O explozie de culoare într-o casă ieșeană

Într-o zonă însorită a Iașului, ferită de aglomerația urbană, se găsește casa B, o locuință de 110 mp utili, piesă a unui ansamblu rezidențial și, mai ales, reședința unei familii cu un copil. De frumoasa amenajare s-a ocupat Silvia Pintilie, interior designer.

191627_10150154552605690_5666292_ok

Picture 1 of 29

Silvia ne-a spus că, încă de la început, proiectul s-a situat într-un spectru de bun augur, proprietarii dorindu-și o amenajare optimistă și originală. Spirite solare și pozitive, aceștia au pus pe primul loc la fiecare etapă a proiectării și amenajării, calitatea și atenția pentru detaliu, dublate de apetența pentru produse originale si inovative. Ca abordare estetică, proiectul are un profil modern-minimalist, fără a face însă rabat de la funcționalitatea și ergonomia fiecărei piese de mobilier și a fiecărui ansamblu în parte.

Împreună cu amenajarea concretă, armoniile de culori au rolul de a „îmbrăca” fiecare spațiu și de a-l individualiza. Culorile tonice din gama caldă și violetul au fost utilizate în living și bucătărie, în timp ce în zonele destinate studiului și odihnei s-au folosit nuanțe mai naturale, care invită la concentrare și la relaxare.

Elementul central al livingului este profilatura din gips-carton, iluminată indirect și acoperită pe două planuri cu tapet. Dungile verticale de pe pereți în culori puternice și amplasate pe zone restrânse măresc optic înălțimea printr-o „ruptură” de planuri și se constituie într-o piesă de rezistență vizuală a camerei.

Pentru a echilibra cromatic spațiul, Silvia a optat pentru o canapea din material textil, executată de un producător local, la comandă, alegând dintr-o paletă largă culorile și destinația lor în stereotomia modelului.

Mobilierul din HPL într-o combinație de două texturi a fost proiectat în stil minimalist pentru a nu supraaglomera spațiul.

Fiind vorba de o încăpere cu dimensiuni nu foarte generoase, pentru bucătărie s-a discutat din start despre eficientizarea la maxim a spațiului. Fiecare zonă a mobilierului este folosită, iar echipamentele sunt amplasate grupat, chiuveta fiind flancată stânga-dreapta de blat.

La nivel de interpretare cromatică, se poate vorbi despre o explozie de culoare atât la propriu, cât și la figurat. În atelierul producătorului, mobilierul a fost practic pictat pe MDF, folosind culori care se regăsesc și în celelalte zone ale amenajării sau culori complementare: violet-galben, verde-roșu. Compoziția a fost lucrată la „mână liberă”, folosindu-se de efectele generate de culori și de transparențele acestora. Rezultatul a fost original și pe placul beneficiarilor, care consideră acest spațiu ca fiind locul preferat din casă.

Din bucătărie se poate accesa direct la o terasă de 30 mp, iar în direcția opusă comunică cu livingul printr-o ușă din sticlă cu mecanism de culisare totală în perete, ceea ce poate fi foarte util atunci când beneficiarii au invitați.

Dormitorul matrimonial cu două mici, dar încăpătoare zone de dressing atașate, a fost tratat într-o manieră ușor diferită. Fiind un spațiu privat, aici s-a avansat mai mult pe componenta de relaxare, fără stimuli vizuali extremi. Cele două tipuri de tapet au un aspect natural, iar din tavan coboară un corp de iluminat în formă de cuib. De asemenea, mobilierul din MDF vopsit și PAL cu furnir din lemn natural prezintă elemente vegetale stilizate. Zona din spatele patului beneficiază de o lumină ambientală indirectă, ce se poate utiliza și ca lumină de veghe.

Pentru a crea un caracter cât mai unitar, dulapurile din hol au fost acoperite cu același tapet ca și cel de pe pereți, creându-se astfel o frumoasă simetrie.

În ceea ce privește camera copilului, o domnișoară de 11 ani, a trebuit să îmbine funcțiunea de studiu cu cea de odihnă. Cerințele fetiței au fost dintre cele mai simpatice: să aibă o tablă de scris și un pat suplimentar pentru prietenele care vin în vizită. Astfel, s-a născut o amenajare în culori pastelate, care să rămână la fel de actuale și în anii adolescenței. Silvia a optat pentru separarea clară a spațiului de loisir de cel dedicat studiului, integrând în această zonă un birou dotat cu mai multe compartimente și o mică bibliotecă atașată. Structura patului, care conține și un mini-dressing walk-in, a fost o adevărată provocare, la fel și dulapul cu uși fațetate, montate pe un mecanism culisant. Un rol important în această cameră l-au jucat cuvertura și draperiile textile cu un imprimeu format din hărți – mereu ceva interesant de văzut și de întipărit în minte.

Pentru mobilierul personalizat, canapele, textile și tapet, furnizorii au fost companii din Iași, în timp ce pentru corpurile de iluminat s-a lucrat cu un furnizor din București. Investițiile legate de amenajarea celor patru spații au fost evaluate la aproximativ 29.000 euro.

Amenajare realizată de Silvia Pintilie

mural artist, interior designer

Iași, România

Tel. +40 753 59 53 56

inland.ro

projects@inland.ro

Photo credits: Tudor Bogdan Bolnavu/ tudorbolnavu.ro

 


Lasă un Comentariu...

*