Cum poți să faci vin acasă? Pașii simpli pe care trebuie să-i respecți

Prepararea vinului în propria gospodărie este o tradiție printre români, de aceea mulți o consideră o procedură foarte simplă. Lucrurile nu stau însă chiar așa, pentru că trebuie respectate anumite reguli pentru obținerea unui vin bun, în caz contrar riscați să obțineți oțet sau o licoare greu de înghițit.

Vă dezvăluim care sunt pașii care trebuie urmați, de la momentul culesului până la degustarea  produsului finit, pentru a putea obține cel mai bun vin, chiar în gospodăria voastră.

Culegerea și depozitarea strugurilor

Strugurii reprezintă materia primă pentru vin, prin urmare trebuie lăsați să se coacă foarte bine. Boabele care nu sunt suficient coapte vor strica vinul, pentru că au aciditate mare, iar acest lucru va afecta procesul de fermentare. De asemenea, este important ca strugurii să fie culeși pe vreme însorită, ca să fie perfect uscați.

Ustensilele de metal, cu excepția celor de inox, sunt total contraindicate în procesul de producție a vinului, pentru că oxidează. De aceea, nu folosiți găleți din metal pentru a culege strugurii, cele mai recomandate fiind coșurile din nuiele, lădițele din lemn sau plastic, ori gălețile de plastic.

Ar fi bine să începeți să faceți vinul imediat după culesul viei. Dacă nu este posibil să vă apucați de treabă imediat, în nici un caz nu țineți strugurii în saci de plastic și nu lăsați să treacă foarte multe zile, pentru că vor începe să se altereze.

Obținerea mustului prin zdrobire

Un vin de bună calitate se face doar din boabele strugurilor, fără ciorchini. Boabele se pun într-o zdrobitoare de struguri, unde se presează, având grijă să nu fie striviți și sâmburii, pentru că aceștia dau un gust amar vinului.

Mustul este zeama rezultată în urma strivirii boabelor, iar acesta se colectează în vase care se vor depozita apoi într-un loc întunecat și cald. Nu uitați să le acoperiți cu o bucată de pânză curată, pentru a împiedica pătrunderea insectelor.

Se lasă astfel timp de 3-4 zile, iar de două ori pe zi spuma care se adună la suprafață trebuie amestecată.

 

Fermentarea

La finalul acestei perioade începe fermentația, iar acest lucru îl veți simți datorită mirosului înțepător al gazelor emanate. Este momentul în care mustul trebuie mutat în alte recipiente.

Stratul superior trebuie scos separat și filtrat printr-o pânză curată, pentru a îndepărta impuritățile. Apoi, mustul se transferă în recipiente, având grijă ca acestea să fie umplute la doar 70% din capacitate. La gura recipientelor se atașează un dispozitiv de etanșare denumit fierbător. Acesta este un dop etanș, prin care trece un furtun, unul dintre capete fiind în vas, iar celălalt pus într-un recipient cu apă.

Pentru a fermenta, vinul roșu trebuie păstrat la 22-28 de grade Celsius, iar cel alb la 16-22 de grade. Sub 15 grade Celsius, procesul de fermentare se va opri, iar producția va fi compromisă.

Tragerea de pe drojdie

Această etapă are loc atunci când mustul a stat din fiert, iar la baza recipientelor s-a format un strat de drojdie. Vinul se transferă în alte recipiente, fiind filtrat pentru a separa drojdia, iar procedura se repetă de 2-3 ori, până la primăvară. Butoaiele folosite trebuie să fie bine spălate în prealabil și să nu aibă mucegai ori alte mirosuri, care vor afecta gustul vinului.

Secretul unui vin bun stă și în conținutul de zaharuri din struguri, cu cât aceștia vor fi mai dulci cu atât vinul va avea mai multă tărie. Și acesta este un aspect foarte important, pentru că vinul trebuie să aibă cel puțin 10 grade pentru a fi rezistent în fața unor boli. Un vin slab se va strica mult mai repede.

Dacă vei respecta aceste reguli simple, vei obține cu siguranță un vin tare, gustos și de calitate.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un Comentariu...

*