Cum arată cea mai scumpă casă din lume

Vila „Les Cèdres” se află pe Coasta de Azur, în Franța, și a fost pusă în vânzare din nou în toamna anului 2017 (după ce mai fusese scoasă o dată la vânzare, în 2016), de către firma Campari, pentru 410 milioane de dolari americani. Această rezidenţă este cunoscută drept „cea mai scumpă casă din lume” la momentul actual. Dar care este de fapt istoria din spatele său?

Câteva date istorice despre „cea mai scumpă casă din lume”

Vila „Les Cèdres” („Cedrii”) , cunoscută iniţial drept proprietatea „Les Oiseaux” („Păsările”), este o rezidenţă privată construită in 1870 în locul numit „Micul cap Ferrat” din zone Alpilor Maritimi francezi, în provincia Provence. În urma unui inventar riguros al patrimoniului cultural, s-a stabilit că iniţial, acest domeniu, ce a aparţinut printre alţii şi regelui Leopold al II-lea al Belgiei, cuprindea, în afară de locuinţă, o sală de bal, o grădină de iarnă, o capelă, grajduri, locuinţe pentru servitori şi un parc de agrement (în 1911, sala de bal a fost separată de rezidenţa propriu zisă pentru a fi transformată în vila „Le Casin”, denumită ulterior vila „Radiana”).

Proprietatea a fost ridicată în 1830 pe teritoriul localităţii Saint-Jean-Cap-Ferrat, aceasta făcând parte la momentul respectiv din comuna  Villefranche-sur-Mer. Locuinţa a fost achiziţionată în anul 1850 de către David-Désiré Pollonais. Domnul David Désiré Pollonais (1823-1902) era originar dintr-o familie de evrei polonezi, negustori de profesie, care se stabilise la Nisa. A fost tatăl jurnalistului şi autorului de drame Gaston Pollonnais (1856-1922). David Désiré Pollonais a ocupat funcţia de primar al localităţii Villefranche-sur-Mer din 1872 până în 1900, timp în care proprietatea de la Saint-Jean-Cap-Ferrat a fost cunoscută de numeroşi vizitatori, unii chiar celebri.

Moştenitorii lui David-Désiré Pollonnais au vândut vila, cu cele 14 hectare de spaţiu verde, în 1904, regelui Belgiei, Leopold al II-lea, care a îmbunătăţit-o, folosind fonduri din profiturile făcute în imperiul său belgian din Africa. Regele îşi petrecea majoritatea timpului în Monaco, unde deţinea alte proprietăţi. A cumpărat însă vila „Les Cèdres” pentru a o caza acolo pe tânăra sa prietenă Blanche Zélie Joséphine Delacroix, cunoscută sub numele de Caroline Delacroix, dar pe care el o alinta „Preafrumoasa”. O întâlnise pentru prima dată in 1899, pe când el avea 64 de ani, iar ea numai 16. A ridicat-o de altfel la rangul de baroneasă de Vaughan şi s-a căsătorit cu ea spre sfârşitul vieţii. O interesantă poveste de dragoste!

În 1924, propritatea a fost cumpărată de Alexandre Marnier-Lapostolle, proprietarul mărcii de lichior  „Grand Marnier” şi a podgoriilor  Château de Sancerre. Acesta a realizat pe domeniu o grădină exotică a cărei valoare este apreciată de toţi botaniştii. Incepând cu anul 1976, domeniul a trecut în proprietatea Societăţii de producţie Marnier-Lapostolle, care cultiva aici gama de plante ce intră în compoziţia lichiorului „Grand-Marnier”. La villa Les Cèdres comporte vingt-cinq serres chauffées. Vingt mille espèces y sont cultivées dont quatorze mille tropicales.

Câteva date despre proprietate

Conacul de vânzare pentru de 410 milioane de dolari are 14 dormitoare, o piscină de mărime olimpică și o grădină care se întinde pe o suprafață de 149734 metri pătraţi. Ea a fost achiziţionată de către firma Campari de la moştenitorii familiei Marnier-Lapostolle, dar până la urmă s-a hotărât scoateea sa la vânzare (prima „strigare” a fost în vara anului 2016, pentru suma de 1,1 miliarde dolari americani, dar nu s-a ajuns la perfectarea vreunei tranzacţii, probabil din pricina preţului exorbitant). Directorul firmei Campari, Bob Kunze-Concewitz, a declarat pentru Bloomberg că a primit abordări de la cumpărători din Orientul Mijlociu și America de Nord. De asemenea, el a subliniat că veniturile din vânzare vor fi distribuite acționarilor.

Pe lângă rezidenţa principală care are luxul şi fineţea estetică tipic europeană de început de secol XX, poziţia casei este extraordinară, multiplele terase ale locuinţei şi grădinilor în pantă deschizându-se către mirifica Coastă de Azur, o zonă cunoscută ca aparţinând bogătaşilor lumii.

Les Cèdres are cea mai frumoasă grădină din Europa, ce include aproximativ 20000 de specii de plante și aproximativ 20 de sere care conțin vegetație tropicală rară (circa 14000 de specii). Este deci un adevărat rai botanic, iar cei care o achiziţionează ar trebui să păstreze cu grijă această preţioasă trăsătură.

cea mai scumpa casa 1

Picture 1 of 11

Lasă un Comentariu...

*