Ce sunt jocurile educative și de ce sunt importante pentru dezvoltarea copilului

Copiilor le place să se joace, iar beneficiile pe care le primesc sunt nenumărate. În timpul jocului, ei acumulează informații importante, experimentează situații și emoții pe care le vor folosi ulterior și exersează sau dezvoltă abilități fizice, cognitive și emoționale fără de care nu pot deveni o persoană completă.

 

Specialiștii ne spun că învățarea prin joc este o componentă importantă a dezvoltării unui copil, iar existența unor condiții optime pentru acest lucru poate fi vitală. Ca părinte, ai responsabilitatea de a-ți ajuta copilul să descopere cine este și ce trebuie să facă în viață, iar una dintre cele mai simple metode este să alegi dintre nenumărate jocuri educative pentru copii.

 

Încă din primele săptămâni de viață mintea unui copil se extinde privind mediul înconjurător și căpătând informațiile transmise de persoanele care îl îngrijesc. Orice jucărie permite dezvoltarea celor mai importante capacități fizice, mentale sau intelectuale, dar totul poate fi mai accesibil cu ajutorul unor jocuri educative,  Acestea le permit celor mici să își dezvolte abilitățile motorii fine și grosiere și le hrănește creativitatea și curiozitatea. Odată cu înaintarea în vârstă, copiii vor exersa rezolvarea problemelor, lucrul în echipă și legătura dintre cauză și efect.

 

Jocurile educative pot integrate foarte ușor în activitățile de zi cu zi, iar copiii care beneficiază de ele vor demonstra în cel mai scurt timp avantajele pe care le-au avut în asimilarea unor abilități extrem de importante. Iată care sunt principalele recomandări pentru care ar trebui să alegi jocuri educative.

 

  1. Exersează gândirea strategică

Jocurile educative din această categorie au provocări ce trebuiesc rezolvate într-un timp special alocat. Deoarece totul este cronometrat, cei mici trebuie să gândească strategic rapid și să folosească diverse concepte logice pentru găsi soluții. Jocurile educaționale îi provoacă pe copii să gândească singuri, îi expun în situații ce implică rezolvarea problemelor și îi obligă să gestioneze singuri situații din cele mai diverse.

 

  1. Dezvoltă coordonarea mână-ochi

Jocurile de construcții, art&craft sau de manevrare sunt doar câteva care ajută la dezvoltarea coordonării mână ochi. Copiii trebuie să controleze cu dexteritate toate provocările jocului, în timp ce se concentrează la îndeplinirea rapidă și inteligentă a unor sarcini specifice.

 

  1. Promovează abilitățile de rezolvare a problemelor

Jucăriile educaționale ajută la creșterea nivelului IQ, datorită activităților bine definite și a provocările pe care le primesc cei mici. Atunci când trebuie să avanseze la nivelul următor prin îndeplinirea unor sarcini, ori când ceva nu funcționează bine în raționamentul pe care l-a finalizat, copilul va trebui să se adapteze și să găsească noi modalități de rezolvare a problemelor. Împreună cu dezvoltarea celorlalte abilități, cum sunt coordonarea, memoria sau alfabetizarea, se obține contextul ideal pentru creșterea inteligenței.

 

  1. Ajută la dezvoltarea memoriei

Activitățile special concepute de specialiști sunt create pentru a-i provoca pe copii. Aceștia sunt nevoiți să-și amintească lucruri pentru a rezolva jocul, să memoreze secvențe importante ori să continue seria narativă.

 

  1. Stimulează dezvoltarea concentrării

Atunci când un joc este captivant și interesant, reușește să îl țină preocupat pentru copil pentru mai mult timp. În toată această perioadă, se dezvoltă noi legături neuronale care permit atingerea unor aspecte importante în dezvoltarea creierului. Puterea de concentrare este o componentă importantă în dezvoltarea personală, care spune foarte multe despre posibilitățile viitoare ale celui mic. Introducerea timpurile a jocurilor educaționale care sunt create în acest scop va avea rezultate benefice chiar și în perioada de școlarizare, unde este nevoie de multă concentrare pentru a învăța.

 

  1. Susțin dezvoltarea senzorială

Stimulii senzoriali, cum sunt luminile colorate ori sunetele plăcute, îi provoacă pe copii să întreprindă diverse acțiuni care vor avea un rezultat ce le face plăcere. În acest mod, jucăriile educative ajută la îmbunătățire abilităților ce țin de simțul respectiv, cum ar fi orientarea în spațiu.

 

Foto

Lasă un Comentariu...

*