Amenajarea grădinii în funcție de stilul dorit

Dacă locuiești la casă, unul dintre lucrurile importante care trebuie să te preocupe este amenajarea curții și a grădinii, ca să beneficiezi de un mediu cât mai plăcut și mai relaxant. De multe ori, această operațiune ridică mai multe probleme decât amenajarea locuinței, pentru că sunt mai multe aspecte care trebuie avute în vedere. Plus că, uneori și investiția este mai mare. Pentru cei aflați la prima experiență de acest gen, alegerea unui stil potrivit poate fi una dificilă, așa că, ne-am gândit că ți-ar fi de folos câteva idei de amenajare a curții și grădinii.

Stilul rustic

Acest stil nu se demodează niciodată și va fi apreciat întotdeauna, dacă amenajarea este făcută cu bun gust, ținându-se seama de câteva reguli esențiale. Materialele folosite cu precădere pentru amenajarea unei curți și a unei grădini în stil rustic trebuie să fie naturale, lemnul și piatra fiind cele mai des utilizate. De asemenea, elementul natural trebuie completat cu multe flori și vegetație. Mobilierul va fi reprezentat de câteva scaune și bănci din lemn, o masă din același material și alte accesorii, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Aleile pavate cu piatră naturală se potrivesc foarte bine unei grădini rustice, iar, ca decorațiuni, poți folosi vase tradiționale din lut, roți vechi de căruță etc.

Stilul vintage

Acesta nu trebuie confundat cu stilul rustic, cu toate că poate împrumuta câteva elemente specifice acestuia, cum ar fi, spre exemplu, obiectele tradiționale recondiționate. Amenajarea unei astfel de grădini nu este deloc costisitoare, mai ales pentru că te poți folosi de obiecte pe care le cumperi foarte ieftin din târgurile de vechituri. De exemplu, o stropitoare sau o roabă veche pot deveni nu doar un minunat element decorativ în grădină ci și un ghiveci pentru flori. La fel, și o bicicletă uitată de ani buni în magazie poate fi pusă în valoare pe post de jardinieră.

Stilul regal

Este recomandat, în special, în cazul grădinilor ce înconjoară case construite în stil arhitectural clasic, cu arcade, coloane și ferestre mari. Chiar dacă multe dintre ele sunt vechi, aceste construcții rămân impunătoare, iar o grădină amenajată în stil regal le pune și mai bine în valoare. Acest stil este caracterizat de ordine și simetrie perfectă, fiind, totodată, considerat ca fiind unul din cele mai complexe stiluri. În astfel de grădini, aleile trebuie pavate cu piatră și străjuite de o parte și de alta de tufe ornamentale sau arbuști. Spațiile din interiorul grădinii sunt bine delimitate cu gard viu perfect întreținut, florile sunt plantate în ronduri ordonate.  De asemenea, în măsura în care spațiul îți permite, poți amenaja și o fântână arteziană. Pentru mobilier și gardul exterior, cel mai potrivit material este fierul forjat.

Stilul iberic

Dacă ai o curte de dimensiuni mici sau medii, și vrei să creezi un mediu primitor și intim, acesta este stilul spre care ar trebui să te orientezi. Stilul iberic este caracterizat de multă culoare și relaxare, cu multe flori și spații destinate relaxării. Florile pot fi plantate în straturi sau în ghivece, dar poți realiza și bolți arcuite, cu plante agățătoare. Grădina în stil iberic trebuie să se apropie cât mai mult de un peisaj natural, chiar și unul cu vegetație luxuriantă. Camuflate în vegetație, zonele de relaxare trebuie să ofere intimitate și confort. Aici poți instala câteva scaune de grădină cu balansoar, un hamac sau o canapea comodă cu multe perne colorate.

 

Acestea sunt doar câteva idei de amenajare a grădinii, iar, dacă îți vei da frâu liber imaginației, vei găsi și alte metode de a le îmbunătăți și a oferi unicitate curții și grădinii tale.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/fat%C4%83-persoan%C4%83-bucurie-zi-de-var%C4%83-1469749/


Lasă un Comentariu...

*