Ce sunt plăcile compactoare şi la ce se folosesc?

Plăcile compactoare fac parte din categoria utilajelor de construcţii profesionale ce au rolul de a netezi şi nivela pământul. Acestea folosesc vibraţiile pentru aplatizarea terenului cu ajutorul unei plăci din oţel. Plăcile compactoare sunt utilizate cel mai des pentru fixarea dalelor de pavaj.

Cum funcţionează

Compactarea terenului reprezintă un pas esenţial pentru o varietate de lucrări de construcţii. Pentru orice operaţiune ce presupune nivelarea pământului, un astfel de aparat este de mare ajutor. Utilajele diferă în funcţie de puterea motorului, de dimensiunile plăcii şi de modalitatea de funcţionare. Propulsia motorului este pe bază de combustibil, cele mai multe cu benzină fără plumb, altele cu motorină. Astfel, utilajul este funcţional în orice loc, fără a depinde de o sursă de alimentare electrică.

Tipuri de compactări

Nivelarea terenului este o operaţiune care se impune în locurile unde există infiltraţii sau diferenţe de nivel care ar putea afecta drumurile sau construcţiile din zonă. În acest caz, plăcile compactoare ajută la stabilizarea terenului ca proces de pregătire a consolidării. De asemenea, utilaje de acest tip sunt folosite pentru amenajări rutiere sau pietonale. Se compactează atât pământul pe care se vor aplica straturile superioare de drum, cât şi la final, indiferent că este vorba despre asfalt sau alte materiale. Pentru suprafeţele mari există cilindrul compactor, însă în toate spaţiile mici în care acesta nu ar încăpea se folosesc plăci acţionate manual. Plăcile compactoare ajută la pregătirea unei fundaţii, la nivelarea terenului cu sau fără diferenţă de înălţime, în funcţie de proiect şi la amenajarea căilor de acces sau a teraselor.

Cum alegi produsul potrivit

Compactoarele se împart în mai multe categorii, în funcţie de specificaţiile tehnice:

Plăci unidirecţionale

Există compactoare cu o singură placă, unidirecţionale – acestea au dezavantajul deplasării doar înainte, aşadar nu poţi reveni asupra unui loc decât în urma unor manevre de întoarcere.

Plăci reversibile

Mai multă libertate de mişcare îţi oferă compactoarele cu plăci reversibile, care permit deplasarea cu uşurinţă în ambele direcţii.

Plăci grele

Compactoarele cu plăci grele sunt utile în special în locurile cu pământ umed, argiloase sau cu mult noroi. În astfel de condiţii este nevoie de o forţă superioară care să împiedice blocarea acestuia.

Aspecte de care să ţii cont

Înainte de a alege modelul de plăci compactoare potrivit trebuie să ştii sigur tipul de proiect în care îl vei utiliza. În funcţie de acest criteriu vei putea alege anumite opţiuni. Spre exemplu, pentru aleile asfaltate, în care stratul superior poate deveni lipicios din cauza temperaturilor înalte, este extrem de util un rezervor suplimentar cu apă. Astfel, compactorul eliberează o cantitate de apă care împiedică lipirea asfaltului de placa din oţel.

Dacă te preocupă confortul utilizatorului, alege un tip de aparat cu mânerele de direcţie izolate de vibraţii. Cu ajutorul tehnicii, acestea rămân neclintite, indiferent de forţa pe care o aplică plăcile asupra terenului.

Cele mai multe din solicitările de plăci compactoare în gospodăriile proprii sunt pentru amenajarea teraselor, a căilor de acces auto şi a aleilor pietonale cu pavaje. În cadrul unui astfel de proiect, compactorul este esenţial la început şi la sfârşit. Pământul pe care vor fi aşezate stratul de suport din nisip şi ulterior dalele propriu-zise trebuie să fie uniformizat şi bine fixat. Direcţionarea apelor pluviale se poate face prin înclinaţia pavajului, care va fi mai înalt în dreptul casei şi va coborî gradual spre grădină. Această înclinaţie o obţii de la început prin compactare: mai fină pentru nivel superior şi mai pronunţată acolo unde ai nevoie de cădere. La final, după ce ai respectat toţi paşii, trebuie să fixezi pavelele. Acest proces se face cu ajutorul plăcii compactoare, pentru care există chiar un kit de cauciuc, care împiedică deteriorarea dalelor.

Imaginea poate fi descărcată aici.

Lasă un Comentariu...

*