Relaxare și intimitate prin stilul minimalist

Pornind de la expresia pe care am atribuit-o stilului modern, „less is more”, conceptului de minimalism i se atribuie un alt motto: „less but better”, motto dat de designerul industrial Dieter Rams. Cu elemente comune celui modern, stilul minimalist poate fi o alegere perfectă pentru decorarea unui spațiu redus, cât și pentru unuia cu dimensiuni generoase.

Stilul minimalist (1)

Picture 1 of 6

Stilul minimalist este un curent artistic apărut în secolul XX și se caracterizează prin decorațiuni minime, mobilier și accesorii simple punându-se accent mare pe funcționalitate. Stilul minimalist este adesea confundat cu cel modern. Specialiștii în design interior susțin că acesta reprezintă mai mult: stilul minimalist este o stare de spirit, o viziune care îți influențează spațiul. Exact cum spune și numele, acest stil funcționează doar cu strictul necesar, renunțând la tot ce e în plus și merge pe ideea de interioare monocrome.

Simplitatea și liniștea sunt elementele care definesc casa decorată în stilul minimalist. Cel care dorește să se bucure de un cămin amenajat minimalist trebuie să urmeze câteva reguli care stau la bază.

Culorile. Stilul minimalist folosește culori neutre, în tonuri de gri, bej, alb, negru sau verde. De regulă, pereții sunt vopsiți în alb. De altfel, în acest stil se adoptă ideea de interioare monocrome. Însă, pentru anumite detalii putem recurge la culori primare în cantități mici.

Nuanțele reci sunt preferate de către designerii minimaliști, iar contrastul folosit este închis-deschis. Chiar dacă paleta de culori ți se pare puțin insipidă, anostă, trebuie știut că ea creează o senzație de intimitate și relaxare și, în același timp, prin îmbinarea acestor culori neutre, se formează iluzia unui spațiu vast.

Pereții. Cum ziceam, pereții sunt de cele mai multe ori vopsiți în alb, pentru a reda senzația unui spațiu aerisit. Și cum spațiile trebuie să aibă personalitate și să ne reprezinte, poți opta pentru tapet pe unul sau mai mulți pereți sau să zugrăvești un perete în altă culoare. Orice am alege, lumina are un rol deosebit de important.

Lumina este una dintre principalele aspecte ale stilului minimalist. Fie că este vorba de lumină naturală sau artificială, acesta poate evidenția un spațiu prin utilizarea anumitor filtre de lumină, materiale foarte deschise, sticlă translucidă sau obiecte care par să sfideze legile gravitației. Lumina caracteristică stilului minimalist este difuză și conferă o impresie de relaxare și intimitate. De asemenea, lumina nu vine de la o singura sursă, ci de la mai multe corpuri de iluminat.

Locuințele mici sau apartamentele de la bloc, unde spațiu reprezintă o problemă, sunt ideale pentru amenajarea în stilul minimalist. Iar în cazul în care ești colecționar de diverse obiecte mărunte sau iubești obiectele decorative, nu îți recomandăm să alegi acest stil pentru locuința ta.

Mobilierul are linii drepte, simple, ergonomice și practice. Datorită spațiilor variate și cu câte un design creat special pentru fiecare, piesele de mobilier trebuie să fie făcute la comandă. Rezultatul este unul simplu, dar de efect. Pentru a putea tăia puțin din răceala dată de culorile și formele geometrice simple, optați pentru mobilier în culori naturale de lemn precum fag, mesteacăn, salcâm, stejar, combinate cu alb sau crem.

Totodată, stilul minimalist susține ideea de open-space, de transparență, de renunțare la pereții interni. Mobila, care este realizată din pal melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă, dând impresia de finisaj atent realizat.

Atunci când decorăm o locuință în stilul minimalist este indicat să ai în vedere faptul că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să ne obosească vizual.

Lasă un Comentariu...

*