6 întrebări care te vor ajuta să decizi dacă să închiriezi sau să îți cumperi o casă

După ani de muncă, de economii și de stat în chirie, visul celor mai multe persoane este acela de a-și achiziționa propria lor casă. Este o decizie care trebuie gândită și cercetată foarte bine, deoarece, dacă veți achiziționa prematur propria locuință, s-ar putea să întâmpinați dificultăți în a face față noilor responsabilități financiare.

6 întrebări care te vor ajuta să decizi dacă să închiriezi sau să îți cumperi o casăIată, așadar, 6 întrebări pe care vi le puteți adresa pentru a decide dacă este timpul să vă achiziționați propria locuință sau să mai așteptați o perioadă de timp și să continuați să locuiți în chirie:

  1. Știți care sunt costurile asociate cu a deține o proprietate? Chiriașii plătesc o sumă stabilită de chirie și, de asemenea, costuri de utilități. Prețul chiriei și, adesea, prețul utilităților diferă de la oraș la oraș. Dacă veți opta pentru apartamente de închiriat Timișoara, s-ar putea să aveți de plătit un pic mai puțin decât dacă ați închiria un apartament în București. În general, apartamentele de închiriat în marile orașe sunt foarte solicitate de către studenți, așa că se merită să cercetați prețurile înainte de a aplica la o facultate. Pe de altă parte, proprietarii de case plătesc o ipotecă lunară, facturi de utilități, taxe pe proprietate și costuri de asigurare, precum și toate cheltuielile de întreținere și reparații pentru casa lor.
  2. Ați reușit să economisiți un avans substanțial? Pentru a obține un împrumut convențional, va trebui să economisiți cel puțin 3% din costul casei, iar unii creditori necesită și mai mult. Cu cât avansul este mai mare, cu atât veți plăti mai puține taxe de finanțare.
  3. Mai aveți și alte datorii sau rate? Când solicitați un credit ipotecar, creditorul vă va compara venitul lunar cu plățile lunare curente, cum ar fi plățile cu cardul de credit sau leasing-ul auto. Această comparație va determina raportul datorie-venit. În multe cazuri, nu veți fi aprobat pentru un credit ipotecar dacă plățile lunare (inclusiv noua plată ipotecară) ar depăși 43% din venitul lunar. Dacă raportul datorii/venituri este prea mare, cea mai bună opțiune este să continuați să locuiți în chirie și să vă plătiți datoriile.
  4. Aveți de când să locuiți în casă timp de aproximativ 5 ani? În general, ar trebui să plănuiți să locuiți într-o casă timp de trei până la cinci ani înainte de a o vinde, pentru a se merita investiția făcută. Acest lucru depinde, desigur, de cât de repede crește valoarea caselor în zona în care locuiți, dar în majoritatea cazurilor durează câțiva ani pentru a recupera toate costurile de tranzacție, inclusiv comisioanele agenților imobiliari, costurile de închidere și comisioanele ipotecare. Dacă nu credeți că veți locui în acea casă timp de cel puțin trei ani, probabil că v-ar avantaja mai mult să continuați să locuiți într-o casă închiriată.
  5. Aveți copii? Dacă sunteți pregătiți să întemeiați o familie sau dacă aveți deja copii, cumpărarea unei case oferă mai multă stabilitate, inclusiv în ceea ce privește școala pe care o va frecventa copilul. Unul dintre principalele motive pentru care părinții cumpără o casă este acela de a oferi familiilor lor un sentiment de comunitate și de a le permite copiilor lor să formeze prietenii de durată. Deși deținerea unei case nu este esențială pentru creșterea unor copii bine adaptați, a avea propria casă este totuși un avantaj profund apreciat de majoritatea părinților.
  6. Vă puteți permite eventualele costuri de reparații? Dacă mașina de spălat se strică atunci când închiriați o locuință, proprietarul este responsabil pentru repararea acesteia. Dar când dețineți propria casă, va trebui să achitați toate costurile de reparații și de întreținere. Este indicat să luați în considerare cheltuielile care vă pot lua prin surprindere înainte de a vă rezilia contractul de închiriere.

În cele din urmă, calculați de cât timp aveți un loc de muncă stabil. Când solicitați un credit ipotecar pentru locuință, creditorul vă va cere dovada veniturilor din ultimii doi ani. Va trebui să furnizați copii ale declarațiilor fiscale și/sau alte documente de plată pentru a vă confirma istoricul de angajare. Dacă nu lucrați de cel puțin 2 ani, luați în considerare închirierea unei locuințe, timp în care veți continua să economisiți bani până când veți avea cel puțin 2 ani de muncă. Pe lângă faptul că este necesar să fi lucrat o anumită perioadă, creditorii își doresc adesea ca persoanele care solicită un împrumut să fi lucrat la același loc de muncă timp de cel puțin șase luni.

Lasă un Comentariu...

*