Prețul apartamentelor din România a explodat

Ultimele statistici arată că prețul apartamentelor din România a explodat, crescând cu aproape 20.000 de euro, față de anul trecut. Aceleași date mai arată că România are cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană.

În primele nouă luni ale anului, rata de creştere anuală a preţurilor a fost de 7,1%. Majorarea a depășit pragul de semnal, stabilit de Comisia Europeană la 6%, conform procedurii privind dezechilibrele macroeconomice și riscurilor de pe piața imobiliară.

Grație mai multor factori, inclusiv inflația, apartamente cât o debara au ajuns să se vândă, pe piața Românească, la prețuri de lux. Garsoniere puțin mai mari de 27 de metri pătrați, poziționate la demisol, pot ajunge, în sudul Capitalei, la 23.000 de euro. Mulți le cumpără totuși, grăbindu-se să prindă ‘oferta’ și să scape de chiriile nu mai puțin costisitoare. În spatele fenomenului, se ascund cauze multiple.

În ciuda măsurilor și programelor anti-criză prețul apartamentelor din România a explodat

O parte din analiștii imobiliari susțin că mulţi ajung să cumpere apartamente mici la prețuri mari deoarece costul acestora este, totuși, sub limita stabilită de programul Prima Casă.

Programul Prima Casă face parte din măsurile anticriză, inițiate de guvern pentru a susține economia. Și deține o pondere de 57% în totalul creditelor ipotecare din România.

Obiectivul principal vizat este să deblocheze activitatea de creditare. Și, totodată, să impulsioneze sectorul construcțiilor, creând noi locuri de muncă și rezolvând problema lipsei de locuințe. 

Conform Programului Prima Casă, românii au acces la credite ipotecare. Iar statul, garantează, în acest scop, 40% sau 50% din împrumuturile acordate de bănci. Totul cu condiția ca acestea să acorde credite mai ieftine. Problemele economice din România au generat, însă, o creștere substanțială a ratei dobânzii. Iar românii nu mai sunt dispuși să se îndatoreze la bănci.

Conform economiștilor, indicatorul ar urma să ajungă,  la finalul anului 2019, la 1,7%, de la 0,87% – cât este în prezent. Astfel, până în 2021, Programul Prima Casă ar urma să dispară.

Probleme în sectorul imobiliar. Multe apartamente nu respectă legislația

Prețul apartamentelor din România a explodat. Nu se poate declara același lucru, însă, despre suprafața locuințelor.

Teoretic, există o lege a locuinţelor, care prevede că un apartament cu două camere ar trebui să aibă cel puţin 52 de metri pătraţi utili, iar unul cu o cameră – 37 de metri pătraţi. Altminteri, clădirile nu ar trebui să primească autorizaţie de construcție. În România, multe dintre așa-zisele apartamente cu două camere sunt de fapt garsoniere în care constructorul a înălțat un perete despărţitor. Rezultatul? Două camere cu dimensiunea unor debarale.

România – țara cu cele mai mici apartamente din UE

Conform studiilor oficiale, România are cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană. Suprafaţa medie a unui apartament este de numai 40 de metri pătraţi – mai puţin de jumătate faţă de media europeană. În plus, statisticile arată că, suprafaţa medie a caselor şi a apartamentelor nou construite a scăzut cu 10 metri pătraţi din 2013 până astăzi.

Zonele cu cele mai scumpe apartamente din București

În Capitală se simte cel mai mult că prețul apartamentelor din România a explodat. Zonele în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri până acum sunt: 1 Mai – Domenii, acolo unde preţul a crescut, în decurs de un an, cu circa 40%! Astfel, un apartament de 53.400 de euro a ajuns să valoreze 74.000 de euro. La fel, în zona Universitate – Kogălniceanu, preţurile cerute de proprietari sunt cu 32% mai mari faţă de iunie 2017. Cea mai mare scădere de preţ din ultimele 12 luni a fost înregistrată la apartamentele din cartierul Tineretului – Timpuri Noi.

 

 

 

 

Lasă un Comentariu...

*