Achiziția unui apartament reprezintă una dintre investițiile majore din viața oricărei persoane. Provocarea este cu atât mai mare atunci când ești la început de drum și îți dorești să te muți mai repede în propria ta locuință. Alegerea unei case potrivite este un pas uriaș, însă în același timp interesant și incitant, pentru a-ți asigura un viitor liniștit. Dincolo de entuziasmul cumpărării, sunt o mulțime de aspecte pe care trebuie să le iei în considerare ca potențial proprietar. Nu lăsa căutările unui spațiu perfect să te copleșească și organizează-te în timp ce stabilești detaliile pentru noul domiciliu. Iată ce lucruri trebuie să faci și ce anume să eviți înainte de a-ți cumpăra un apartament.
- Analizează-ți bugetul – pentru că este prima dată când te aventurezi pe cont propriu într-o astfel de investiție, este important să ții cont de câteva lucruri. Chiar dacă ai găsit un apartament de vânzare superb, s-ar putea să fie mai mult decât îți poți permite. Pe lângă prețul locuinței, mai sunt taxe pentru documente, asigurări, comisioane și costuri pentru mutat, iar situația financiară s-ar putea complica mai decât ai plănuit inițial. Dacă nu vei mai locui cu altcineva, trebuie să acoperi diverse cheltuieli și facturi la utilități, poate chiar și o rată pentru locuință. Analizează totul înainte de a te muta ca să nu te confrunți cu nimic neașteptat!
- Economisește – dacă optezi pentru un credit, s-ar putea să plătești înainte și un avans. Dacă nu ai pregătită deja această sumă, n-ar fi rău să pui ceva deoparte în perioada în care cauți să cumperi apartamentul. Poți economisi urmând câteva reguli simple, care te vor ajuta și pe viitor. În loc să folosești cardul plătește cash cumpărăturile ca să ai mai mult control asupra banilor. Încearcă să creezi un fond de urgență și acordă atenție consumului casnic de apă, gaz, energie electrică ori alimente.
- Alege locația potrivită – înainte de a achiziționa un apartament ține cont de proximitatea față de locul de muncă sau existența transportului în comun. Descoperă cartierele din jur, vezi dacă zona ți se pare sigură, cum sunt vecinii și dacă îți place peisajul. Pe internet ai o deschidere foarte mare, așa că pe storia.ro poți găsi apartamente la vânzare în Vâlcea sau în orice zonă ți se pare potrivită pentru tine.
- Acordă atenție semnelor în timpul vizionării – atunci când vizitezi un apartament ia în considerare faptul că ar putea fi aranjat doar pentru vânzare și poate ascunde anumite imperfecțiuni. Aparatele și lucrurile vechi, mirosurile ciudate, igrasia, infiltrațiile de apă și zgomotele ar trebui să te convingă să cauți în continuare o locuință bună.
- Citește contractul – un contract este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. Înainte de a semna, asigură-te că citești tot și întrebi orice nu are sens pentru tine. Verifică dacă locuința a fost construită conform normelor legale ori dacă este o formă de ipotecă pe imobil. Citește care este politica pentru plata avansului sau, după caz, a ratelor la dezvoltator. Este vorba de un lucru simplu care te va ajuta să nu faci o greșeală pe care o poți regreta mai târziu.
Ce să nu faci:
- Nu împacheta înainte să găsești apartamentul – doar pentru că ți-ai propus să îți cumperi un apartament și ai deja variante pe care le agreezi, nu înseamnă că efectiv te și muți. Indicat ar fi să începi să împachetezi abia după ce poți locui în respectiva casă și știi ce spațiu ai la dispoziție. Altfel, s-ar putea să te încarci de cutii mult mai devreme, să ai nevoie de obiecte pe care le-ai pus deja în bagaje sau să mergi în noua locuință cu o grămadă de lucruri nefolositoare.
- Nu renunța la chirie prea devreme – chiar dacă entuziasmul achiziției este copleșitor, trebuie să iei decizii raționale. Nu te grăbi să anunți proprietarul că vei pleca din chirie dacă nu știi sigur unde și când te vei muta. Dacă optezi pentru un apartament nou care este în construcție sau unul care necesită îmbunătățiri considerabile, s-ar putea să dureze ceva mai mult decât te aștepți până să primești cheile locuinței.
- Nu accepta lucruri care sunt deja în apartament – chiar dacă ar părea ușor să cumperi o locuință complet utilată, gândește-te că este vorba despre lucruri second hand care vor crește prețul foarte mult. Există posibilitatea ca în scurt timp să îți dorești să le schimbi și astfel să plătești degeaba pentru ceva ce poate că nici nu vei folosi.
- Nu solicita îmbunătățiri proprietarilor – dacă ai găsit un apartament care crezi că ți se potrivește, dar nu este zugrăvit sau complet funcțional, nu le cere proprietarilor să facă lucrări suplimentare. Ține cont că aceștia vor doar să vândă și s-ar putea să facă renovări slabe pentru care să solicite bani mai mulți. Cel mai sigur este să negociezi o reducere de preț și să îți faci propriile modificări.
- Nu te teme să ceri ajutor – uneori s-ar putea să te depășească situația, mai ales atunci când este vorba de prima ta locuință. Solicită ajutorul apropiaților pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii. Oamenii care au trecut deja prin asta îți pot oferi sfaturi utile care să transforme întregul proces într-o experință plăcută și distractivă.
Când vine vorba de mutat în primul tău apartament, organizarea corectă este diferența dintre succes și eșec. Atunci când pierzi din vedere elementele esențiale, ai putea avea parte de surprize neplăcute. Ține cont de sfaturile prezentate atunci când decizi să începi un nou capitol în viața ta!
Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/house-home-ownership-domestic-2368389/