Spațiile mici sunt realitatea momentului și chiar dacă ne plângem uneori de ele sunt ale noastre și le iubim, mai ales dacă știm să le punem în evidență, mai ales dacă știm la ce tipsuri să recurgem pentru a le face mult mai confortabile, mai primitoare și aparent mai mari.
Așadar, dacă ești una dintre acele persoane care locuiesc într-un spațiu mic, într-o garsonieră, studio sau apartament confort 3, iată ce poți face pentru a nu simță că spațiul te „strânge”.
1. Lumina
Lumina este un factor esențial când vine vorba de un spațiu mic. Naturală sau artificială ea trebuie să existe, să te ajute în activitățile casnice și să pună în evidență anumite zone cheie.
Astfel, când vorbim de un spațiu mic întunecat și de unul ce abundă în lumină naturală, vorbim de două lucruri complet diferite. În timp ce primul va părea și mai mic decât este în realitate, al doilea va camufla adevăratele sale dimensiuni, lăsându-ți impresia de un spațiu mai mare, sau cel puțin mai confortabil și mai cald.
Lumina naturală este foarte importantă în această situație așa că nu încerca să-i blochezi accesul în locuință prin intermediul corpurilor de mobilier plasate în dreptul ferestrelor sau prin aplicarea unor predele ori draperii mult prea pline. Cu cât textilele de la ferestre sunt mai deschise la culoare, mai transparente astfel încât să favorizeze pătrunderea luminii naturale, cu atât mai plăcută va fi atmosfera dintr-un spațiu mic. Totodată, dacă fereastra nu este pe gustul tău de mare, de largă, poți recurge la suprafețele în care lumina se poate reflecta pentru ca aceasta să se răspândească în toată casă. Oglinzi, finisaje metalice sau vaze supradimensionate sunt câteva opțiuni la care poți recurge în ideea de a spori luminozitatea din spațiul tău mic.
2. Organizarea și depozitarea
Într-un spațiu mic dezordinea nu-și are locul, deloc!, iar dacă vrei să te bucuri de confort și de o atmosferă aerisită nu ai nicio scuză, trebui să te împrietenești serios cu buna organizare.
Astfel, în lipsa unor spații de depozitare gigantice recurge la piese de mobilier cu spații de depozitare incorporate, precum un pat cu sertar, un taburet cu capac, un cufăr care poate juca și rol de măsuță de cafea. Totodată, optează pentru depozitarea pe verticală, creată direct pe perete fără a mai utiliza altă piesă de mobilier (polițe, șine, nișe).
3. Mobilier multifuncțional
Într-o oarecare legătură cu tipsul numărul 2, sfatul 3 face referire la piesele de mobilier multifuncționale, care te pot ajuta să economisești spațiu într-un loc în care metri pătrați sunt prețioși. Așadar, alege o canapea în locul unui pat, o masă pe care să o poți utiliza și ca zonă de lucru și ca loc de cinat, scaune pliante sau tabureți ce se pot depozita ușor.
sursa foto: www.apartmenttherapy.com