Achiziționarea primei case este un proces încărcat de emoții, de agitație și de tot felul de noi informații. În general, s-ar putea spune că toți cumpărătorii au nevoie de o imagine de ansamblu. Această imagine de bază este cu atât mai importantă în cazul cumpărătorilor primei case, care nu sunt familiarizați cu procesul și nu știu cu precizie care sunt pașii pe care trebuie să îi facă, ce documente sunt necesare și care e cea mai bună opțiune de plată.
Totuși, dând la o parte toate amănuntele și grijile, pot fi aduși în discuție 3 pași care vă vor ajuta să simplificați procedura de cumpărare a primei case și care vă vor ajuta să achiziționați cea mai potrivită locuință:
- Optați pentru serviciile unui agent imobiliar. Dacă preferați să căutați tot felul de locuințe în mediul online, după care să vă plimbați în tot orașul, nu este necesar să apelați la serviciile unui agent. În schimb, dacă doriți să economisiți timp și să aveți siguranța că nu omiteți cele mai bune oferte, implicarea unui agent în procedura de achiziționare a primei case este de dorit. Întâi de toate, un agent vă poate pune la curent cu cele mai noi oferte de locuințe care se potrivesc cu cerințele personale pentru a nu mai pierde astfel timp vizitând case care nu sunt compatibile cu nevoile dumneavoastră. De asemenea, agenții știu care sunt cele mai noi oferte de locuințe înainte ca anunțurile să apară pe piață. Unii agenți pot vizita o locuință înainte de a vă propune să o vizitați personal, vă pot oferi o listă cu prețuri actuale și cu prețuri exagerate și vă pot sfătui în privința actelor necesare pentru achiziționarea unei case. De asemenea, aici puteți afla mai multe informații despre cartea funciară, ce anume este, cum se obține și la ce vă ajută.
- Întocmiți o listă cu locuințe și cartiere pe care doriți să le vizitați. Achiziționarea unei locuințe poate fi un proces obositor și de-a dreptul copleșitor, mai ales când bugetul este destul de restrâns. Găsirea unei locuințe potrivite nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Cel mai bine este să vizitați maximum 7 locuințe într-o zi, altfel veți deveni și mai derutați și obosiți. Majoritatea cumpărătorilor efectuează cercetări ample în mediul online, înainte să viziteze o casă. În medie, un cumpărător petrece șase până la opt săptămâni căutând o locuință și încercând să își dea seama unde își doresc până la urmă să trăiască. Aici găsiți mai multe informații despre cele mai noi apartamente, cum sunt construite și ce prețuri au. În general, odată ce cumpărătorul a selectat cartierul unde dorește să locuiască, după alte două-trei vizite deja va fi decis în privința locuinței.
- Obțineți aprobarea împrumutului. Deși nu este necesar să aveți deja aprobarea împrumutului în momentul în care începeți să căutați și să vizitați locuințe, este mult mai eficient dacă l-ați obținut deja. În acest fel, veți ști exact ce buget aveți la dispoziție și care sunt limitele în care vă încadrați. De asemenea, mulți vânzători nu vor ține cont de potențialii cumpărători dacă nu au împrumutul aprobat.
Într-un final, este recomandat să negociați oferta. Deseori, cumpărătorii fac greșeala de a compara prețul de vânzare al unei locuinței cu al altor locuințe, totuși nu trebuie să uitați că vânzătorii pot cere orice preț doresc, dar asta nu înseamnă că acea casă se va vinde neapărat la prețul impus de vânzător. Totuși, este posibil să trebuiască să plătiți suma propusă de vânzător dacă mai mulți cumpărători sunt interesați de același imobil. Aici intervine din nou agentul imobiliar, care vă poate oferi o gamă rezonabilă de prețuri și vă poate ajuta să vă gestionați așteptările.