La sfârșitul lunii septembrie a intrat în vigoare noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, un act normativ care vine cu o serie de noutăți, dar mai ales reguli stricte care trebuie respectate întocmai de cei care locuiesc la bloc.
Permiterea accesului în locuință
Potrivit noilor reglementări, de acum proprietarii sunt obligați să permită accesul în locuința personală pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență. Înainte de aceste lucrări asociația de proprietari are la rândul său obligația de a emite un preaviz motivate. În cazul în care proprietarii nu permit accesul în locuință în situațiile enumerate anterior, riscă sancțiuni care sunt cuprinse între 500 și 3.000 de lei.
Participarea la ședințele de bloc
Noul act normativ intrat în vigoare la sfârșitul lui septembrie le aduce la cunoștința proprietarilor de apartamente că sunt obligați să participe la ședințele de bloc. Până la intrarea în vigoare a acestei legi, participarea acestora nu era obligatorie, și puteau fi reprezentați în cadrul acestora de alte persoane precum președintele de bloc, un membru al comitetului de bloc sau chiar de administrator. În cazul în care însă nu poate participa din diverse motive, mai nou proprietarul are posibilitatea să mandateze pe un alt membru al asociației de proprietari, și numai printr-o împuternicire scrisă și semnată.
Modificările la suprafața construită trebuie anunțate
De asemenea, proprietarii sunt mai nou obligați să aducă la cunoștința asociației de proprietari că urmează să facă o schimbare a suprafeței construite sau utile, sau dacă lucrările s-au încheiat, să anunțe că a intervenit o schimbare a suprafeței construite sau utile în maxim 30 de zile după ce operațiunile s-au încheiat. În caz contrar, riscă să fie sancâionați cu o amendă care pornește de la 200 de lei și merge până la 1.000 de lei.
Plata întreținerii
Noul act normative mai stipukează și faptul că întreținerea trebuie plătite în maxim 30 de la afișarea acesteia la avizier. Dacă există restanțieri, aceștia vor fi anunțați în scris de către administratorul asociației de proprietari.
Amenzi uriașe
Totodată, cei care locuiesc la bloc riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei dacă schimbă destinația locuinței fără a avea autorizație și aprobări legale în acest sens. Aceeași amendă o riscă și dacă nu execută acele lucrări de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în locuința sa, în condițiile în care există riscul ca acestea pot aduce prejudicii celorlalți proprietary de pe scara respectivă.