Dacă dețineți o afacere sau gestionați operațiunile pentru o afacere de orice dimensiune, cu siguranță știți că un contract de închiriere comercială este partea esențială a oricărei afaceri. Un contract de închiriere care să vă favorizeze contribuie la succesul pe termen lung al afacerii, așa că este necesar să faceți tot posibilul pentru a vă asigura că nevoile personale sunt protejate prin intermediul contractului de închiriere. Mai mult decât atât, acest document obligatoriu va defini relația pe care o veți avea cu proprietarul spațiului pe care doriți să îl închiriați pentru lunile sau anii următori. Împreună cu avocatul cu care colaborați, ar trebui să vă asigurați că ajungeți la condiții funcționale și benefice pentru ambele părți atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Iată 4 lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când negociați o tranzacție imobiliară comercială:
- Prioritizați-vă nevoile personale. Primul pas într-o negociere eficientă implică să știți care vă sunt necesitățile personale sau, mai bine spus, ce aspecte sunt esențiale în contractul de închiriere sau de vânzare. Poate că sunteți în căutare de spații comerciale de vânzare București sau poate că doriți un spațiu cu o anumită suprafață sau orice altă variabilă. În mod ideal, ar trebui să știți exact ce anume aveți nevoie chiar înainte de a începe să vă uitați la spații și proprietăți. Dacă vă ajută să restrângeți căutările, puteți face o listă cu „cerințe obligatorii” și cu „caracteristici opționale”. Această listă vă va ajuta să distingeți între cerințele absolut necesare și aspectele pe care le-ați putea compromite, dacă ar fi cazul.
- Stabiliți bugetul în prealabil. Acum că aveți o idee generală despre ce anume căutați, este necesar să stabiliți un buget și să vă străduiți să îl respectați. Căutați spații sau proprietăți care se încadrează în intervalul de preț stabilit și înștiințați agenția imobiliară care este bugetul de care dispuneți înainte de a începe negocierile. Indiferent cât de frumoasă și avantajoasă ar fi o proprietate, dacă va costa mai mult decât profitul pe care îl obțineți din afacerea pe care o desfășurați, nu o veți putea menține.
- Colaborați cu o agenție imobiliară de încredere. Dacă ați pus la punct măsurile discutate în rândurile anterioare, este timpul să începeți investigația și să căutați acele spații și proprietăți care corespund cerințelor personale. Pe lângă cercetarea pieței pe cont propriu și pregătirea temeinică a documentației, veți avea nevoie de un agent imobiliar comercial cu experiență. Un agent vă poate ajuta enorm în fiecare etapă a căutării și închirierii unui spațiu, deoarece vă poate propune mai multe spații care răspund la nevoile personale, care se potrivesc în intervalul de preț stabilit, pe lângă faptul că înțelege piața locală și vă poate informa cu privire la potențialele preocupări legate de o clădire. Dacă ați pus ochii pe o proprietate sau pe un spațiu comercial, cercetați fiecare aspect al clădirii, de la istoricul închirierii la chiriașii actuali și până la eventualele preocupări de mediu. Agentul imobiliar vă poate ajuta pe parcursul acestui proces, dar este recomandat să vă familiarizați personal cu fiecare aspect al proprietății de care sunteți interesat chiar înainte de a începe negocierile.
- Faceți o ofertă. Dacă știți toate informațiile despre un potențial spațiu comercial, este timpul să faceți o ofertă. Elaborați o ofertă ținând cont de valoarea de piață astfel încât să nu începeți cu o valoare scăzută, dar nici cu o valoare prea apropiată de valoarea de piață. Din nou, este esențial să aveți alături un expert, așa că vă puteți consulta cu agentul imobiliar comercial sau cu un avocat înainte de a trece la acțiune.
Nu în ultimul rând, negocierile ar trebui purtate cu foarte mult respect, indiferent cât de tensionate sau de aprinse devin. Chiar dacă simțiți că situația nu decurge conform așteptărilor, în niciun caz nu doriți să renunțați la respect sau să vă distanțați de potențialul proprietar părând ostil sau lipsit de bun simț.