuce complet.

 

Rasadurile de spanac incep sa creasca primele frunze adevarate, puteti incepe sa utilizati ingrasamant lichid pe ele. Puteti cumpara concentrat de ceai de compost sau puteti obtine pliculete de ceai si va puteti prepara de la zero.

 

Rasadurile de spanac iubesc, de asemenea, sa fie hranite cu emulsie de peste sau alge lichid.

 

Este usor sa cresti spanac mai ales cand cumperi  seminte de spanac de la regalfermierul.ro!

Lasă un Comentariu...

*