Procedură deces spital

Procedură deces spital – care sunt procedurile ce trebuie respectate? Ce este bine de știut?

Man holding hand, giving support and comfort to woman, loved one sick in hospital bed.

Oricât de mult ne-am dori ca acest lucru să nu se întâmple, adevărul este că parcursul natural al vieții ne impune ca, la un moment dat în viață, să ne confruntăm cu pierderea unei persoane dragi pentru noi. În orice context s-ar întâmpla acest lucru, fie că este neașteptat, fie că este neașteptat, este bine de știut care sunt procedurile care trebuie să fie realizate. Tocmai din acest motiv, astăzi vom discuta pe scurt despre care sunt procedurile ce trebuie să fie realizate în condițiile în care decesul unei persoane a survenit în spital.

Care sunt procedurile?

În primul rând, atunci când decesul unei persoane survine în timp ce se află în spital, primul lucru ce trebuie efectuat de către personalul spitalului este acela de a-i realiza transportul la morga spitalului în care se afla. În sine, transportul persoanei decedate la morga spitalului trebuie realizat în maximum 2 ore de la momentul în care a survenit decesul. Ulterior, după ce s-a realizat transportul persoanei decedate la morga spitalului, trebuie să fie realizată autopsia anatomo-patologică. Autopsia autonomo-patologică este obligatorie în orice context în care a survenit decesul persoanei în cauză. Altfel spus, este o procedură fundamentală și obligatorie, ce nu poate fi evitată. În cazul în care motivul decesului este necunoscut sau suspect sau cauza morții a fost una violentă, atunci personalul calificat al spitalului în care a survenit decesul trebuie să realizeze autopsia medico-legală. Din acest punct de vedere, este bine de știut că există și situații în care autopsia nu se produce. Iată care sunt aceste situații:

  • Autopsia se poate excluse atunci când este vorba despre persoane ce sufereau de anumite afecțiuni cronice, verificate și investigate adecvat. În acest context, pentru ca autopsia să nu fie realizată, rudele persoanei decedate trebuie să ofere spitalului unde a survenit decesul o declarație pe proprie răspundere în acest sens. În cazul în care familia persoanei decedate nu este prezentă, din diferite motive, atunci această declarație pe proprie răspundere ar putea fi realizată de o persoană ce deține un act de îngrijitor, realizat de către un notar public;
  • Un al doilea context, asemănător primului, în care autopsia poate fi exclusă, se referă tot la întocmirea unei declarații pe proprie răspundere din partea familiei. Această declarație trebuie depusă de către familie în termen de 24 de ore de când a survenit decesul. Aici nu mai sunt incluse condițiile medicale și afecțiunile deținute de persoana în cauză, ci doar declarația pe proprie răspundere întocmită de familie este suficientă. Pentru ca această declarație pe proprie răspundere să fie respectată, trebuie să fie avizată de către trei persoane calificate ale spitalului unde a survenit decesul, anume: medicul curant, medicul ce are calitatea de a fi șef de secție și medicul anatomo patolog. Ulterior, această declarație pe proprie răspundere trebuie să ajungă la managerul spitalului unde a survenit decesul persoanei în cauză.

Este bine de știut că această declarație pe proprie răspundere, unde se solicită excluderea efectuării autopsiei, poate fi refuzată de persoanele ce au calitatea de a aviza declarația realizată de familia îndoliată. Pentru ca această declarație pe proprie răspundere să fie respinsă, este suficient să existe un anumit motiv întemeiat, precum cel care ar conduce către ideea că moartea a survenit din motive suspecte, de violență, necunoscute și nu numai. Totodată, pentru depunerea acestui act, de excludere a autopsiei, persoana care solicită acest lucru trebuie să depună la spital o copie a actului său de identitate.

După 6 ore de la survenirea decesului, toate procedurile ce mai sunt necesare pentru pregătirea persoanei decedate pentru incinerare sau pentru înmormântare pot fi realizate. Astfel, după 6 ore de la momentul în care a survenit decesul, îmbălsămarea și toaletarea persoanei decedate pot fi realizate.

Știm că sunt foarte multe informații de procesat, că este un moment copleșitor și că timpul este foarte limitat în vederea implementării anumitor decizii, motiv pentru care, firmele de servicii funerare stau la dispoziția ta. Firmele de servicii funerare îți pot oferi atât diferite servicii care să te ajute să organizezi înmormântarea sau incinerarea personei în cauză, cât și consultanță personală, în așa fel încât tu să meriți atenția și suportul pe care îl meriți. 

Lasă un Comentariu...

*