Prețul apartamentelor din București

Așa cum am mai spus, anul 2015 va fi unul bun pentru sectorul imobiliar din România. Cel puțin așa susțin specialiștii că prețurile se vor menține în mare parte la același nivel ca în 2014.

Text: Talita Lovasz

pretul apartamantelor (1)

Picture 1 of 6

Excepția de la această regulă sunt prețurile apartamentelor vechi, care ar putea înregistra unele scăderi. Raportându-ne la prețul pe metru pătrat, cele mai scumpe locuințe sunt cele din București. Aici, proprietarii cer peste 1.000 euro/mp în cazul apartamentelor vechi aflate în așa-numitele blocuri comuniste. Astfel, dacă dorești să achiziționezi o astfel de locuință cu o suprafață de 50 mp, trebuie să plătești peste 52 mii de euro.

„Anul 2015 se preconizează a fi unul foarte bun pentru piața imobiliară. Atât timp cât programul Prima Casă va continua, cât facilitatea TVA-ului de 5% se va menține, iar băncile vor continua încurajarea creditelor ipotecare, există toate premisele pentru a considera că anul care tocmai a început va fi cel puțin la fel de bun ca și 2014.”, a declarat pentru gândul Andreea Comşa, managing director Premier Estate.

„Estimarea este că prețurile se vor menține și nu vor fi creșteri semnificative. Cu toate acestea, anul trecut au început dezvoltări imobiliare de o calitate mai ridicată în zonele centrale și de nord, care vor avea prețuri mai mari decât obișnuitul plafon aferent programului Prima Casă, dezvoltări care vor continua şi în 2015.”, a mai adăugat Comşa. De aceea, din punctul său de vedere, acesta este unul dintre cele mai încurajatoare semnale ale pieței: „Arată faptul că dezvoltatorii, atât cei locali, cât și cei străini, au recăpătat încrederea în viitorul pieței imobiliare și pot concepe un business plan care să aibă ca fundament principal și alți factori în afara programului Prima Casă.”, a explicat ea.

Reprezentanții Colliers Internațional consideră că anul 2015 este propice pentru piața imobiliară din România și că vor crește activitățile investiționale începute în a doua jumătate a anului trecut. Cu toate acestea, la nivel european, destinațiile principale preferate de investitori rămân Polonia și Cehia.

Prețuri duble sau triple pentru locuințe bine poziționate

Atunci când vor să își cumpere o locuință, românii care trebuie să scoată cei mai mulți bani din buzunar sunt bucureștenii. Prețul mediu de vânzare al apartamentelor din Capitală este direct influențat de amplasamentul acestora. Zona Primăverii este considerat cel mai scump cartier, iar Ferentari fiind cel mai ieftin, conform unui studiu realizat în luna mai 2015, de un portal de specialitate. Concluzia acestui studiu este că, privind prețul mediu pe metru pătrat, bucureștenii sunt dispuși să plătească prețuri mai mari, uneori chiar duble sau triple pentru locuințe bine poziționate: „În mai, prețul de vânzare al unei garsoniere din București este de 1.014 euro /mp. Pentru același tip de locuință, amplasată de această dată în sectorul 1, zona Dorobanți, un cumpărător trebuie să plătească un preț mediu de 1.469 euro/mp. Sectorul 1 este recunoscut ca fiind cel mai scump sector al Capitalei, însă există și aici zone unde prețul este sub media garsonierelor din București în luna mai, și anume, cartierul Bucureștii Noi, unde prețul este de 926 euro/mp.”, conform unui studiu realizat de Imobiliare.net.

Cea mai scumpă zonă pentru garsoniere în sectorul 3 este Decebal, acolo unde prețul mediu este de 1.262 euro/mp, în cealaltă extremă situându-se cartierul Balta Albă, unde prețul mediu este de 938 euro/mp. Cele mai costisitoare garsoniere din sectoarele 4 și 5 se găsesc în cartierul Tineretului, cu 1.223 euro/mp, respectiv zona Cișmigiu, 1.247 euro/mp. Cele mai ieftine zone sunt Giurgiului – 871 euro/mp și Ferentari cu 777 euro/mp. În sectoarele 2 și 3, zona Moșilor are prețurile medii ridicate până la 1.169 euro/mp, iar Crângași – 1.053 euro/mp. Zonele cele mai accesibile din aceste sectoare sunt Ferdinand – 944 euro/mp, respectiv Ghencea cu 842 euro/mp.

