In 2017, valoarea proprietăţilor imobiliare nerezidenţiale (aceasta însemnând comerciale, de birouri şi industriale) livrate în România s-a ridicat la suma de1084 miliarde euro, conform unei analize realizate de Activ Property Services (s-au luat în considerare proprietăţile cu o suprafaţă de închiriat de peste 3000 – 5000 mp, finalizate la nivel naţional, construite atât în scop speculativ, cât şi pentru uz propriu).
Câteva detalii
Segmentul de clădiri de birouri a înregistrat cea mai mare pondere, cu un stoc nou finalizat la nivel naţional de peste 258.700 mp (suprafaţă de închiriat), având o valoare estimată la 465 milioane euro.
În capitală au fost livrate clădiri de birouri în suprafaţă de 160300 mp suprafaţă de închiriat, în valoare de 311 milioane euro, în timp ce în provincie stocul nou finalizat a fost de 98500 suprafaţă de închiriat mp , cu o valoare estimată la circa 150 milioane euro.
Valoarea segmentului de clădiri comerciale livrate în 2017 a fost estimată la peste 328 milioane euro, cu stoc nou de 264000 mp. Din aceasta, noile centre comerciale deschise au reprezentat 66700 şi o valoare de aproximativ 115 milioane euro, în timp ce livrările de unităţi de tip big-box sau parcuri de retail au crescut la 197500 mp, cu o valoare de peste 212 milioane euro.
Cea mai spectaculoasă evoluţie s-a înregistrat în segmentul industrial şi logistic, cu un volum record la nivel naţional, respectiv livrări însumând 550000 mp (hale pentru închiriat şi pentru uz propriu), cu o valoare de 290 milioane euro. Cea mai mare pomdere au deţinut-o proprietăţile industriale din zona Bucureşti-Ilfov (valoare estimată la peste 200 de milioane de euro).
De altfel, capitala continuă să domine piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se cele mai mari volume de livrări, în condiţiile în care aici se înregistrează cele mai mici niveluri ale randamentelor.
Proprietăţile nerezidenţiale din toate cele trei segmente principale (comercial, birouri, industrial) livrate în Bucureşti în 2017 au o valoare estimată de peste 582 milioane euro şi reprezintă procentual 54% din valoarea proprietăţilor nerezidenţiale finalizate în 2017 la nivel naţional.
Pe locul al doilea se clasează municipiul Cluj-Napoca, unde proprietăţile livrate în 2017 au o valoare de 115 milioane euro.
Locul al treilea al clasamentului este ocupat de Timişoara, cu o valoare a propietăţilor livrate de 105 milioane de euro.
Valoarea proprietăţilor livrate a fost influenţată şi de evoluţia randamentelor. Conform Activ Property Services, acestea au scăzut în medie cu 0,25% pentru proprietăţile reprezentative din clasa A, ajungând la 7-7,5% în Bucureşti şi 8-8,5% în alte oraşe mari. Pentru proprietăţile industriale, randamentele variază între 8,75 şi 9,25%.
Pentru 2018, se estimează că valoarea proprietăţilor imobiliare nerezidenţiale va depăşi 1,5 miliarde euro la nivel naţional.
De altfel, volumul investiţiilor imobiliare în România în anul 2017 a fost de 1 miliard de euro, valoare cu 10% mai mare decât cea înregistrată în 2016 (respectiv 890 milioane euro), conform unui alt studiu.
Ritmul de creştere a pieţei imobiliare româneşti este, conform unui studiu JLL România, cu mult peste cel al întregii regiuni, dar, în ciuda acestei creşteri, potenţialul maxim nu a fost atins.
Specialiştii se aşteaptă ca 2018 să fie un an bun pe piaţa românească, având în vedere că interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat.
Câteva dintre cele mai importante tranzacţii în domeniul nerezidenţial în 2017
Vânzarea Radisson este cea mai mare tranzacţie hotelieră din România, una dintre cele mai mari în UE şi cel mai scump imobil vândut vreodată în Bucureşti.
Achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri al Iulius Group de către grupul Atterbury, din Africa de Sud, a fost cea mai mare tranzacţie de pe piaţa proprietăţilor de comerţ cu amănuntul (retail).
Achiziţia de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov (proprietar Ascenta Management) a fost fără îndoială cea mai mare tranzacţie de pe segmentul de proprietăţi de birouri.
Alte tranzacţii majore au fost preluarea Green Court Building C de către Globalworth sau cumpărarea ART BC de către Hili Properties.
Cele mai importante tranzacţii din 2017 pentru segmentul industrial/logistic au fost preluarea portofoliului Logicor de China Investment Corporation (tranzacţie paneuropeană) şi achiziţia depozitului Renault din Oarja de către Globalworth.