Află Cum și Când să Utilizezi Dezinfectanți de Mâini Pentru o Eficiență Maximă

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt pașii cei mai importanți în prevenirea infecțiilor. Igiena mâinilor reduce în mod semnificativ riscul transmiterii de microorganisme patogene, ceea ce este de o mare importanță în locuri precum unitățile de îngrijire a sănătății, dar și fabrici de prelucrare a alimentelor, bucătării, restaurante, etc.

Igiena mâinilor elimină impuritățile fizice și substanțele organice de pe mâini. Reduce flora de tranziție și flora solidă a pielii. Cea mai mare amenințare este reprezentată de microorganismele patogene care pot pătrunde pe pielea mâinilor angajaților din industria de catering, având contact direct cu produsele alimentare.

Prin urmare, pentru a permite o igienă a mâinilor foarte precisă, toate procedurile de igienă trebuie să fie precedate de îndepărtarea obligatorie prealabilă a bijuteriilor, inelelor, ceasurilor, spălarea lacului și tăierea unghiilor.

 

Ce este dezinfectarea mâinilor?

 

Dezinfectanții sunt substanțe lichide, spumante sau sub formă de gel, care conțin ingrediente active menite să distrugă germenii de pe piele. Acești dezinfectanți pentru mâini  pot fi utilizați ca supliment sau ca alternativă la spălarea mâinilor cu apă și săpun. Majoritatea substanțelor de dezinfectare pentru mâini sunt pe bază de alcool și sunt considerate mai eficiente în uciderea germenilor decât săpunul antibacterian.

Acest tratament implică reducerea florei tranzitorii pe pielea mâinilor cu utilizarea dezinfectanților. Dezinfectarea igienică a mâinilor este utilizată înainte de proceduri medicale, examinare, îngrijire după îndepărtarea mănușilor de protecție și după fiecare contact cu pacientul, obiectele și echipamentele contaminate, după contactul cu materialul infecțios, secrețiile și excrețiile.

Dezinfectarea igienică a mâinilor nu trebuie întotdeauna precedată de spălarea igienică a mâinilor. Cu toate acestea, igienizarea mâinilor nu trebuie omisă niciodată. 

Prima regulă spune că dezinfectarea igienică a pielii ar trebui să fie ultima etapă a igienei mâinilor înainte de a veni la pacient și prima după părăsirea acestuia. Numai respectarea acestei reguli garantează eliminarea riscului de transfer al microorganismelor pe pielea mâinilor către și de la pacient. 

Al doilea principiu se referă la metoda de dozare a unui dezinfectant de mâini cu pompiță. Nu uita să freci preparatul în mâini timp de 30 de secunde, astfel încât pielea mâinilor să fie umedă în mod constant. Cantitățile preparatului indicate pe etichetă sunt cantitățile minime (3-5 ml). 

A treia regulă se referă la acordarea unei atenții speciale locurilor de pe mână care sunt cel mai adesea trecute cu vederea.

În cele din urmă, cunoașterea acestor reguli îți permite să-ți dezvolți propria schemă de dezinfecție a mâinilor. 

 

Care este cel mai bun mod de a folosi dezinfectanții de mâini pentru a ucide germenii?

 

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă utilizarea unor produse de dezinfecție pe mâini care nu sunt vizibil murdare. Murdăria, grăsimile și alți contaminanți de pe piele pot interfera cu eficacitatea unui spray dezinfectant de mâini. Dacă mâinile sunt murdare, este recomandat să le speli cu apă și săpun înainte de a utiliza produse igienice, precum un dezinfectant de mâini virucid. 

Atunci când aplici un gel dezinfectant pe mâini, este important să utilizezi suficient produs, astfel încât întreaga mână să fie acoperită cu preparatul. Aplică spray dezinfectant pentru mâini pe palmă, apoi freacă-ți mâinile împreună pentru a acoperi pielea cu ambele mâini. Nu freca și nu îți usca mâinile, ci lasă dezinfectantul pentru mâini să se usuce complet.

 

Dezinfectantul pentru mâini ucide toți germenii, inclusiv virusul gripal?

 

Igienizarea mâinilor nu va ucide toți germenii, iar prețul unui dezinfectant de mâini nu este foarte mare, astfel că merită cu siguranță toți banii. Numărul de bacterii pe care le poate ucide un dezinfectant virucid poate varia în funcție de marca de dezinfectant pentru mâini pe care o utilizezi și de modul în care îl utilizezi. 

Urmează instrucțiunile de pe etichetă pentru o eficiență maximă. În timp ce unii producători de produse de dezinfectare a mâinilor susțin că ucid 99,9% din germeni, acest lucru poate fi confuz. Dezinfectantele pentru mâini conțin cel puțin 60% alcool și ucid majoritatea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor, inclusiv virusul gripal.

 

Când ar trebui să utilizezi igienizante pentru mâini?

  • Când apa și săpunul nu sunt disponibile,
  • Înainte de a manipula, pregăti sau mânca alimente și după manipularea alimentelor crude,
  • Înainte de tratarea rănilor sau administrarea medicamentelor,
  • Înainte de a utiliza lentile de contact,
  • După tuse, strănut sau suflarea nasului,
  • Înainte și după schimbarea scutecului,
  • După folosirea băii,
  • Înainte și după atingerea sau îngrijirea unei persoane bolnave.

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1583947582387-6f2336412460?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1170&q=80

Lasă un Comentariu...

*