11 grădini mici

Avantajul cel mai mare de care te bucuri atunci când îți construiești o casă este grădina. Dacă nu ai vrea să stai afară pe terasă, în propria curte, de ce ți-ai mai face o casă. Da, veți spune că nu mai trebuie să rabzi vecina de deasupra care merge încălțată cu pantofii cu toc sau pe vecinul de ușă care ascultă muzică cu volumul dat la maximum, că nu mai trebuie să te limitezi în 40-50 mp și că vei avea un dressing amenajat într-o cameră separată. Adevărat, sunt și alte avantaje, eu cred însă că spațiul verde, libertatea pe care ți-o dă propria curte, oricât de mică ar fi ea nu se poate compara cu niciun apartament (numai dacă este la ultimul etaj și deasupra ți-ai amenajat o grădină – asta chiar ar fi minunat).

11 grădini mici (1)

Picture 1 of 10

Cu toate că ar fi superb să avem o curte care să semene mai mult cu un parc, să trebuiască să mergi vreo 10 minute cu mașina până ajungi în fața casei, să ai un iaz cu pești sau broaște țestoase, băncuțe adăpostite la umbra pomilor seculari, foișoare din sticlă, o grădină pentru legume bio și o mică livadă, pentru foarte mulți dintre noi rămâne doar un vis frumos intangibil.

Pentru cei care au doar câteva sute de metri de pământ disponibile sau poate chiar mai puțin, am ales 11 grădini mici ca și sursă de inspirație. Poate nu aveți loc de un grătar, dar spațiu pentru o măsuță, câteva scaune și o umbrelă, la umbra cărei să te ferești de soare la vară, parcă tot ați găsi.

Pentru unii curtea înseamnă verde, gazon și o puzderie de flori, alți preferă deck-ul sau piatra naturală ori dale montate sub formă de tablă de șah. Pentru fiecare dintre voi există o soluție trebuie să o găsiți pe cea mai potrivită spațiului vostru, dimensiunii grădinii și preferinței voastre stilistice.

Chiar și câțiva metri pătrați de pământ îmbrăcați în piatră, câteva jardiniere cu plante cățărătoare, o mică fântână arteziană sau cișmea și o băncuță din fier forjat sunt suficiente pentru a crea un tablou în care să vrei să-ți petreci vara întreagă.

Nici varianta în care acoperiți pământul de un deck marcat de vreme, din care să răsară un copăcel tânăr dar viguros, cu coroana în formare și câteva scaune moderne colorate nu ar deranja mica oază de relaxare. Pentru mai multă culoare care să anime lemnul învechit eu aș instala niște ghivece din ceramică fălțuită, în tonuri energizante sau un cauciuc vopsit în galben neon ori verde lime în care să plantez câteva plante cu flori mici roșii. Vă închipuiți scena?

N-am pierdut din vedere nici varianta mai boemă, mai romantică cu mobilier din fier forjat, pernuțe, pentru ca șederea să fie confortabilă și prelungă, cu imprimeu floral, bobocii de roze ar fi ideali și niște corpuri de iluminat inedite (globuri din sticlă cu lumânărele în ele) suspendate în crengile copacului la umbra căruia v-ați instalat.

După ce veți vedea cele 11 grădini mici aștept și părerile voastre. Cum arată grădina perfectă în viziunea voastră? Vă doriți o grădină uriașă sau un colț de relaxare idilic.

Și ca să închei într-o notă și mai optimistă, nu uitați că curțile mare solicită costuri de întreținere mari, timp îndelungat de îngrijire ce s-ar putea transforma într-un chin în timp ce într-una mic de drag vei plivi florile și vei uda gazonul.

sursă foto: www.houseandgarden.co.uk

Lasă un Comentariu...

*