Cinci beneficii ale sterilizării animalelor de companie

Majoritatea medicilor veterinari recomandă sterilizarea animalelor de companie în primul an de viață. Însă, unii posesori de animale amână această procedură, pentru că se gândesc la faptul că o astfel de intervenție chirurgicală ar putea afecta sănătatea pisicii sau a câinelui, sau că anestezia le-ar putea pune viața în pericol. Însă, procedura de sterilizare este una sigură și eficientă, iar aceasta are multiple avantaje, așa că iată care sunt acestea și de ce ar fi bine să îți sterilizezi animalul de companie!

Reducerea numărului de animale fără stăpân

În fiecare oraș există zeci de animale pe străzi, care au abandonate după naștere, sau care s-au născut fără stăpân. De asemenea, adăposturile sunt pline de astfel de animale de companie, iar multe dintre ele ajung să fie eutanasiate, mai ales dacă suferă și de anumite afecțiuni. În plus, un număr mare de animale fără stăpăn reprezintă un risc ridicat pentru celelalte animale din comunitate, pentru că acestea pot transmite boli.

 

La rândul lor, primăriile plătesc în general sume mari pentru a ține sub control situația câinilor comunitari, care ajung de multe ori în containerele de gunoi, sau pe proprietăți private, provocând diverse daune.  Însă, toate aceste probleme ar putea fi reduse, dacă stăpânii ar lua în calcul sterilizarea animalelor de companie.

Sănătatea animalelor de companie

Studiile veterinare au demonstrat că sterilizarea poate reduce riscul apariției cancerului mamar și al infecțiilor urinare, cu 90% în cazul felinelor și 50% în cazul câinilor. De asemenea, sterilizarea elimină și riscul apariției altor probleme medicale, precum cancerul uterin sau ovarian, piometrul, dar și gestațiile false sau nedorite.

În cazul masculilor, castrarea poate reduce semnificativ riscul de cancer testicular, dar și posibilitatea apariției bolilor de prostată.

Prelungește durata de viață

În momentele în care animalele de companie se află în călduri, acestea devin mult mai agitate și pleacă de acasă, pentru împerechere, iar acest lucru poate fi extrem de riscant. Puține animale reușesc să se întoarcă acasă, iar multe dintre ele ajung să fie lovite de mașină. În schimb, animalele sterilizate sunt mult mai liniștite, iar tentațiile din afara casei nu reprezintă pentru ele un obiectiv major.

Temperează comportamentele agresive

După vârsta de 6 luni, masculii încep să devină agresivi și dominanți, însă studiile au demonstrat că sterilizarea îi poate ajuta să devină mult mai liniștiți și mai temperați. De asemenea, câinii nesterilizați sunt mult mai agitați, au o atitudine dominantă, iar uneori chiar atacă anumite persoane sau alte animale pentru a-și proteja teritoriul. Dar sterilizarea poate reduce acest instinct de agresivitate, iar astfel animalul tău de companie va deveni mult mai prietenos cu cei din jur.

Menține curățenia din casă

Motanii nesterilizați au tendința de a-și marca teritoriul, iar mirosul de urină poate fi extrem de înțepător și persistent, mai ales dacă acesta se îmbibă în țesături. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care unii posesori de animale de companie decid să își abandoneze pisoii. Însă, prin sterilizare, acest comportament poate să dispară, iar astfel motanii renunță la vechile obiceiuri.

 

Specialiștii veterinari recomandă sterilizarea animalelor de companie încă de o la vârstă fragedă, pentru că aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce semnificativ riscul apariției anumitor probleme de sănătate. Riscul pentru animalele nesterilizate de a dezvolta afecțiuni grave precum cancerul mamar sau testicular este unul destul de ridicat, așa că sterilizarea ar trebui luată în calcul. De asemenea, sterilizarea aduce o serie de beneficii și pentru posesorii de animale de companie, pentru că în urma acestui proces medical, câinii și pisicile devin mult mai liniștiți, dar și mai prietenoși cu alte animale, dar și cu persoanele din jurul lor. În plus, intervenția chirurgicală este una eficientă și sigură, perioada de recuperare este scurtă, iar rezultatele pozitive sunt vizibile pe termen lung.

 

FOTO: https://unsplash.com/photos/4pLK0yFZAJw

Lasă un Comentariu...

*