Ce trebuie să știi când cauți case de vânzare

Achiziția unei case la vânzare reprezintă un pas important, motiv pentru care nu trebuie să vă lăsați atrași doar de preț si să vă pripiți în luarea unei decizii. Pentru a evita surprizele neplăcute trebuie să țineți cont de o serie de factori.

Case de vanzare 1

Picture 1 of 2

Prețul unei case de vânzare nu înseamnă totul. Trebuie să luați în considerare câteva aspecte importante, atunci când va hotărâți să achiziționați o locuință dacă vreți să evitați o serie de riscuri și să nu aruncați banii pe fereastră. Este foarte important să cântăriți bine lucrurile înainte de a bate palma cu proprietarul, pentru că dacă la prima vedere o casa la vânzare care v-a atras atenția pare alegerea perfectă, poate avea o serie de vicii care în final vă poate împiedica să aveți locuința pe care o doriți. Iată câteva sfaturi de care să țineți cont pentru a evita astfel de probleme!

Interesați-vă de zonă și utilități!

În primul rând este recomandat să vă opriți asupra unei zone și să vă gândiți dacă v-ar plăcea să locuiți acolo. În felul acesta veți restrânge căutarea și nu va mai fi nevoie să alergați prin toate părțile orașului. Un alt aspect important este să încercați să aflați cât mai multe detalii despre zona respectivă și despre proiectele locale de infrastructură pe care Primăria le are în derulare sau care urmează să fie implementate, deoarece o zonă aflată în plină dezvoltare poate fi un plus, dar și un minus. Daca în perioada următoare se anunță lucrări noi, veți avea parte de zgomot, praf etc.

Este recomandat ca zona să fie una strict rezidențială, unde este permis un regim redus de înălțime. În felul acesta veți evita riscul ca pe viitor să vă treziți cu un bloc lângă casă.  Ar fi bine daca v-ați interesa dacă în zonă există școli, grădinițe, restaurante și alte facilități pentru că toate acestea contează, mai ales dacă vreți să duceți o viața socială decentă. Apoi, foarte importante sunt și utilitățile de care beneficiază casa respectivă, deoarece branșarea la canalizare sau gaze pot genera costuri substanțiale în plus.

Este foarte important să vă interesați și de costul lunar al întreținerii casei, inclusiv impozite și asigurări. Casele la vânzare din anumite zone, mai ales cele din ansamblurile rezidențiale pot genera costuri destul de costisitoare în aceasta privință. Din acest motiv este recomandat să vorbiți cu proprietarul casei sau cu administratorul ansamblului pentru a afla care sunt costurile la întreținere, în special pe perioada iernii, când se adaugă și costul cu încălzirea. În cazul în care casa pe care doriți să o achiziționați este mai veche, țineți cont și de eventualele îmbunătățiri și reparații pe care va trebui să le faceți. Pot apărea costuri suplimentare considerabile dacă, de exemplu va trebui să schimbați caloriferele, instalațiile sanitare sau pe cele electrice.

Negociați prețul și vizionați mai multe case!

Este bine să vedeți mai multe case aflate la vânzare situate în zona asupra căreia v-ați concentrat căutarea, să vorbiți cu mai mulți proprietari și nu ar fi rău dacă cereți sfatul unui agent imobiliar pentru a analiza care este nivelul prețurilor pentru acea zonă în acel moment. Va recomandăm ca la achiziția unei locuințe să nu acceptați prețul propus de proprietar, fără să încercați să negociați valoarea acestuia, deoarece există posibilitatea să aveți o surpriză plăcută în acest sens. Nu puține au fost cazurile când la o scurtă negociere, prețul cerut de proprietar să scadă cu peste 10% din valoarea cerută inițială. Astfel, cu banii economisiți veți putea să cumpărați o mobilă nouă, de exemplu.

Verificați atent actele de proprietate!

Daca v-ați hotărât asupra unei case și v-ați înțeles cu proprietarul la preț, mai urmează un pas destul de important înainte de semna actele de vânzare – cumpărare. Trebuie să verificați  temeinic documentația proprietății respective. În primul rând pe actele casei este bine să nu apară ștersături, ștampile și semnături neclare ale notarilor sau altor persoane. Pentru a putea fi vândut, un imobil trebuie să aibă obligatoriu cadastru, intabulare și certificat energetic. Solicită vânzătorului o copie după dosarul de cadastru și un Extras de Carte Funciara pentru a vedea dacă acesta este proprietarul și are dreptul să vândă locuința, dar și dacă asupra imobilului sunt înscrise ipoteci, sarcini etc. În Extrasul de Carte Funciară se poate vedea cine este proprietarul  si ce sarcini sunt asupra imobilului.

Verifică la Administrația Financiară dacă proprietarul este sau nu cu plata impozitelor pentru casa la zi. Acest lucru trebuie sa reiasă dintr-un Certificat fiscal eliberat de circa financiara in raza căreia se află locuința. De asemenea, solicitați documente care să arate că nu are datorii la furnizorii de utilități sau la întreținere dacă este cazul. De regula, semnarea contractului de vânzare – cumpărare se face în fața unui notar, acesta având obligația să verifice toată documentația necesară tranzacției. După ce ați cumpărat casa, în termen de cel mult 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare – cumpărare, trebuie să vă prezentați, în calitate de proprietar, la Administrația Financiară în a cărei rază teritorială este situat imobilul achiziționat și să vă înscrieți ca titular de rol fiscal pentru imobilul respectiv.

Lasă un Comentariu...

*