Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe: Secretul unei grădini de poveste!

În urmă cu câțiva ani, începea să prindă contur o idee îndrăzneață, unică în România – o grădiniță amenajată în mijlocul unei păduri, în care copiii să se poată dezvolta armonios și sănătos. Ideea a fost dezvoltată într-un plan bine pus la punct și ulterior a fost transformată într-o realitate parcă ireală, o grădiniță cu o grădină de vis, desprinsă dintr-o poveste – Karin̕ s Kids Academy. Cine a stat în spatele acestei amenajări unice în România? Arhitectul Peisagist Alexandru Gheorghe, membru al grupului creativ Poteca Studio, un tânăr cu viziunea şi experienţă necesară pentru a transforma orice spațiu într-un colț de Rai.

harta verde-01

Picture 4 of 4

Totul a pornit de la transformarea pădurii într-un spațiu educațional în aer liber, un spaţiu ce oferă siguranţă şi un cumul de elemente atent studiate şi amplasate, astfel încât copiii pot explora natura, mişcarea fizică sănătoasă şi interacţiunea socială echilibrată, alături de programe de dezvoltare individuală şi de grup pentru adulţii ce vor deveni. Designul conceput de peisagistul nostru, este înainte de toate responsabil cu natura prezentă, şi cu grija pentru interacţiunea copiilor cu fauna, avifauna şi microhabitatul definit de curtea grădiniţei.

Mai exact, fiecare zonă a fost delimitată și a fost amenajată urmărind îndeaproape nevoile copiilor si studiile psihologice de specialitate, concentrare pe dezvoltarea copiilor intr-un mediu echilibrat. Fiecare zonă are rolul de a dezvolta inteligenţa şi anumite abilități ale celor mici, cele care extind limitele creativității şi a interacţiunii sociale. Trăim într-un secol al vitezei şi al standardizării, singurul lucru care ne diferențiază de ceilalți fiind propria imaginație şi personalitate. Asta se dorește și la Karin̕ s Kids Academy: dezvoltarea copiilor ca indivizi unici, creativi, independenți, capabili să socializeze și să se facă auziți, capabili să îşi creeze propriul joc, propria viziune şi identitate. Zona de creație amenajată în curtea grădiniței stimulează inteligența emotională a celor mici, rezolvarea de jocuri logice și imaginația lor. Copiii vor putea experimenta, înţelege şi vizualiza natura şi procesul natural de dezvoltare al unui micro habitat.  Imaginează-ți că cel mic își va testa abilitățile de a construi o mică moară de apă, un baraj, sau va experimenta cu principiul vaselor comunicante, lucruri simple dar bine explicate şi aşezate în programe ce urmăresc pas cu pas descrierea lumii din jur şi posibilităţile pe care le oferă. Copilul tău va învăța să înțeleagă mediu înconjurător, și mai presus de toate, va învăța să îl protejeze.

Într-o altă zonă a pădurii, peisagistul Alexandru Gheorghe a gândit o zonă a sunetelor, a muzicii, în care păsările se fac auzite tot timpul, apa curge zgomotos în cascada amenajată în apropiere, iar diferite elemente vor permite experimentarea şi înţelegerea materialelor şi a sunetelor pe care le produc. Totul la baza unui deal plin de flori şi la umbra unor stejari ce găzduiesc ciocănitoare şi o familie de cucuvele. Toate aceste elemente ale naturii îl vor ajuta pe cel mic să se dezvolte din punct de vedere muzical, să învețe să asculte natura și să fie mai atent, îi va stimula memoria şi capacitatea de concentrare. Vei vedea că el va începe să se bucure de micile surprize pe care mediul înconjurător ni le pregătește în fiecare moment și pe care noi, adultii, le percepem mai rar. Cu timpul, copilul tău te va învăța să zâmbești cu poveşti despre lucruri simple dar cu semnificaţie pentru un viitor sănătos.

Înainte de începerea lucrărilor, fiecare arbore şi fiecare specie de plantă a fost studiată de peisagistul nostru, alături de fauna şi avifauna, astfel încât să îmbogăţească experienţa de a învăţa în aer liber şi să ofere educatorilor posibilitatea de a desfăşura programe complete pentru copii.

Tehnologia este un element esenţial în dezvoltarea copiilor, viitorul este strâns legat de ştiinţe şi progresul tehnologic, iar aceste aspecte au fost integrate în designul spaţiului prin inserţii de elemente ce oferă copiilor devoltarea flexibilităţii mentale, a memoriei şi a inteligenţei. Conform studiilor pentru învăţare prin jocuri, întreg spaţiul amenajat gazduieşte elemente de matematică, jocuri simple dar eficiente şi plăcute pentru cei mici.

Nu în ultimul rând, întreaga grădină este amenajată ca o zonă de cunoaștere a mediului înconjurător. Copiii vor avea în fiecare zi contact cu elementele naturii, cu grădina cu flori, căsuțele de păsări din copaci, căsuțe de observare a păsărilor și a insectelor, livada cu fructe sau câmpia plină de flori. Toate aceste minuni ale naturii îi vor trezi curiozitatea și interesul celui mic, îi vor dezvolta abilitățile de socializare, de interacțiune cu cei din jurul lui și îi va testa de multe ori gândirea logică.

În final ce stă în spatele acestui spaţiu al dezvoltării celor mici în strânsă legătură cu Natura? Analiza, studii şi colaborări multidisciplinare, pasiune şi multă dedicare pentru nevoile copiilor. Pentru că la Karin̕ s Kids Academy asta vei găsi – multă pasiune transpusă dorinţa sinceră de a-i învăța pe cei mici să facă primii pași spre o viață de adult responsabil și independent.

Lasă un Comentariu...

*