Curtea casei poate fi transformata intr-un spatiu in care copiii sa se joace, sa petreaca timp in aer liber si sa-si foloseasca creativitatea. Unul dintre avantajele principale al amenajarii unui loc de joaca in curte este faptul ca vei reusi sa il tii pe cel mic departe de telefon, tableta, laptop si consola de jocuri video, oferindu-i in schimb un cadru ideal pentru distractie si relaxare. Nici macar nu ai nevoie de un spatiu foarte mare pentru a amenaja un loc de joaca pe placul copilului.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/girl-child-play-swing-rock-4142846/
Iata 3 sfaturi de care sa tii cont!
1. Pune siguranta pe primul loc
Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere este siguranta locului de joaca. Inainte de toate, asigura-te ca imprejmuirea curtii este facuta asa cum trebuie, cu un gard inalt si rezistent (gasesti plasa de gard sudata pentru imprejmuirea proprietatii pe https://mathaus.ro/c/plasa-de-gard-sudata/12621).
Apoi, ai grija sa nu construiesti o casa intr-un copac prea subred sau prea tanar, deoarece exista riscul ca aceasta sa cada. Construieste o casuta pe pamanat; in acest fel, cel mic va fi in deplina siguranta. Daca optezi pentru o piscina, nu lasa copilul niciodata nesupravegheat in apropierea acesteia. Alege o pisicina pentru copii cu cadru metalic, ce poate fi asezata intr-un loc ce-ti permite sa-l supraveghezi pe cel mic.
2. Alege elemente care-i stimuleaza imaginatia si-l ajuta sa faca miscare
Daca celui mic ii place sa construiasca castele de nisip, casute si alte forme interesante pe plaja, o cutie cu nisip il va bucura nespus. Opteaza pentru o cutie prevazuta cu o pergola, astfel incat copilul sa fie protejat de razele soarelui cat timp se joaca.
Un alt obiect ce-l va distra copios atat pe pitic, cat si pe prietenii sai este o trambulina. Mai mult, aceasta ii va ajuta sa faca mai multa miscare. Este de preferat sa alegi un model cu plasa de protectie de jur imprejur, astfel incat micutii sa sara in voie fara a risca sa cada si sa se loveasca.
Mai poti amplasa in curte si un tobogan care, la fel ca trambulina il va provoca pe copil sa faca mai multa miscare. Alege un tobogan adecvat varstei copilului, pe care sa-l escaladeze cu usurinta, fara a exista pericolul de a se rani.
Leaganul este unul dintre cele mai apreciate simboluri ale copilariei, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din planul de amenajare al locului de joaca. Daca ai posibilitatea, monteaza doua leagane in curte, astfel incat uneori sa te poti da si tu alaturi de cel mic.
3. Amenajeaza un teren de sport
Un teren de sport este o metoda sigura si distractiva de a-l stimula pe copil sa fie activ. Poti opta, de exemplu, pentru instalarea unui cos de baschet – baschetul este un sport fascinant, ce dezvolta rezistenta si indemnanarea. Simplul “aruncat la cos” poate fi o activitate pe care cel mic s-o indrageasca din prima clipa. In plus, micutul isi poate invita prietenii pentru a juca impreuna baschet sau orice alt sport le place.