Avantajul de a locui la curte nu se traduce numai prin posibilitatea de a te bucura de o terasă răcoroasă pe timp de vară, de a petrece mai mult timp afară sau de a-ți pregăti un grătar în propria curte, ci și cu posibilitatea de a-ți cultiva propriile legume.
Mai mult, dacă acest domeniu te pasionează în mod deosebit și vrei să-l transformi chiar într-un business îți poți construi un solariu.
Cu toate acestea, până să te bucuri de legume proaspete înainte tuturor sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi, mai ales dacă vrei să-ți construiești singur un solariu.
Astfel, înainte de a da fuga și a-ți cumpăra îngrășăminte foliare care să asigure elementele nutritive plantelor pe care vrei să le cultivi în solariul tău, ar trebui să ai un solariu, nu-i așa?
Ei bine, pentru a avea un solariu, care sunt aspectele pe care trebuie să le știi și de care ar trebui să ții cont?
1. Ca orice ce al proiect, vei avea nevoie de un buget, iar pe acesta îl poți stabili în funcție de dimensiunea solariului, precum și materialele utilizate pentru construcția lui.
2. Dimensiunea lui va fi determinată de parcela de pământ pe care o vei utiliza pentru cultivarea legumelor preferate, precum și de tipul de legume, și asta deoarece unele dintre ele solicită anumite condiții de cultivare.
3. La capitolul materiale, poți opta pentru metal, sticlă, lemn sau plastic cu folie solarii. Trebuie menționat că dacă bugetul tău este unul redus atunci clar ultima variantă este soluția câștigătoare. Chiar dacă variantele construite cu celelalte materiale ar putea fi mult mai atrăgătoare din punct de vedere estetic, solariu cu structură din plastic și folie specială pentru solarii se execută rapid, nu este predispus mucegaiului, nu ruginește și prezintă rezistență în fața soluțiilor chimice. De asemenea, pe lângă faptul că poate rezista mult timp, îți permite să-i modifici dimensiunea, dacă în anul următor îți dorești un solariu mai mare.
4. Realizarea unui solariu nu necesită construcția unei fundații, însă are nevoie de o ramă solidă pe care să fie clădit scheletul.
5. Pentru a fi sigur că te vei bucura de roade bogate, solariul trebui construit într-o zonă unde razele soarelui nu au nicio restricție. Așadar, se recomandă un loc, de preferat, fără copaci, unde soarele zăbovește cel mai mult. Cu toate acestea nu ar fi rău să fie amplasat în apropierea casei, pentru a fi protejat de vânturile puternice.
6. Dacă ai posibilitatea de a alege între o suprafață plană și una înclinată, optează pentru cea înclinată, pentru că în felul acesta, în cazul unor cantități mari de precipitații, apa se va scurge și nu-ți va inunda cultura de legume.
7. Nu în ultimul rând trebuie să ai în vedere calitatea solului. Dacă acesta nu este suficient de fertil, îl poți ajuta, îmbunătățindu-l cu pământ adus de la pădure.
8. Solariile pot beneficia de anumite dotări, care să controleze umiditatea și să asigure umiditatea. Solariile de-a gata pot veni însoțite de aceste dotări, însă costul pe metru pătrat crește semnificativ decât dacă ți-ai face singur o astfel de construcție.
Pentru combaterea si prevenirea bolilor tomatelor recomandam aplicarea tratamentelor fito-sanitare cu toxicitate scazuta si dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita.