4 sfaturi pentru cumpărarea unui teren

Prețul nu înseamnă totul atunci când vă hotărâți să achiziționați un teren pe care să ridicați o casă. Trebuie să luați în considerare câteva aspecte importante, dacă vreți să evitați surprizele și să nu aruncați banii pe fereastră.

cumparare-teren

Investiția pe care o presupune o casă nouă este mai dificilă decât în cazul unui apartament, deoarece implicarea este mai personală, necesitând rezolvarea unor probleme care la prima vedere par ușoare. De exemplu, alegerea unui teren pe care să construiți casa nu trebuie să fie una pripită, chiar dacă acum oferta este atractivă.

Este foarte important să cântăriți bine lucrurile înainte de a bate palma cu proprietarul, pentru că un lot, chiar dacă la prima vedere pare alegerea perfectă, poate avea o serie de vicii ascunse care în final vă pot împiedica să construiți. Iată câteva sfaturi de care să țineți cont pentru a evita astfel de probleme!

Interesați-vă despre zona în care vreți să cumpărați!

Este bine să vă opriți asupra unei zone și să vă gândiți dacă v-ar plăcea să locuiți acolo. În felul acesta veți restrânge căutarea lotului potrivit și nu va mai fi nevoie să alergați prin toate părțile orașului. Un alt aspect important este să încercați să aflați cât mai multe detalii despre zona respectivă și despre proiectele locale de infrastructură pe care Primăria le are în derulare sau care urmează să fie implementate.

O zonă aflată în plină dezvoltare, unde se ridică construcții noi poate fi un plus, dar și un minus pentru că, în perioada următoare se anunță lucrări noi și vei avea parte de zgomot, praf, ș.a.m.d. Este recomandat ca aceasta să fie una strict rezidențială, unde este permis un regim redus de înălțime. În felul acesta, veți evita riscul ca pe viitor să vă treziți cu un bloc lângă casă. De asemenea, este foarte importantă poziția terenului față de punctele cardinale. Nu vă doriți să aveți toate ferestrele către nord, nu? Interesați-vă dacă în zonă există școli, grădinițe, restaurante și alte facilități pentru că toate acestea contează, mai ales dacă vreți să duceți o viața socială decentă.
Aflați detalii despre acces și utilități!

Accesul la noua locuință trebuie să fie cât mai facil. Din acest motiv, căutați ca terenul pe care vreți să îl cumpărați să beneficieze măcar de străzi pietruite, dacă nu chiar de asfalt. În felul acesta, zăpada sau ploaia nu vă va da mari bătăi de cap să ajungeți acasă. Indicat ar fi să vizitați locul după câteva zile ploioase și să verificați starea acestuia. În felul acesta, veți vedea cum stau lucrurile cu drumul de acces. Nu trebuie uitate nici mijloacele de transport în comun, precum și posibilitățile de aprovizionare. Este foarte neplăcut să vă vedeți în situația de a parcurge câțiva kilometri pentru câteva simple cumpărături.

Foarte importante sunt și utilitățile de care beneficiază lotul respectiv. Circuitele pentru gaz și electricitate ar fi bine dacă s-ar afla cât mai aproape de teren, pentru că, în caz contrar, racordarea la aceste utilități poate genera costuri suplimentare semnificative. Ideal ar fi să aibă și apă curentă, canalizare, acces la liniile telefonice, cablu tv și internet, însă lipsa acestora nu este un lucru foarte grav, pentru că puteți apela la soluții alternative și nu foarte costisitoare cum ar fi forarea unui puț, amenajarea unei fose septice etc.

Rețineți!

Suprafețele de teren mai mici de 150 mp sunt declarate neconstruibile și nu pot beneficia de autorizație de construire, decât pentru consolidarea imobilului deja existent pe această suprafață și dacă este construită din zidărie. Totodată, dacă deschiderea stradală este mai mică de 10 – 12 m, este necesară elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

Atenție la acte și restricțiile de construire!

Înainte de a încheia tranzacția, este foarte important să verificați starea juridică a terenului ce urmează să îl cumpărați și dacă acesta se află încadrat în intravilanul construibil. Fiți atenți, pentru că exista posibilitatea ca acesta să fie trecut în intravilan, dar neconstruibil! Există o serie de documente care trebuie verificate înainte de a semna contractul. Ce tip de locuințe se pot construi în anumite zone, puteți afla din Planurile Urbanistice ale localității, despre care puteți să cereți informații de la Primăria de care aparține terenul.

Însă, cel mai simplu ar fi să cereți vânzătorului un Certificat de Urbanism de unde veți afla suprafața exactă și proprietarul terenului, dacă este trecut în intravilan sau extravilan, situația rețelelor electrice, de canalizare, de gaze, până la ce înălțime se poate construi pe teren, retragerile față de vecini, accesul în și dinspre parcelă etc. Foarte important este să verificați valabilitatea documentului și cereți să fie actualizat dacă nu este valabil, acesta obținându-se de la Primărie.

Un alt pericol atunci când vreți să cumpărați un teren este faptul că acesta poate fi obiectul unui litigiu sau poate fi chiar ipotecat. Verificați la un notar autenticitatea și proveniența actelor de proprietate, precum și identitatea vânzătorului, mai ales dacă în tranzacție intervine vânzarea proprietății prin procură, testament sau orice alt act.

Nu în ultimul rând, evitați zonele inundabile sau cele care pot constitui situri arheologice. Dacă totuși terenul este într-o astfel de zonă, consultați o persoană autorizată care să vă spună dacă terenul și casa pe care o veți ridica sunt în pericol sau dacă acel teren poate fi vândut ori dacă pe el se poate construi. Dacă lotul se află în zona unui site arheologic, pot exista restricții de construire.

Atenție!

Nu cumpărați terenuri care sunt în litigii. Notarul este obligat să vă spună care este situația juridică a terenului pe care doriți să îl achiziționați. Aveți grijă la terenurile care au mai mulți proprietari! Asigurați-vă că sunt toți de acord cu vânzarea și că actele terenului sunt în regulă.

Negociați prețul!

Chiar dacă, așa cum am văzut, prețul nu înseamnă totul, totuși, reprezintă un aspect foarte important atunci când vine vorba de achiziția unui teren. Este important să vă stabiliți din timp un buget limită pentru fiecare fază în parte care implică realizarea casei pe care o doriți: cumpărarea terenului, realizarea proiectului și obținerea avizelor, realizarea construcției și a finisajelor. În felul acesta, veți avea un control mai bun asupra cheltuielilor și veți evita riscul să rămâneți fără bani pentru a finaliza construcția.

Vă recomandăm ca la achiziția unui teren să nu acceptați încă de la început prețul propus de proprietar. Încercați să negociați valoarea acestuia, deoarece există posibilitatea să aveți o surpriză plăcută în acest sens. Nu puține au fost cazurile când, la o scurtă negociere, prețul cerut de proprietar să scadă cu peste 10% din valoarea cerută inițial.

Acestea fiind spuse, vă dorim spor la cumpărături!

Lasă un Comentariu...

*