Multe branduri de vopsea și-au lansat deja culorile anului 2019. Spre deosebire de anul precedent, acestea propun pentru locuință nuanțe naturale sau nuanțe cu iz contemporan.
Ca în fiecare an, specialiștii au ales o listă de nuanțe care vor fi în vogă în anul care vine, stabilind trendul în materie de culori pentru 2019. Lista include, momentan, 15 culori diferite, alese cu grijă. De la roșu-organic, până la nuanțe metalice moderne și pereți-accent, vopsiți în negru, toate și-au găsit un loc în noua ‘nomenclatură coloristică’.
Cum s-a stabilit trendul în materie de culori pentru 2019
Procesul alegerii culorilor în vogă nu are loc la întâmplare. În spatele său se află mai multe criterii.
Reprezentanții unor companii de vopsea precum Benjamin Moore, PPG Paints sau Sherwin Williams au destăinut că, în 2019, alegerea le-a fost ghidată de stilul de viață al omului modern. De asemenea, au susținut că, spre deosebire de anii precedenți, au avut o abordare mai elaborată în ceea ce privește dezvoltarea nuanțelor noi.
Astfel, companiile și-au ghidat alegerile din 2019 în funcție de 3 criterii de bază: lifestyle, cerințele mintale ale consumatorului contemporan și relația sa cu mediul digital.
Lista nuanțelor noi dezvoltate de specialiști special pentru anul 2019
S-a stabilit trendul în materie de culori pentru 2019. 15 nuanțe noi și-au făcut apariția și sunt disponibile deja pe piață, pentru a ne ajuta să întâmpinăm noul an cu cele mai trendy culori în materie de design interior. Acestea sunt:
- Nuanțele digitale;
- Verdele-pădure;
- Galbenul optimist;
- Albastrul cețos;
- Alb-smântână;
- Nuanțele pământii;
- Lime neon;
- Roz prăfuit;
- Nuanțe metalice;
- Nuanțe lemnoase;
- Alb imperfect;
- Acvamarin;
- Violetul intens;
- Roșu-zmeuriu;
- Tonurile de gri.
Denumirea noilor culori a fost inspirată de ideile și stilul de viață ale omului modern
Vestea interesantă nu este doar că s-a stabilit trendul în materie de culori pentru 2019. Curios este că o parte din noile nuanțe au denumiri extrem de actuale, ancorate în prezent. Un exemplu elocvent ar fi ‘nuanțele digitale’, inspirate de mediul on-line. Or, potrivit statisticilor oficiale, 55.1% din populația globală avea, în iunie 2018, acces la internet. Din acest motiv, potrivit lui Sue Kim, designerul de culori de la compania americană Valspar, în 2019 vor fi în trend nuanțele care imită lumina artificială, devenită, atât de familiară.
Un alt exemplu este ‘verdele-pădure’ (forest greens) sau ‘nuanțele lemnoase’ (raw wood). Ambele par să urmeze tendințele eco și bio, care au câștigat, în ultimii ani, tot mai mult teren. Conform designerilor, acestea vor aduce în interiorul locuințelor/birourilor – proprietățile vindecătoare ale naturii. Mai mult decât atât, sunt potrivite pentru persoanele tradiționaliste, adepții minimalismului sau, pentru toți cei care au o fobie față de culorile vii.
În aceiași ordine de idei, tonurile de ‘galben optimist’ (optimistic yellows), au câștigat popularitate grație nevoii crescânde de afecțiune și fericire. Designerii susțin că asemenea nuanțe au capacitatea de a alunga depresia, o boală intens mediatizată a secolului XXI. Iar psihologii le dau dreptate. Efectele acestei culori calde asupra organismului sunt nenumărate. Ea inspiră: căldură, lumină, tinerețe, calm, satisfacție și dinamism. De asemenea, are proprietăți de mobilizare a atenției și predispune la comunicativitate.
Nu în ultimul rând, influența modernității asupra denumirii nuanțelor poate fi observată din titlul dat tonurilor de gri, catalogate drept ‘introspective’ (mindful gray undertones). Într-o societate cu un ritm tot mai alert de viață, și cu o publicitate tot mai invazivă, producătorii de vopsea au văzut în gri un mijloc de salvare. După Sue Kim, “tonurile calde de gri sunt asociate cu viața constantă și alegerile inteligente”.