Pe Oana și Lucian Maluțan îi cunoaștem demult. Mereu ne-au plăcut amenajările realizate de ei. Din acest motiv, nu am fi putut să nu îi avem prezenți în acest număr al revistei.
Următoarea amenajare le-a fost solicitată de o femeie de afaceri și fiica acesteia. La vârsta de 14 ani, fetița și tânăra mama se află în ipostaza de a locui și împărți un apartament decomandat de două camere, cu o suprafață de 67 mp și cu un singur dormitor. Configurația de bază a locuinței cuprindea o cameră de zi, o bucătărie americană cu cămară, o baie și un dormitor cu o mică încăpere de dressing aferentă.
Ideea generală a fost ca acest spațiu să satisfacă necesitățile combinate ale celor două persoane feminine din generații diferite, într-un mod complementar, dar păstrându-se pe cât posibil intimitatea fiecăreia pentru întreprinderea diferitelor activități zilnice.
Oana și Lucian au conceput întreaga amenajare plecând de la ideea că prin optimizarea eficientă a interiorului și prin diferite efecte optice va rezulta o locuință care să pară mult mai spațioasă decât este în realitate și să obțină mai multe locuri de depozitare, funcțiuni și zone de interes decât erau prevăzute inițial. Designerii au optat pentru un stil contemporan cu finisaje contrastante și reflexive care să inducă permanent impresia că spațiul se dublează; cu volume și ieșiri în consolă ale mobilei care să creeze un efect panoramic de constantă extindere vizuală a punctelor de atenție.
Astfel, dintr-un apartament comun de două camere s-a obținut, prin reconfigurare și personalizare, o multitudine de puncte de atenție în care se pot desfășura diverse activități specifice într-un mod separat și nestingherit. Într-o singură cameră de living s-au realizat prin modificarea pereților și prin alternarea contrastantă a cromaticii trei zone distincte de interes: dinning, home-cinema și biroul mamei care se poate transforma instantaneu și în bar. Totodată, în zona dormitorului s-au obținut alte patru zone de interes: budoar, pat matrimonial, pat single și zona de birou și bibliotecă a fetei. De asemenea, s-au obținut prin reconfigurări ale spațiului, două dressinguri rezonabile și alte două dulapuri pentru haine încorporate în pereții locuinței. La dormitor a fost eliminată și intrarea abruptă, fiind creat un antreu care asigură intimitate și siguranță.
Paleta cromatică
Fiindcă cele două beneficiare fac parte din generații distincte, designerii au optat pentru o paletă cromatică care să le satisfacă pe amândouă. Mama își dorea ceva mai sobru și elegant, iar fiica dorea culori vesele și jucăușe. Nuanțele au fost alese în așa fel încât să unească preferințele, dar și să conțină elemente care să le genereze sentimentul că se regăsesc într-un ambient croit pe tiparul emoțional al fiecăreia. De aceea, s-a ales o bază de culori neutre și contrastante: maron închis și ivoire, pe fondul căreia au fost inserate în zone-cheie piese de mobilier viu colorate. Pentru un plus de șarm, s-au achiziționat accesorii de la Mobexpert și Bo Concept, folosindu-se mai multe obiecte argintii cu forme simple, care să confere un aer de noblețe întregului fond cromatic.
Piese de mobilier
Întregul design al mobilierului, inclusiv al ușilor, canapelelor și paturilor, este executat de Oana și Lucian Maluțan, care au conceput toate piesele într-o manieră în care să obțină atât unitate cromatică și complementaritate a texturilor, cât și ocuparea funcțională și armonioasă a tuturor suprafețelor existente în spațiu. Execuția integrală a mobilei s-a făcut la un producător direct, pe comandă cu care designerii au colaborat la mai multe lucrări.
Patul din piele orange care se găsește în dormitor, a fost gândit de Oana și Lucian astfel încât, optic, să pară un singur obiect, dar în realitate, prin ancorarea unui paravan în structura patului, să permită odihna separată a celor două beneficiare. De asemenea, s-a ținut cont în designul patului de posibilitatea ca la majoratul fetei, apartamentul să îi aparțină integral și odihna ei să se desfășoare în partea de pat matrimonial. În consecință, acea parte care îi revine atât timp cât locuiește cu mama, a fost concepută într-un mod în care ulterior să se transforme prin folosirea paravanului ca spătar, într-o canapea aferentă zonei de birou.
Canapeaua extensibilă din living, patul și cele trei taburete corespunzătoare acestora au fost executate pe comandă, conform proiectului designerilor la firma Davina Divano. Aceeași firmă a furnizat pielea orange de la pat și pielea argintie de la canapea, precum și tapițeriile textile de la canapea, taburete și pernuțe decorative.
Proiectul conceptual al amenajării, aplicarea acestuia, finisajele de bază și o parte din mobilier au fost puse în scenă în aproximativ două luni, dar din cauza unor restricții bugetare ale beneficiarei, întreaga amenajare a fost realizată în cinci luni de la începerea proiectului.
Designer: Oana Maluțan
Firma: Tetraktys Design
Telefon: 0754.317.468
E-mail: office@tetraktys.ro
Web site: www.tetraktys.ro și www.interiordesigner-om.com
SUPERB