Apartamente cu două camere

Dacă vorbim despre prețul mediu de vânzare al unui apartament cu două camere din București, acesta este de 1.003 euro/mp în luna mai, de două ori mai mic decât cel cerut de către proprietarii unul astfel de apartament din cartierul Primăverii ( 2.162 euro/mp), conform cifrelor oferite de Imobiliare.net. În cazul în care faceți parte dintre cei care preferă zona de nord a Bucureștiului, puteți opta pentru un apartament de două camere în cartierul Bucureștii Noi, acolo un prețul mediu este de 1.060 euro/mp.

Cea mai scumpă zonă din sectorul 2 la apartamentele cu două camere este zona Dacia, cu un preț mediu de 1.466 euro/mp. În Pantelimon, proprietarii de astfel de imobile cer 886 euro/mp. La mijlocul clasamentului se situează sectoarele 3 și 5 cu cele mai scumpe apartamente cu două camere în zona Decebal ( 1.297 euro/mp) și Cotroceni ( 1.338 euro/mp), care contrastează cu zona 23 August, unde un apartament are un preț mediu de 865 euro/mp, respectiv Ferentari, cu 642 euro/mp.

Zonele de top a sectoarelor 4 și 6 sunt Tineretului, 1.223 euro/mp, respectiv Crângași cu 964 euro/mp, în timp ce zone ca Giurgiului sau Ghencea au prețuri mai scăzute ( 806 euro/mp, respectiv 854 euro/mp).

Apartamente cu trei camere

Cartierul Primăverii este în top cu un preț mediu de 2.225 euro/mp, mai mult decât dublul celui din sectorul 1, Bucureștii Noi – 1057 euro/mp. Excluzând sectorul 1, al doilea cel mai scump preț mediu al apartamentelor cu trei camere provine din sectorul 5, cartierul Cotroceni, cu un preț de 1.338 euro/mp.

La cealaltă extremă regăsim cartierul Ferentari cu un preț mediu al apartamentelor cu trei camere de 545 euro/mp. În sectoarele 2 și 3, cele mai scumpe zone sunt Dacia (1.404 euro/mp) și Decebal (1.362 euro/mp), timp în care cele mai scăzute le au proprietarii din Pantelimon (873 euro/mp) și Balta Albă (901 euro/mp).

În sectorul 4, proprietarii care cer cei mai mulți bani pentru un apartament cu trei camere sunt din zona Parcului Carol, cu un preț mediu de 1.331 euro/mp, în vreme ce în zona Brâncoveanu este de 972 euro/mp, cel mai mic preț din sectorul 4. Singurul sector în care prețul mediu al apartamentelor cu trei camere nu depășește prețul mediu pe București este sectorul 6, acolo unde cel mai scump cartier este Crângași cu 964 euro/mp, iar cel mai ieftin Giulești, cu 723 euro/mp, conform cifrelor oferite de Imobiliare.net.

Apartamente cu patru camere

În luna mai a acestui an, prețul apartamentelor cu patru camere din București, în medie, era de 1.014 euro/mp. Și în acest caz, tot în sectorul 1 se înregistrează cel mai ridicat preț mediu, mai exact în cartierul Aviației (1.987 euro/mp), la fel cum în Bucureștii Noi este cel mai accesibil preț din acest sector (828 euro/mp).

În sectorul 5 se înregistrează cea mai mare diferență de preț dintre toate tipurile de locuințe din București, cea mai scumpă zonă fiind Cotroceni ( 1.761 euro/mp), iar cea mai ieftină Ferentari (534 euro/mp).

În sectorul 3, Piața Muncii are un preț mediu de 1.710 euro/mp, în timp ce în cartierul Balta Albă, prețul coboară până la 849 euro/mp. În sectoarele 2 și 4, cele mai ridicate prețuri medii se regăsesc în zona Dacia ( 1.215 euro/mp) și Văcărești ( 1.238 euro/mp), în timp ce zonele cele mai accesibile din acest sector sunt Fundeni (684 euro/mp) și Giurgiului (678 euro/mp).

În sectorul 6, cel mai scump cartier în ceea ce privește prețul mediu al apartamentelor cu patru camere este Crângași, cu 955 euro/mp, iar în Militari, proprietarii cel 781 euro/mp.

Pe locul al doilea în topul orașelor unde prețul apartamentelor vechi de două camere este cel mai ridicat, se află Cluj-Napoca. Un apartament cu o suprafață utilă de 50 mp costă cu doar 600 euro mai puțin decât în București, adică 52.050 euro. Timișoara, Constanța și Brașov sunt orașe scumpe. Metrul pătrat ajunge să fie evaluat la 852 euro, respectiv 848 euro și 842 euro/mp.

 

Lasă un Comentariu...

*